Scenarii probabile privind aderarea Ucrainei la NATO în contextul războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experți consultați de Mail Online au analizat scenarii probabile privind perspectiva aderării Ucrainei la alianță în contextul summitului NATO ce se desfășoară marți și miercuri la Vilnius și care va avea acest subiect în prim-plan.

Liderii țărilor din NATO s-au reunit la Vilnius pentru un summit de două zile FOTO EPA-EFE
Liderii țărilor din NATO s-au reunit la Vilnius pentru un summit de două zile FOTO EPA-EFE

Președintele american Joe Biden a declarat în acest weekend că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO, argumentând că războiul cu Rusia trebuie încheiat înainte ca alianța să poată face o invitație Kievului.

Dar țările est-europene și baltice sunt hotărâte să ofere Ucrainei o foaie de parcurs clară pentru aderare la summitul din Lituania.

Kievul consideră aderarea la NATO ca fiind factorul suprem de descurajare împotriva unui nou atac al Rusiei asupra Ucrainei, după ce aceasta a anexat ilegal Crimeea în 2014 și a lansat o invazie la scară largă în februarie anul trecut.

Kremlinul „urmăreşte îndeaproape” summitul NATO 

Kremlinul a declarat marţi că urmăreşte cu mare atenţie summitul NATO de la Vilnius, va face o "analiză aprofundată" a declaraţiilor făcute de liderii occidentali şi va lua măsuri pentru a proteja securitatea Rusiei, potrivit Reuters.

Liderii europeni nu par să înţeleagă că mutarea infrastructurii NATO mai aproape de graniţele Rusiei reprezintă o greşeală, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că extinderea alianţei militare occidentale în Europa Centrală şi de Est a dus la actuala criză din jurul Ucrainei.

Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a propus luni eliminarea cerinţei unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP) pentru Ucraina, ceea ce i-ar permite să scurteze procesul de aderare.

"Potenţial, acest lucru este foarte periculos pentru securitatea europeană. Într-adevăr, acest lucru este plin de pericole foarte mari, iar cei care vor lua decizia ar trebui să fie conştienţi de asta", le-a spus Peskov jurnaliştilor când a fost întrebat ce reacţie ar putea avea Kremlinul la accelerarea aderării Ucrainei la NATO, conform media de stat ruse.

Mai mulți experți sunt de părere că este puțin probabil ca Ucraina să primească invitația de aderare înainte de încheierea războiului pentru că ar putea exista o escaladare nucleară nedorită sau NATO ar fi în situația de a apăra teritorii anexate de Rusia.

NATO și Occidentul trebuie să continue să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei pentru a demonstra că expansionismul armat în țări suverane nu va fi tolerat și că viitorul Europei trebuie să fie determinat de aceste țări - nu de Kremlin”, a apreciat John Kennedy, expert în Rusia și cercetător principal la RAND Europe.

Expertul a subliniat că argumentul prin care Rusia și-a justificat parțial invazia, și anume expansionismul NATO, are un defect cheie: țările care s-au alăturat NATO au făcut o alegere din proprie inițiativă, în timp ce, dimpotrivă, „expansionismul rusesc este istoric imperialist”, și „condus prin forță”.

Pe de altă parte, o invitație nu este o posibilitate realistă în condițiile în care teritorii ucrainene au fost anexate de Rusia și, deși implauzibil, ar fi un scenariu de tip „căruța înaintea cailor”.

„Acordarea aderării Ucrainei la NATO în timp ce patru regiuni ale Ucrainei sunt de facto sub controlul Rusiei ar submina securitatea blocului... În acest scenariu, Rusia ar ocupa în mod activ părți ale unei țări NATO, iar NATO, la rândul său, ar fi văzut ca fiind incapabil să garanteze securitatea granițelor sale”, a explicat Kennedy.

Martin Smith, conferențiar principal în domeniul apărării și afacerilor internaționale la Academia Militară Regală Sandhurst, a exprimat o opinie similară.

De-a lungul războiului actual, Rusia a avut grijă să evite acțiunile (împotriva Poloniei și a statelor baltice, de exemplu) care ar putea risca ca NATO să invoce prevederile sale de apărare colectivă. Aducerea Ucrainei în NATO după încheierea negociată a războiului ar trebui să extindă acest efect de descurajare pentru a acoperi propriul teritoriu și propria securitate”, a explicat el.

