Rusia, considerată vinovată pentru doborârea zborului MH17. Decizia luată de Agenția ONU pentru aviație civilă

0
0
Publicat:

Agenția ONU pentru Aviație Civilă (OACI) a decis luni,12 mai, că Rusia este responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât în urmă cu zece ani deasupra Ucrainei, tragedie soldată cu moartea a 298 de persoane.

Rămășițe ale zborului MH17, 2014. Toate persoanele de la bord au murit. FOTO: arhivă
Rămășițe ale zborului MH17, 2014. Toate persoanele de la bord au murit. FOTO: arhivă

Anunțul a fost făcut în urma plângerilor depuse de Țările de Jos și Australia, iar Consiliul OACI, cu sediul la Montreal, a considerat că acuzațiile sunt „fondate în fapt și în drept”, notează AFP, preluat de Agerpres.

„Federația Rusă nu și-a respectat obligațiile prevăzute de dreptul aerian internațional în cazul distrugerii zborului MH17”, se arată într-un comunicat al organizației, publicat luni.

Aceasta este prima decizie luată de OACI cu privire la fondul unui diferend între state membre – o hotărâre considerată de ambele țări reclamante drept un moment-cheie în procesul de obținere a adevărului și justiției.

Zborul MH17, un Boeing 777 care zbura de la Amsterdam către Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014, deasupra unei zone aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși, folosindu-se o rachetă sol-aer BUK de fabricație rusească. Toți cei aflați la bord au murit, printre care 196 de cetățeni olandezi și 38 de australieni.

În 2022, justiția din Olanda a condamnat trei persoane la închisoare pe viață, inclusiv doi cetățeni ruși, pentru implicarea lor în atac. Cu toate acestea, Rusia a refuzat constant extrădarea suspecților și a negat orice implicare în tragedie.

Guvernul australian a salutat hotărârea OACI, numind-o „un moment istoric” în eforturile de a face dreptate victimelor: „Facem apel la Rusia să își asume în sfârșit responsabilitatea pentru acest oribil act de violență și să își repare comportamentul flagrant”, se arată în declarație.

Ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a calificat decizia drept „un pas important către adevăr și justiție”, menționând totodată că aceasta „nu va putea șterge durerea și suferința” familiilor victimelor.

Deși ancheta internațională a fost suspendată anul trecut din lipsă de dovezi suplimentare pentru urmărirea altor suspecți, anchetatorii au indicat existența unor „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin ar fi autorizat personal transferul sistemului antiaerian BUK către separatiștii pro-ruși, care au lansat racheta antiaeriană ce a doborât avionul.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite