Scandal rasist în Parlamentul italian. „Seamănă cu un urangutan“
0Italia se confruntă cu un nou scandal politic, după ce un parlamentar din formaţiunea cu agendă anti-imigraţie, Liga Nordică, a comparat-o pe Cecile Kyenge, ministru de origine africană, cu un „urangutan“. Cecile Kyenge, o cetăţeană italiană născută în Republica Democrată Congo, a fost ţinta mai multe insulte rasiste de la numirea ei ca ministru al Integrării în aprilie.
Roberto Calderoli, vicepreşedintele Senatului italian, a declarat sâmbătă în timpul unei demonstraţii politice din oraşul de nord, Treviglio: „Iubesc animalele- urşii şi lupii, după cum toată lumea ştie- dar când văd poze cu Kyenge nu pot să nu mă gândesc că are trăsăturile unui urgangutan.“
El a mai spus că succesul politic al lui Kyenge încurajează „imigranţii ilegali“ care vor să vină în Italia, şi a adăugat că ea ar trebuie să fie ministră „în ţara ei“.
Majoritatea injurilor rasiste – „maimuţă congoleză“, „zulu“ sau „neagra anti-italiană“- au venit în ultimele luni de la grupurile de extremă dreapta.
Luna trecută, un membru al Ligii Nordice din Parlamentul European a fost exclus din grupul eurosceptic Europa Libertăţii şi a Democraţiei, după ce a făcut o serie de remarci rasiste la adresa ministrei italiene.
Mario Borghezio a acuzat-o pe Kyenge că vrea să impună „tradiţii tribale“ în Italia şi vrea să formeze un guvern „bonga-bonga“ – aluzie la melodie ce făcea furori la aşa-zisele petreceri „bunga bunga“ ale fostului premier Silvio Berlusconi.
Politicianul din Opoziţie, Calderoli, de două ori ministru sub guvernarea lui Berlusconi, are deseori remarci discriminatorii. În 2006, el a fost forţat să demisioneze din funcţia de ministru al Reformei, după ce a apărut la un post naţional de ştiri cu un tricou pe care era ironizat profetul Mohammed. Mai târziu în acelaşi an, după ce Italia a câştigat Campionatul Mondial de Fotbal în faţa echipei franceze, el a făcut comentarii rasiste asupra întregii reprezentative a Cocoşului Galic. În viziunea sa, în timp ce Italia a câştigat cupa pentru că avea jucători etnici italieni, în timp ce Franţa a pierdut pentru că jucătorii săi erau „ciori, musulmani şi comunişti“.
Duminică, Calderoli a fost criticat de colegii din parlament, chiar şi de unii colegi de partid, şi i s-a cerut demisia din funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Într-o declaraţie oficială pe Twitter, prim-ministrul Enrico Letta a catalogat declaraţiile drept inaccedptabile.
„Întrec orice limită. Solidaritate şi susţinere totală pentru Cecile. Să mergi înainte cu munca ta şi a noastră“ a scris Letta.
Kyenge face o campanie de facilitare a modalităţii de a obţine cetăţenie de către imigranţi, şi susţine o lege care ar face orice persoană născută pe teritoriul Italiei, cetăţean italian.
Calderoli a afirmat că nu are nicio intenţie de a demisiona şi a oferit scuze foarte vagi, spunând că „pentru cei prezenţi a fost foarte clar că declaraţia sa a fost făcută în contexul unui marş politic“, a anunţat agenţia de ştiri Ansa.
„Nu am avut intenţia să jignesc şi dacă ministra Kyenge a fost jignită îmi pare rău, dar comentariu meu a fost făcut în contexul unui discurs politic mult mai larg, care critica politicile ei şi ale ministerului pe care îl conduce“.