Aderarea Ucrainei la NATO în viitorul apropiat

Expertul în strategie geopolitică al Consiliului Atlantic, Alp Sevimlisoy, s-a arătat mai optimist în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO într-un timp scurt, indiferent dacă războiul se va încheia sau nu.

„Când analizăm toți factorii, ceea ce vedem sunt bazele unui nou partener NATO și o națiune care va fi admisă în NATO nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci pentru securitatea națională a noastră, a tuturor, în cadrul alianței transatlantice.

Cred că este cu siguranță în viitorul apropiat [aderarea Ucrainei la NATO]... Eu definesc viitorul apropiat în următoarele 12-16 luni”, a apreciat el.

Cel mai bun scenariu

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă NATO ar acorda Ucrainei calitatea de membru în timp ce pe teritoriul ucrainean se desfășoară lupte active cu trupele lui Putin, Hall a explicat: „În cel mai bun caz, Ucraina aderă și Rusia încetează operațiunile militare... dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de 0,01%”.

Cel mai rău scenariu

În schimb, scenariul în care Ucraina devine membru al NATO înainte de sfârșitul războiului comportă riscul ca Rusia să se simtă încolțită și în fașa perspectivei unui război pe scară largă împotriva puterii militare combinate a statelor NATO, Putin să se simtă îmboldit să deschidă servieta nucleară.

„Cel mai rău caz - Rusia este atât de amenințată de Ucraina ca membră a NATO încât lansează un atac nuclear tactic asupra Kievului... dar, din nou, probabilitatea este de 0,01%. Realitatea este că nu există un scenariu cel mai bun sau cel mai rău caz - doar o situație confuză, în care declarațiile din trecut constrâng efectiv acțiunile viitoare”, a conchis Hall.

Expertul în strategie geopolitică al Consiliului Atlantic, Alp Sevimlisoy a oferit însă o viziune mai optimistă: „Nu sunt îngrijorat de răspunsul Rusiei în ceea ce privește Ucraina... deoarece Ucraina este sprijinită în mod destul de adecvat de către țările membre NATO.

'[Aderarea Ucrainei la NATO] va fi o formalizare a asistenței, a sprijinului și a cooperării militare pe care le acordăm în cadrul unui cadru mai structurat. Sunt sigur că toți cei care trăiesc în vecinătatea Ucrainei, atât pe plan intern, cât și extern, ar saluta foarte mult o pace sprijinită de NATO”.

John Kennedy, expert în Rusia și cercetător principal la RAND Europe, consideră că cel mai „rău scenariu ar fi ca NATO și sprijinul Occidentului pentru Ucraina să se dilueze în mod constant de-a lungul lunilor și anilor de război, permițându-i lui Putin să își întărească încet-încet controlul asupra estului țării”, ceea ce „ar submina poziția internațională a NATO și ar semnala Rusiei că alți membri non-NATO că ce fac e justificat.

„Pe măsură ce războiul se prelungește și victimele continuă să crească, calculele în Occident vor fi dacă să încerce să facă presiuni pentru o încheiere favorabilă - adică victoria Ucrainei și integritatea teritorială - sau să opteze pentru un fel de înțelegere. Aceasta ar fi de natură să pună capăt conflictului - dar cu prețul integrității teritoriale a Ucrainei și semnalând că Rusia poate folosi agresiunea pentru a-și atinge obiectivele”, a subliniat expertul.

Aderarea Ucrainei după încheierea războiului

În estimarea sa, în cel mai bun caz, Ucraina - cu sprijinul Occidentului - ar respinge în cele din urmă forțele rusești, și-ar recăpăta teritoriul pierdut după februarie 2022 și s-ar angaja în reforme democratice pentru a obține aderarea la NATO mai târziu.

Acest lucru, a spus el, ar consolida viabilitatea NATO, ar demonstra că Europa nu este dispusă să suporte expansionismul rusesc, ar consolida securitatea europeană și ar prezenta o descurajare unificată împotriva viitoarelor agresiuni rusești.

Cred că multe lucruri depind de momentul aderării Ucrainei. Este clar că nu se va întâmpla până când războiul nu se va încheia, fie ca urmare a faptului că Ucraina va prelua toate teritoriile ocupate, fie printr-un acord negociat, astfel încât NATO nu se va afla în luptă directă cu Rusia. Cel mai bun rezultat, în opinia mea, ar fi accelerarea procesului de aderare a Ucrainei”, a concluzionat Martin Smith, conferențiar principal în domeniul apărării și afacerilor internaționale la Academia Militară Regală Sandhurst.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite