Summitul european din Malta. Liderii UE pun accentul pe ajutorarea Libiei în stăvilirea afluxului de migranţi
0Şefii de stat sau de guvern din statele UE reuniţi astăzi la summitul din Malta au convenit asupra unui plan în zece puncte pentru stăvilirea afluxului de migranţi care vin în Europa pornind de pe coastele Libiei.
Planul include sporirea asistenţei acordate autorităţilor libiene, în special gărzii de coastă, pentru a controla afluxul de migranţi şi pentru a le ajuta să creeze tabere de refugiaţi sigure pe teritoriul Libiei, transmit agenţiile de presă DPA şi AFP, citate de Agerpres.
De asemenea, UE va sprijini repatrierea voluntară a migranţilor dispuşi să se întoarcă în ţările lor de origine şi va coopera cu statele vecine Libiei pentru un mai bun control al apelor teritoriale.
În declaraţia semnată la summitul din Malta se menţionează că UE este dispusă să mobilizeze 200 de milioane de euro pentru proiecte destinate Libiei, în special pentru acţiunile cuprinse în planul convenit.
Acest plan a fost convenit la o zi după ce premierul italian, Paolo Gentiloni, şi şeful guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez Al-Serraj, au semnat la Roma un memorandum prin care se angajează să coopereze pentru a stopa afluxul de migranţi, notează Agerpres.
Potrivit premierului libian, obiectivul acestui acord este să protejeze frontierele unde ajung migranţi din alte ţări africane pentru a se îmbarca spre Europa, dar el a insistat că nu va permite intrarea misiunii navale europene Sophia în apele teritoriale libiene şi a cerut o comandă comună care să permită modernizarea flotei ţării nord-africane şi controlul apelor sale, precum şi ajutor economic.
Fostul dictator libian Muammar Kadhafi a dus o politică de şantaj în chestiunea migraţiei, el cerând şi primind din partea Uniunii Europene bani pentru a nu permite migranţilor veniţi din statele Africii subsahariene să treacă graniţele Libiei. După ce a fost înlăturat de la putere în 2011, Libia a devenit placa turnantă a migraţiei ilegale înspre Europa. Profitând de anarhia ce domneşte de atunci în această ţară, peste o jumătate de milion de migranţi au reuşit să traverseze teritoriul libian, în pofida dificultăţilor călătoriei prin deşert şi pericolelor implicate de prezenţa grupărilor armate.
Odată ajunşi pe coasta Mării Mediterane, migranţii pornesc către Italia la bordul unor ambarcaţiuni oferite de traficanţi şi aflate de cele mai multe ori în stare precară, fapt ce a provocat naufragii soldate cu mii de victime în fiecare an, numai anul trecut murind în urma unor asemenea accidente circa 5.000 de migranţi.