Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele de la graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drum blocat în Kosovo FOTO Twitter
Drum blocat în Kosovo FOTO Twitter

Baricadele instalate de sârbi în nordul Kosovo au fost demontate luni în urma deciziei Guvernului de la Priştina de a amâna cu o lună aplicarea măsurilor ce au generat tensiuni la graniţa cu Serbia.

Potrivit unei corespondente AFP, minoritatea sârbă din nordul Kosovo a înlăturat camioanele şi alte vehicule grele care blocau de duminică accesul la graniţa cu Serbia.

Guvernul dn Kosovo a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a unor noi reguli la frontiera cu Serbia.

Noile reguli - care ar fi trebuit să intre în vigoare luni - prevăd ca orice persoană care intră în Kosvo cu o carte de identitate sârbă să dispună de un document temporar pe timpul şederii în ţară. În plus, Priştina le-a cerut etnicilor sârbi din Kosovo să-şi înlocuiască numerele de înmatriculare sârbeşti cu numere de înmatriculare kosovare.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a invocat principiul „reciprocităţii”, din moment ce Belgradul impune acelaşi regim kosovarilor care intră în Serbia.

Însă etnicii sârbi refuză să accepte noile reguli, care s-au mai aflat deja la originea unui puseu de tensiuni în regiune.

Noua amânare - de o lună - a fost anunţată de Priştina în urma unei întâlniri a premierului kosovar cu ambasadorul american Jeffrey Honevier.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a salutat duminică seara, într-un mesaj postat pe Twitter, decizia Priştinei şi a îndemnat la „ridicarea imediată a tuturor baricadelor rutiere”.

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici a declart duminică, într-un discurs adresat naţiunii, că situaţia din Kosovo „nu a fost nciodată atât de complexă”.

„Atmosfera a ajuns în clocot”, a apreciat el.

„Serbia va câştiga”, dacă etnicii sârbi sunt atacaţi, a ameninţat el.

Albin Kurti l-a acuzat pe Vucici de faptul că declanşează ”tulburări”.

Potrivit Priştinei, poliţişti kosovari au fost vizaţi de tiruri de arme.

Tensiunile între cele două ţări se află la cel mai puternic nivel de ani de zile, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de către Misiunea NATO în Kosovo (KFOR), din care fac parte 3.770 de militari desfăşuraţi pe teren.

Duminică seara, KFOR s-a declarat „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul Kosovo.

„Căşti albastre” italiene au fost văzute duminică la Mitroviţa şi în împrejurimi.

Sub egida UE, Belgradul şi Priştina s-au angajat în 2013 la soluţionarea problemelor care întreţin conflictul între ele, însă au făcut puţine progrese din cauza opoziţiei Serbiei în recunoaşterea independenţei Kosovo.

Kosovo, locuit în proporţie de 92% de albanezi (4% minoritatea sârbă) şi-a proclamat independenţa în 2008, la un deceniu după un război sângeros care s-a soldat cu 13.000 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite