Specialistul care a influenţat deciziile mai dure adoptate de Marea Britanie în faţa epidemiei, în autoizolare: E mult COVID-19 la Westminster

1
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor britanic care s-a aflat săptămâna aceasta în Downing Street după ce l-a convins pe premierul Boris Johnson să înăsprească răspunsul Marii Britanii la epidemia de coronavirus s-a autoizolat după ce a dezvoltat tuse uscată persistentă şi febră, informează miercuri Reuters.

Neil Ferguson a confirmat că s-a aflat în întâlniri cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, dar şi cu alţi oficiali de rang înalt în guvernul de la Londra, înainte să înceapă să dezvolte simptome.

Ferguson conduce un centru pentru analiza bolilor infecţioase, iar cercetarea făcută de echipa sa a adus la decizia guvernului britanic de a impune mai multe măsuri de restricţie pentru limitare răspândirii virusului.

Ferguson şi-a anunţat posibila infectare pe Twitter, şi a declarat la un post de radio ca s-a aflat în contact direct cu prim-ministrul britanic cu câteva zile înainte să dezvolte simptome asemănătoare celor specifice la infectarea cu COVID-19. El a mai intrat în contact şi cu aţi consilieri şi oficiali importanţi de la Londra.

„Am început să am o tuse uscată, uşoară dar persistentă, de ieri şi m-am autoizolat chiar dacă mă simt bine. Astăzi, la ora 4 am făcut şi febră mare. Este mult COVID-19 în Westminster”, a scris Ferguson pe Twitter.

„Am participat la multe întâlniri în ultimele săptămâni, iar unii dintre colegii mei de la alte universităţi care au consiliat oficiali guvernamentali în cadrul acelor întâlnit au început şi ei să aibă simptome”, a declarat Ferguson pentru BBC.

El mai spus că nu a mai avut contact cu nimeni cu 12 ore înainte să înceapă să aibă simptome şi că este, totuşi, posibil să nu fi fost contagios în perioada în care a avut întâlnirile cu membrii guvernului britanic.

El a adăugat că nu este surprins de faptul că ar putea să fie despitat pozitiv cu coronavirus, având în vedere că a frecventat centrul Londrei, o zonă cu potenţial ridicat de infectare.

Guvernul Marii Britanii a adoptat măsuri mai drastice împotriva noului coronavirus în special după ce un studiu al Imperial College London - care a oferit consultanţă miniştrilor - a atras atenţia că, în ciuda planurilor de "distanţare socială" stabilite deja, sistemul sanitar va fi "copleşit" şi circa 250.000 de oameni ar putea muri dacă nu vor fi adoptate măsuri mai dure pentru protejarea populaţiei.

Luni seara, premierul Boris Johnson a cerut populaţiei să evite orice contact şi deplasări neesenţiale şi le-a recomandat persoanelor în vârstă şi femeilor însărcinate să se izoleze timp de trei luni.

Măsurile britanice rămân totuşi deocamdată mai puţin radicale decât cele din unele ţări vecine, întrucât nu prevăd închiderea şcolilor, restaurantelor şi sălilor de spectacole şi nici interzicerea oficială a reuniunilor. Totuşi, ele sunt net mai riguroase decât strategia controversată adoptată iniţial.

Studiul realizat de Imperial College a influenţat şi deciziile foarte restrictive adoptate în ultimele zile în Franţa, a scris Le Monde, iar Neil Ferguson, unul dintre autorii săi, a indicat pentru BBC că şi-a transmis concluziile şi administraţiei SUA, care la rândul său şi-a înăsprit măsurile. 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite