Motivul pentru care rușii ar vrea să redenumească războiul din Ucraina în „operațiune antiteroristă”

0
Publicat:

Oficialii ruși ar putea încerca să reformuleze invazia lor în Ucraina și ocuparea teritoriului ucrainean, care va fi anexat în curând ca fiind o „operațiune de combatere a terorismului”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia

Șeful administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksenov, a declarat luni că oficialii ruși ar putea închide temporar Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) în timp ce își desfășoară operațiunile de combatere a terorismului în teritoriile nou-anexate, citând o lege federală rusă care permite suspendarea instalațiilor nucleare în timpul eforturilor de combatere a terorismului, potrivit hotnews.ro. 

Forțele ruse ar putea folosi o închidere completă a centralei, ale cărei reactoare sunt deja deconectate, pentru a încerca să treacă ZNPP la rețeaua energetică rusă și să o scoată de sub controlul ucrainean.

Statul Major General ucrainean a raportat marți că situația de la centrala nucleară - ocupată de Rusia, dar administrată de Ucraina - rămâne tensionată.

Armata ucraineană a spus că angajații centralei nucleare nu doresc să coopereze cu forțele rusești, dar nu pot părăsi teritoriul ocupat din cauza închiderii granițelor și a restricțiilor privind circulația civililor.

Putin va anunța probabil pe 30 septembrie anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean ocupat

Autoritățile rusești din părțile ocupate ale regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk au finalizat „referendumurile” falsificate de anexare la 27 septembrie și au susținut în mod implauzibil că fiecare referendum fals a primit între 87 și 99% din aprobarea locuitorilor ucraineni.

Oficialii ruși au stabilit în prealabil și au falsificat ratingurile de aprobare și presupusele rate de participare a alegătorilor la referendumurile false, în timp ce îi constrângeau pe civilii ucraineni din teritoriile ocupate să voteze în mod efectiv pentru anexarea rusă, așa cum ISW a raportat anterior.

Președintele rus Vladimir Putin va anunța probabil pe 30 septembrie anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate. Finalizarea referendumurilor marchează ultima condiție prealabilă pentru ca președintele rus Vladimir Putin să declare anexarea rusă a teritoriilor ucrainene ocupate. Ministerul britanic al Apărării a raportat că Putin va face probabil declarația înainte sau în timpul unui discurs în fața ambelor camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie.

Putin a urmat o abordare similară atunci când a anexat ilegal Crimeea ucraineană în 2014: un referendum fictiv, urmat de un decret prezidențial de recunoaștere și un tratat de aderare pe care Adunarea Federală Rusă l-a aprobat în mod oficial în termen de cinci zile de la referendumul fictiv din Crimeea.

Liderul pro-rus al așa-numitei Republici Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat presei ruse la 27 septembrie că i-a cerut anterior lui Putin să aprobe rezultatele referendumului înainte ca acesta să aibă loc și că se va deplasa la Moscova pentru a semna un acord. 

Șeful Republicii Populare Luhansk (LNR), reprezentantă a Rusiei, Leonid Pasechnik, a anunțat la 27 septembrie că LNR se va alătura Rusiei „foarte curând” și că va călători la Moscova la 27 sau 28 septembrie pentru a-i cere personal lui Putin să aprobe rezultatele referendumurilor false. 

ISW a prognozat anterior că Putin va anexa teritoriul ucrainean ocupat până la 1 octombrie sau imediat după această dată, pentru a permite recrutarea forțată a civililor ucraineni în armata rusă în ciclul normal de recrutare din toamnă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite