Rusia susţine că a transmis SUA o listă cu propuneri de „garanţii de securitate”
0Un consilier de la Kremlin a anunţat miercuri că Moscova a transmis Washingtonului o listă cu „propuneri” privind „garanţiile de securitate” dorite de preşedintele rus Vladimir Putin.
„Propunerile noastre concrete au fost transmise astăzi (miercuri, n. red.) responsabililor americani de către Ministerul Afacerilor Externe”, a declarat Iuri Uşakov, un consilier al lui Putin.
Potrivit lui Uşakov, aceste propuneri au fost prezentate adjunctului secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, care s-a aflat miercuri în vizită la Moscova pe fondul escaladării tensiunilor la graniţa cu Ucraina.
Iuri Uşakov a mai declarat că va aborda acest subiect într-o convorbire telefonică pe care o va avea în cursul zilei de miercuri cu un „responsabil al administraţiei americane”.
Anterior, Ministerul rus de Externe a anunţat că viceministrul Serghei Riabkov a avut o „discuţie aprofundată pe tema garanţiilor de securitate” cu Karen Donfried.
Karen Donfried a venit la Moscova de la Kiev, unde a dat asigurări privind angajamentul SUA în favoarea suveranităţii Ucrainei.
Anunţul lui Uşakov vine după ce Vladimir Putin a cerut marţi lansarea unor negocieri „imediate” cu NATO şi SUA referitor la „garanţiile de securitate” solicitate de el.
Rusia se opune unei noi extinderi a NATO, adică în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, şi face presiuni pentru a obţine „garanţii juridice” în acest sens. Presiunile sunt duse atât prin propagandă diplomatică, cât şi prin presiuni militare la graniţa cu Ucraina, unde armata rusă a mobilizat peste 120.000 de militari în ultimele săptămâni.
Occidentul suspectează Rusia că pregăteşte de fapt un nou atac împotriva Ucrainei.
Rusia a anexat deja peninsula Crimeea pe fondul evenimentelor tulburi din timpul revoluţiei pro-occidentale din Ucraina din 2013-2014.
Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus că va suferi sancţiuni economice nemaivăzute vreodată dacă va ordona un nou atac împotriva Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins posibilitatea acordării vreunor garanţii pentru Rusia, văzându-le drept o tentativă de a influenţa cursul politicii externe al unei alte ţări. Potrivit lui Stoltenberg, Ucraina este o ţară suverană şi doar ea trebuie să decidă dacă vrea sau nu în NATO.