Şeful diplomaţiei europene: Noua forţă de intervenţie a UE va acţiona „acolo unde NATO nu poate sau nu vrea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joseph Borell FOTO Arhivă
Joseph Borell FOTO Arhivă

Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din Uniunea Europeană au adoptat luni, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună care va permite UE să stabilească forţe de reacţie rapidă. Potrivit Hotnews, aceasta va cuprinde până la 5.000 de soldaţi, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată. Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025.

„Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: ea nu a făcut-o niciodată, dar dacă se va dovedi că ar fi necesar, ea trebuie să fie pregătită”, a spus marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Hotnews

Potrivit liderului, „europenii trebuie să înţeleagă că anumite situaţii pot implica utilizarea forţei. Capacitatea europeană trebuie antrenată pentru misiuni de luptă”. 

„Va efectua intervenţii pentru salvarea şi evacuarea cetăţenilor europeni”

„Busolă strategică” cum se numeşte strategia de apărare aprobată luni este un plan de acţiune care, dacă nu va fi pusă în aplicare, este inutilă, a avertizat Borrell.

„Este prima dată când statele membre au făcut un angajament colectiv pe probleme de apărare, acest angajament este public. Acum trebuie să îl punem în practică”, a precizat el.

Potrivit liderului european, această forţă de intervenţie rapidă, care nu este o armată europeană, va fi formată din „componente terestre, aeriene şi maritime” şi dotată cu capacităţi de transport pentru a putea „efectua intervenţii pentru salvarea şi evacuarea cetăţenilor europeni” prinşi într-un conflict.

„Va acţiona acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să o facă”

Şeful diplomaţiei europene susţine că această forţă trebuie să fie „complementară NATO, să acţioneze acolo unde NATO nu poate sau nu vrea să acţioneze”.

Pe lângă o revizuire a „grupurilor de luptă”, create în 2007, dar niciodată utilizate, „rezervele de trupe vor fi mobilizate în funcţie de tipul misiunii de îndeplinit”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Europenii trebuie, de asemenea, să investească în capabilităţi care le lipsesc în prezent, inclusiv drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat adoptarea Busolei Strategice şi apreciază caracterului politic al documentului, la reuniunea comună la miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre ale UE.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite