Rusia folosește tehnologiile testate în războiul din Ucraina pentru a spiona NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rușii își îmbunătățesc dronele și sistemele de război electronic datorită experienței dobândite în timpul războiului împotriva Ucrainei, notează Institutul american pentru studiul războiului. Ulterior, ei vor utiliza aceste tehnologii în atacuri hibride asupra țărilor NATO.

Războiul convențional se îmbină cu tehnologia nouă pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO EPA-EFE
Războiul convențional se îmbină cu tehnologia nouă pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO EPA-EFE

În ultima săptămână, acestea din urmă s-au confruntat din ce în ce mai mult cu astfel de amenințări, precum și cu riscul de sabotaj din partea agresorului.

„Rapoartele statelor membre NATO care încearcă să contracareze dronele de recunoaștere rusești subliniază necesitatea dezvoltării în continuare a capacității de apărare, deoarece Rusia continuă să folosească experiența acumulată pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a dezvolta noi tehnologii”, se arată în ultimul raport ISW.

Potrivit publicației germane Der Spiegel, în urmă cu câteva zile, drone neidentificate au fost observate zburând deasupra bazei Bundeswehr din Schwesing, Germania. La această unitate, apărătorii ucraineni învață să opereze sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Armata germană investighează acum cazul de presupus spionaj rusesc.

Anchetă în Germania

Poliţia germană desfășoară o anchetă cu privire la survolul efectuat de mai multe drone deasupra unei cazărmi în nordul ţării în luna ianuarie, a declarat duminică, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a armatei germane, confirmând astfel o informație apărută în media.

Între 9 şi 29 ianuarie, şase incidente implicând drone de origine necunoscută au avut loc deasupra unei cazărmi a forţelor aeriene din Schwesing, în apropiere de frontiera daneză, a relatat sâmbătă publicaţia Suddeutsche Zeitung (SZ).

Cazul a fost transmis poliţiei criminaliste din landul Schleswig-Holstein, potrivit acestei purtătoare de cuvânt a Bundeswehrului, care însă nu a conchis direct că ar fi vorba de o tentativă de spionaj.

Cazarma vizată adăposteşte un centru de instrucţie pentru rachete antiaeriene şi găzduieşte de asemenea soldaţi ucraineni care se instruiesc aici. Potrivit SZ, soldaţii aflaţi în acest centru învaţă să utilizeze sistemele de apărare antiaeriană Patriot, armamente costisitoare şi preţioase livrate Kievului pentru a face faţă bombardamentelor zilnice ale Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a armatei afirmă că „rapoartele privind observările de drone şi presupuse tentative de spionaj s-au înmulţit în ultimul timp”.

Dar armata rămâne prudentă asupra motivelor acestor incidente, întrucât „dronele disponibile în comerţ sunt la vânzare liberă şi persoane particulare pot utiliza de asemenea drone deasupra clădirilor militare fără să se gândească”.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul german a autorizat armata să doboare dronele suspecte, proiect care mai trebuie să fie aprobat de Bundestag.

Germania se confruntă cu o recrudescență a incidentelor în Marea Baltică pe fondul războiului hibrid desfăşurat de Moscova împotriva ţărilor occidentale. Mai multe cabluri subacvatice de energie şi telecomunicaţii au fost astfel avariate în ultimele luni în această zonă. Experţi şi lideri politici au acuzat Rusia că ar fi responsabilă, ceea ce Moscova dezminte.

Cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după SUA, Germania este în special vizată de acţiunile Kremlinului, notează AFP.

NATO trece la măsuri „proactive“

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că alianța a convenit asupra unor „măsuri proactive” pentru a contracara campania Rusiei de atacuri hibride împotriva membrilor săi.

Occidentul a acuzat mereu Moscova că se află în spatele unei serii de atacuri de sabotaj pe teritoriul european, menite să-i descurajeze pe susținătorii Ucrainei de la a mai trimite ajutor militar Kievului, amintește într-o relatare de la Bruxelles AFP.

„Aliații lucrează din greu pentru a se asigura că, atunci când vine vorba de sabotaj, atacuri cibernetice, șantaj energetic, luăm toate măsurile necesare pentru a contracara acest lucru”, a declarat Rutte după discuțiile cu miniștrii de Externe ai NATO.

„Aceste măsuri noi includ un schimb sporit de informații, mai multe exerciții comune, o mai bună protecție a infrastructurii critice, o apărare cibernetică îmbunătățită și acțiuni mai dure împotriva flotei-fantomă a Rusiei de nave exportatoare de petrol.”

Oficialii NATO au declarat că alianța lucrează la o nouă strategie de combatere a acțiunilor ostile ale Rusiei și Chinei, care ar urma să fie prezentată la un summit în iunie, anul viitor, la Haga.

Campania hibridă rusească, despre care Moscova spune că nici nu există, reprezintă o problemă pentru NATO, deoarece funcționează într-o „zonă gri” considerată adesea sub nivelul de amenințare care ar putea declanșa clauza de apărare reciprocă a alianței.

„Anul acesta, au existat 500 de incidente suspecte în Europa. Cam 100 dintre acestea pot fi atribuite Rusiei: atacuri hibride, spionaj, operațiuni de influență”, a declarat la Bruxelles ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky, adăugând: „Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că acest lucru nu va fi tolerat”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite