Strategia pe care a dezvoltat-o armata rusă pentru a respinge contraatacurile ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După eșecurile din primele luni ale invaziei, armata rusă a învățat să-și conecteze apărarea din prima linie cu recruții din închisori, infanteriștii și trupele de operațiuni speciale, spun experții, potrivit Insider.

Forțele rusești au împânzit câmpul de luptă cu mine FOTO PROFIMEDIA
Forțele rusești au împânzit câmpul de luptă cu mine FOTO PROFIMEDIA

Armata Rusă a fost batjocorită și insultată pentru indiferența față de viețile propriilor soldați din Ucraina, dar acum își integrează „infanteria de unică folosință” cu trupele de elită într-o strategie cinică, dar până acum eficientă de a menține linia împotriva contraofensivei ucrainene în curs, au explicat experții occidentali.

În plus față de consolidarea defensivă puternică a pozițiilor din estul și sudul țării, comandanții ruși desfășoară în mod calculat pușcăriași, recruți, trupe regulate și forțe de elită pentru a contracara atacurile ucrainene - o lecție învățată din eșecurile suferite la sfârșitul anului trecut, apreciază Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute.

Acesta a remarcat o anumită varietate a forțelor angajate în luptă și că, de pildă pe frontul din sud, forțele invadatoare „au dezvoltat modalități de a face față și de a atenua unele dintre aceste slăbiciuni".

Spre exemplu, sectoarele mai puțin importante sunt apărate de trupe recent recrutate, cu pregătire și echipament precar, alături de celebrele unități Storm Z, formate din pușcăriași, ceea ce slăbește presiunea asupra efectivelor de mai bună calitate precum infanteriști motorizați și forțe speciale.

„Infanteria navală, unitățile mai de elită, sunt folosite fie pentru contraatacuri, fie în punctele strategice, cele mai importante părți ale liniei de front", a explicat Lee.

În primele zile ale invaziei, Rusia și-a irosit comandourile sale Spețnaz ca infanterie de asalt, însă în prezent aceste trupe speciale sunt înarmate cu rachete antitanc și sunt păstrate pentru a conduce contraatacurile, a subliniat Lee. "Când Ucraina se angajează într-un avans într-o direcție, Rusia își poate muta unitățile de elită pentru a întări unitățile mai slabe. Din punct de vedere psihologic, înseamnă că cel mai probabil unitățile slabe vor fi cele implicate în lupta efectivă."

Armata rusă și-a urmat până acum doctrina în ceea ce privește defensiva. Trupele consumabile, puternic înfipte în tranșee și susținute de câmpuri dense de mine și de artilerie din belșug- deși rezervele de muniție  reprezintă o problemă din ce în ce mai mare - sunt plasate în prima linie, în timp ce trupele de elită sunt păstrate pentru contraatacuri menite să disloce unitățile de asalt ucrainene înainte ca acestea să-și poată consolida câștigurile.

„În multe cazuri, atunci când contraatacă, aceasta este în mod fundamental o bătălie pentru liniile de copaci", a observat expertul.

„Dacă forțele ucrainene avansează și cuceresc o linie de copaci, blindatele rusești se deplasează și încep să o vizeze de la o distanță de câțiva kilometri”, explică el.

În acest moment, dacă trupele ucrainene nu dispun de rachete ghidate antitanc eficiente, și ținând cont de faptul că se pot confrunta și cu câmpuri minate, atunci ar avea mari probleme să se aprovizioneze și să aducă capacități suplimentare, a subliniat Lee.

„Rusia a subestimat capacitatea Ucrainei de a contraataca”, a spus Lee cu referire la pierderea dezastruoasă a Harkovului, în urma contraofensivei ucrainene din toamna anului trecut. Acel contraatac i-a prins pe ruși nepregătiți pentru că nu se așteptau să fie loviți.

Atunci nu se poate spune că s-au înfipt în tranșee, nu au folosit nici mine și nici nu au avut multiple linii [fortificate]. În plus, coordonarea lor a fost extrem de slabă. Toate astea au fost consecința unei destructurări mai largi a centrilor de comandă.

Consolidarea defensivă a Rusiei de la sfârșitul anului trecut este un răspuns la înfrângerile suferite în jurul Harkovului, rușii fiind motivați de aceste eșecuri usturătoare „să nu se mai facă de râs în același mod”, a apreciat Lee.

"În cele din urmă, au învățat lecțiile și luptă într-un mod competent. Asta va fi întotdeauna o problemă, deoarece știm că Ucraina nu are toate resursele pe care și le-ar fi dorit pentru a învinge această apărare, iar ceea ce am aflat între timp este că liderii Rusiei se apără într-un mod competent".

Această nouă competență, ca și ceea ce pare o dorință mai mare de a lupta creează o provocare descurajantă pentru o armată ucraineană care este deja depășită numeric și ca armament, notează Insider, „Unitățile rusești luptă. Nu se predau pur și simplu în masă sau fug, așa cum cred că sperau unii”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite