Rușii și-au dat seama cum să se apere de dronele navale ucrainene: „Acum nu mai este atât de simplu”
0Rusia a învățat cum să contracareze dronele navale care au paralizat flota Mării Negre și că Kievul trebuie să inoveze rapid pentru a-și păstra avantajul pe mare, spune comandantul forțelor navale ale Ucrainei, relatează Business Insider.

„Ceea ce ați făcut ieri nu va mai funcționa mâine”, a explicat viceamiralul Oleksi Neijpapa într-un interviu Radio Liberty publicat sâmbătă.
„A existat o perioadă în care puteam intra liniștiți în golful Sevastopol cu drone. Acum, nu mai este atât de simplu”, a spus el.
Potrivit oficialului ucrainean soluția pe care au găsit-o rușii pentru a-și proteja Flota Mării Negre a fost un „sistem de apărare stratificat” care îmbină capabilitățile de detectare și cele anti-drone.
„Pornește de la un sistem de detectare în straturi. Zone cu rază lungă, medie și scurtă de acțiune pentru detectarea sistemelor noastre fără pilot. Apoi urmează procedura de distrugere”.
Ucraina a răspuns instalând sisteme de apărare aeriană pe dronele sale pentru a contracara amenințarea cinetică. Multe dintre navele de suprafață fără echipaj ale Ucrainei au fost proiectate inițial pentru a fi trimise spre ținte și a exploda.
Tehnologia a eliminat avantajul Moscovei în Marea Neagră - Kievul nu are o flotă oficială, în timp ce Rusia a desfășurat zeci de nave armate în regiunea maritimă. Chiar și așa, cu ajutorul unei combinații de drone marine și lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune, Ucraina a scufundat un sfert din resursele navale ale Rusiei din zonă, inclusiv nava amiral Moskva, alungând cea mai mare parte a flotei din Crimeea.
Ulterior, s-a dovedit că dronele navale sunt potențial vulnerabile la amenințări aeriene, cum ar fi elicopterele cu mitraliere.
Așa că Ucraina a început să monteze pe unele dintre dronele sale, precum modelul Magura V5, racheta antiaeriană sovietică R-73 „SeeDragon”. În decembrie, anunța că una dintre dronele sale a doborât în premieră un elicopter rusesc Mi-8 în Marea Neagră.
„Așadar acum începem să împingem inamicul înapoi deasupra mării, fără a le permite să ne distrugă dronele navale din aer. Și așa mai departe. Este o competiție constantă. Cine este în față va avea succes”, a explicat Neijpapa .
Viceamiralul a spus că dronele navale ale Ucrainei poartă acum „diverse tipuri de arme la bord” pentru a-și extinde capacitățile defensive.
Totuși acest gen de război a silit Rusia să prețuiască și flexibilitatea și deciziile rapide. Moscova încearcă să-și producă propriile drone navale.
„Au fost câteva utilizări mai mult sau mai puțin de succes și lucrează la asta”, a spus el.
Casa Albă a declarat la sfârșitul lunii martie că Ucraina și Rusia au convenit în timpul discuțiilor din Arabia Saudită să înceteze focul în Marea Neagră. Administrația Trump a subliniat că un astfel de armistițiu ar restabili accesul la rutele maritime vitale pentru industria globală a cerealelor.
Rusia a răspuns că, deși susține armistițiul în principiu, Kremlinul are o „gamă de întrebări” la care trebuie să aibă un răspuns înainte ca încetarea focului să intre în vigoare.