Stoltenberg, ferm cu Putin: „Nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja aliaţii”. Rusia, invitată să se întoarcă la diplomaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Secretarul general al NATO a respins joi solicitarea preşedintelui rus Vladimir Putin ca Alianţa Nord-Atlantică să renunţe la includerea Ucrainei în structura sa de apărare şi securitate.

„Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-şi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja şi apăra toţi aliaţii şi nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg după o întâlnire, la Bruxelles, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Din 2014, de la începutul războiului (din Donbas, n. red.), Rusia a împins Ucraina spre NATO şi astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale”, a declarat la rândul său Zelenski.

Potrivit lui Stoltenberg, Ucraina are dreptul de a se apăra, la fel ca toate statele suverane, iar NATO îi va oferi sprijin practic, instruindu-i şi consiliindu-i forţele armate, participând la exerciţii comune şi furnizându-i echipament.

„Sprijinul NATO (pentru Ucraina, n. red.) nu este o ameninţare pentru Rusia”, a reamintit secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

El şi-a reiterat apelul către Rusia să se întoarcă la diplomaţie şi să facă paşi detensionarea situaţiei „respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. „Aliaţii NATO sunt pregătiţi să discute cu Rusia. Şi ne reiterăm invitaţia către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia”, a spus secretarul general.

„Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe severe, un preţ ridicat”, a avertizat Stoltenberg, citat de AFP.

Intervenţia lui Stoltenberg are loc la o zi după ce Rusia a anunţat că a transmis SUA o listă cu „propuneri” privind „garanţiile de securitate” dorite de Putin.

Rusia se opune unei noi extinderi a NATO, adică în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, şi face presiuni pentru a obţine „garanţii juridice” în acest sens. Presiunile sunt duse atât prin propagandă diplomatică, cât şi prin presiuni militare la graniţa cu Ucraina, unde armata rusă a mobilizat peste 120.000 de militari în ultimele săptămâni.

Occidentul suspectează Rusia că pregăteşte de fapt un nou atac împotriva Ucrainei.

Rusia a anexat deja peninsula Crimeea pe fondul evenimentelor tulburi din timpul revoluţiei pro-occidentale din Ucraina din 2013-2014.

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus că va suferi sancţiuni economice nemaivăzute vreodată dacă va ordona un nou atac împotriva Ucrainei.

Jens Stoltenberg a respins anterior posibilitatea acordării vreunor garanţii pentru Rusia, văzându-le drept o tentativă de a influenţa cursul politicii externe al unei alte ţări. Potrivit lui Stoltenberg, Ucraina este o ţară suverană şi doar ea trebuie să decidă dacă vrea sau nu în NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite