Tot mai multe state europene îi dau dreptate Angelei Merkel în disputa cu Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de externe olandez, Bert Koenders şi premierul francez Paolo Gentiloni
Ministrul de externe olandez, Bert Koenders şi premierul francez Paolo Gentiloni

După Germania, lideri din Italia şi Olanda cer Europei „să-şi ia destinul în propriile mâini“ pe fondul nesiguranţei reprezentate de Trump. Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a precizat marţi după-amiază că este de acord cu declaraţiile făcute de cancelarul Angela Merkel după G7 şi summitul liderilor NATO de la Bruxelles.

„Italia este de acord că europenii trebuie să-şi ia viitorul în propriile mâini“, a declarat premierul italian la o conferinţă de presă comună cu omologul său canadian, Justin Trudeau.

Însă, Gentiloni a precizat că o asemenea strategie nu diminuează importanţa relaţiilor transatlantice şi a alianţei cu Statele Unite.”Dar importanţa pe care o dăm acestor relaţii nu poate să însemne abandonarea unor principii fundamentale, precum angajamentul luat în lupta de combatere a încălzirii globale şi atitudinea favorabilă pentru societăţi deschise şi schimburi comerciale libere”.

Şi ministrul de externe olandez Bert Koenders a cerut marţi ţărilor europene "să-şi ia destinul în propriile mâini", în consonanţă cu apelul lansat recent de cancelarul german Angela Merkel, şi a avertizat cu privire la "nesiguranţa cu care se confruntă lumea" odată cu sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

"Sunt complet de acord cu ceea ce a spus Merkel: trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini", a spus Koenders, în declaraţii făcute presei.

Şeful diplomaţiei olandeze a subliniat că "lumea nu mai este sigură" şi şi-a avertizat partenerii europeni că nu trebuie "să se mai bizuie pe nimeni pentru a rezolva lucrurile". 

„Acest preşedinte are un stil aparte. Destul de brutal, foarte direct şi uneori nu este deloc serios“, s-a plâns Koenders. Ministrul de externe olandez s-a referit în mod special la comerţ, la mediul înconjurător şi „la fiinţele omeneşti“ ca principale puncte de fricţiune cu politicile lui Trump. 

Koenders a insistat că nu este vorba „să întoarcă spatele“ SUA, ci „să se investească în această relaţie“ şi să se ţină cont de faptul că "Europa trebuie să dea un impuls, într-o formă sau alta", politicii internaţionale. El a adăugat că a trăi în Europa înseamnă a fi conştient că există "un cerc de instabilitate în jurul nostru care implică faptul că trebuie să continuăm să cooperăm în cadrul NATO". 

"Acest lucru trebuie să se facă pornind de la valorile noastre, axându-ne pe interesele noastre. Europa vrea să investească în relaţia transatlantică, însă americanii trebuie să menţină dialogul cu noi", a mai declarat şeful diplomaţiei olandeze. 

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia la sfârşitul săptămânii trecute că "vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alţii aproape s-a încheiat" şi le-a cerut colegilor europeni să-şi ia destinul în propriile mâini. Şi alţi lideri germane o susţin. 

Liderul social-democraţilor german, şi contracandidatul Angelei Merkel la funcţia de cancelar, în alegerile din septembrie, Martin Schulz l-a acuzat marţi după-amiază pe preşedintele american că distruge valorile europene şi subminează cooperarea internaţională prin comentariile sale dure la adresa Uniunii Europene şi Germaniei, transmite Reuters.

”Cineva trebuie să stea în calea unei persoane cu o asemenea ideologie a reînarmării”, a declarat candidatul socialiştilor pentru poziţia de cancelar al Germaniei.

Schulz a precizat că miliardarul republican subminează cooperarea paşnică dintre naţiuni, care se bazează pe respect reciproc şi toleranţă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a ieşit , marţi, şi a declarat că preşedintele american Donald Trump consideră Germania un aliat important al SUA şi se înţelege foarte bine cu cancelarul german Angela Merkel.

„Se înţeleg foarte bine. El are mult respect pentru ea. (...) Şi consideră nu doar Germania, ci întreaga Europă drept un aliat important American“, a spus Spicer într-un briefing de presă în care a calificat relaţia dintre Trump şi Merkel drept "destul de incredibilă". 

Spicer a mai precizat că preşedintele SUA a salutat apelurile lui Merkel pentru ca Europa să-şi asume un rol mai important în domeniul apărării. "Preşedintele crede că a vedea cum Europa îşi sporeşte contribuţia este un lucru foarte pozitiv", a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. 

Declaraţiile lui Spicer survin după ce Trump a criticat marţi Germania pentru nivelul excedentului comercial în relaţia cu Statele Unite şi pentru cel al cheltuielilor militare, spunând că aceasta este "foarte rău pentru SUA". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite