Summit-ul UE-Turcia. Ankara vrea bani mai mulţi şi ridicarea vizelor în schimbul readmiterii refugiaţilor INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabere de refugiaţi în Turcia
Tabere de refugiaţi în Turcia

Ankara ar putea obţine fonduri suplimentare de 3 miliarde de euro şi ridicarea vizelor în schimbul readmiterii refugiaţilor din Europa, potrivit unui proiect de acord discutat luni de liderii UE şi premierul turc, la Bruxelles, relatează Reuters.

Proiectul de declaraţie, întocmit în cursul summitului UE-Turcia de luni, cuprinde acţiunile pe care ar putea să le întreprindă fiecare parte pentru a pune capăt crizei migraţiei.

Printre propuneri figurează cea potrivit căreia Turcia îi va prelua pe toţi migranţii ilegali din insulele greceşti, inclusiv sirieni, în timp ce UE va prelua direct din Turcia câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian reprimit de către Ankara din insulele elene.

UE va oferi încă trei miliarde de euro, până la finalul lui 2018, pentru a ajuta Turcia să-i adăpostească pe sirieni, dublând astfel suma de trei miliarde de euro propusă anul trecut Ankarei.

În fine, UE va relaxa regimul de vize Schengen pentru cetăţenii turci până la sfârşitul lunii iunie, mai devreme decât fusese planificat. 

Turcia a cerut încă trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană, pentru a-i ajuta pe europeni în criza refugiaţilor, în contextul în care liderii blocului caută să obţină ca Ankara să facă mai mult în oprirea valului de migranţi ce traversează Marea Egee, relatează AP în pagina online

Potrivit unor diplomaţi, Turcia le-a cerut luni şefilor de stat şi de guverne UE o accelerare a liberalizării vizelor şi condiţii mai bune în cadrul negocierilor de aderare.

De asemenea, Ankara încearcă să obţină un acord prin care să poată să trimită refugiaţi în Europa, în schimbul unor persoane pe care le primeşte înapoi din Grecia, afirmă aceşti diplomaţi.

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a declarat că "o nouă solicitare a părţii turce de fonduri suplimentare - trei miliarde de euro - este dezbătută, se află în discuţie".

Proiectul de acord discutat la summitul UE-Turcia prezintă o serie de acţiuni pe care ambele părţi sunt dispuse să le întreprindă pentru a controla criza refugiaţilor.

Summitul UE-Turcia de luni, programat să dureze o jumătate de zi, a fost prelungit, după ce premierul turc Ahmet Davutoglu a oferit “idei noi”, care depăşesc angajamentele iniţiale asumate de Ankara pentru a reduce fluxul de refugiaţi către Europa, a declarat anterior un oficial UE.

“Oferă mai mult şi cer mai mult”, a explicat oficialul într-o pauză în discuţii.

El a adăugat că Davutoglu urma să prezinte noi propuneri, pe care liderii europeni le vor analiza în cursul serii de luni.

Un diplomat UE a explicat, înainte de începerea summitului, că Turcia vrea mai mulţi bani, pe lângă cele trei miliarde de euro promise până acum pentru refugiaţii sirieni de pe teritoriul său, accelerarea imediată a negocierilor de aderare la UE şi ridicarea vizelor pentru turcii care călătoresc în Europa încă din această primăvară.

În schimb, Ankara este dispusă să primească migranţii care nu vin din Siria şi care nu au primit azil în Europa, pe lângă cei opriţi în apele teritoriale turce.

   

image

Liderul Consiliului European, Donald Tusk, a precizat că succesul negocierilor de la Summitul UE-Turcia ar putea să însemne închiderea rutei din Balcani, care a fost principalul punct de intrare în Europa a migranţilor. Peste 880.000 de refugiaţi au traversat ruta migratorie din Balcani în 2015, iar acestora li se adugă alţi 128.000 în primele două luni ale acestui an. 

Pe de altă parte, oficiali germani, în frunte cu şefa Guvernului, Angela Merkel, au respins această propunere.

Preşedintele Consiliului European i-a asigurat pe liderii europeni că a găsit înţelegere în Turcia şi că premierul Ahmet Davutoglu a fost de acord să reducă fluxul migratoriu înspre Europa, printr-un program masiv de întoarcere a migranţilor care nu îndeplinesc condiţiile cerute de statele europene pentru azil. 

”Există voinţă politică, însă avem de a face cu o provocare logistică, în care trebuie să acordăm ajutor Greciei. Premierul Ahmet Davutoglu a confirmat deja bunăvoinţa Turciei de a primi toţi migranţii care sunt recuperaţi din apele sale teritoriale”, a menţionat Donald Tusk.

De altfel, UE a dat şi un ultimatum Turciei pentru reducerea considerabilă a fluxului migratoriu dispre ţărmurile sale spre insulele elene. Data limită este de 1 iunie, iar primele măsuri în acest sens au început să fie implementate de autorităţile turce în acest weekend, când paza de coastă a reţinut doi traficanţi de migranţi şi au primit înapoi 120 de persoane care au ajuns pe insula Lesbos.

 Prin acordul UE-Turcia, semnat la sfârşitul anului trecut, autorităţile turce se angajau să reducă considerabil numărul migranţilor care pleacă spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro. Turcia a primit până în acest moment doar 400 de milioane de euro pe care ar trebui să-i investească în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din taberele de refugiaţi. 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite