Simulare a incidentului produs marți deasupra Mării Negre: Drona a decolat din România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de televiziune american CBS a realizat o simulare a incidentului de marți din Marea Neagră care a dus la prăbușirea unei drone MQ-9. 

FOTO Captură CBS
FOTO Captură CBS

CBS a realizat simularea în baza informațiilor prezentate de partea americană.

Drona a decolat din România

Potrivit „The New York Times” (NYT), drona MQ-9 implicată în incidentul din Marea Neagră a decolat marți dimineață de la o bază din România pentru o misiune programată de recunoaștere care durează de obicei între nouă și zece ore.

Dronele MQ-9 pot purta rachete Hellfire, dar cea trimisă marți în misiune era neînarmată. Interceptarea, efectuată de către două avioane de vânătoare rusești Su-27, a avut loc 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, anexată de Rusia acum nouă ani.

Potrivit unui oficial american, drona zbura la o altidune de 7.500 de metri în momentul interceptării și se afla într-o misiune obișnuită de recunoaștere din spațiul aerian internațional.

Cele două avioane Su-27 au zburat în jurul ei și au aruncat cu combustibil cel mai probabil pentru a-i obtura camerele video și a-i strica senzorii.

SUA: O interceptare nesigură și neprofesionistă

Într-un comunicat emis la câteva ore după incident, partea americană a denunțat o „interceptare nesigură și neprofesionistă” a unui aparat de zbor fără pilot de tip MQ-9 care „desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional”.

„La aproximativ 7.03 AM (marți 08.03 ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doborârii dronei MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, afirmă forțele aeriene ale SUA.

„Acest incident urmează unui tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată”, au avertizat forțelele aeriene ale SUA.

Purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că „nu este neobișnuit” ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre. Totuși, episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesionale și nesăbuite” au fost acțiunile piloților ruși.

Rusia caută să minimalizeze incidentul

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a fost convocat marți la Departamentul de Stat pentru a i se transmiet „obiecția puternică” față de acest incident.

„Suntem în contact direct cu ruşii, la nivel de înalţi responsabili, pentru a le transmite obiecţia noastră puternică faţă de această interceptare puţin sigură şi neprofesionistă care a provocat căderea dronei noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Ambasadoarea SUA în Rusia a transmis la rândul ei protestele Washingtonului într-un mesaj adresat Ministerului rus de Externe.

„Considerăm acest incident o provocare”, a spus Antonov într-o tentativă de a deturna atenția de la acțiunile ostile ale Moscovei.

Potrivit lui Antonov, întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost „constructivă” şi partea americană nu a ridicat problema unor posibile „consecinţe” pentru Moscova.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a căutat să minimalizeze incidentul și a susținut că drona s-a prăbușit în urma unei „manevrări bruște”.

Dronele MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri (avioanele de pasageri zboară de obicei la înălţimi între 9.000 şi 12.000 de metri).

Drona, produsă de General Atomics Aeronautical Systems, poate atinge o viteză maximă de 370 de kilometri pe oră şi foloseşte pentru propulsie un motor cu elice, amplasat în zona cozii.

Aparatul de zbor are o rază de acţiune de 1.850 de kilometri.

Drona dispune de două radare, din care unul specializat pentru mediul marin, şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire.

Modelul MQ-9 Reaper a fost dat în folosinţă în urmă cu 22 ani. Drona nu are echipaj la bord, ci este controlată de la distanţă, uneori de la mii de kilometri. Armata americană a folosit astfel de dorne în misiuni în Orientul Mijlociu, în timp ce militarii care le controlau se aflau în siguranţă în centre de comandă de pe teritoriul Statelor Unite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite