Românii din Vigo susţin că "reputaţia de infractori" le îngreunează găsirea unui loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend, la Castellon, reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului din România au ţinut o conferinţă cu românii din Spania, în care una din principalele teme a fost "imaginea românilor în ochii spaniolilor". În acest timp, cu aceeaşi problemă se confruntă românii din Galicia.

Mircea Droso s-a născut în România dar de cincisprezece ani trăieşte în Vigo. De peste cinci ani este preşedintele Asociaţiei Românilor din Vigo, un colectiv care ajunge la puţin peste o mie de persoane în oraşul galician.

Sosirea românilor în Spania s-a făcut treptat, dar constant. De la 31.641 de cetăţeni români rezidenţi în Spania în 2001 s-a ajuns, zece ani mai târziu, la aproape 850.000 de persoane, devenind cea mai numeroasă naţionalitate de imigranţi.

În ciuda acestor cifre, Mircea a recunoscut ieri, pentru cotidianul Atlantico din Vigo, că "situaţia este mult mai complicată decât acum 6 sau 7 ani pentru noi, românii, pentru că în ultimii ani ni s-a lipit eticheta de infractori. Lumea crede acum că român egal delincvent, ceea ce ne aduce serioase prejudicii atunci când ne căutăm un loc de muncă".

"Român egal infractor", cred spaniolii despre noi

Preşedintele Asociaţei Românilor din Vigo crede că, pe lângă criză, românii din Spania mai trebuie să lupte şi cu obstacolul reputaţiei. "De câte ori cauţi un loc de muncă şi spui că eşti român, observi că lumea începe să facă feţe-feţe şi să se 'mai gândească'", susţine Mircea Droso.

Totuşi, în ciuda situaţiei dificile a românilor, Droso afirmă: "cu toate acestea continuă să sosească imigranţi în oraş, creşterea numărului acestora nu s-a stopat". Ca principală cauză, Droso menţionează drasticele măsuri de austeritate luate de Guvernul din România. "Românii preferă să aibă puţine aici, decât nimic acolo", mai spune liderul asociaţiei românilor.

Droso crede că tot mai mulţi români preferă Vigo pentru că "este un oraş liniştit, comod, nu este atât de haotic precum oraşele mai mari şi mulţi au deja rude sau cunoştinţe aici, motiv pentru care le este mai uşor la început". În cazul său, el a venit primul, iar ulterior şi-a adus soţia şi cei doi copii. Cu toate acestea, Mircea Droso crede că situaţia s-a schimbat în ultimii ani. "La început veneau tineri care doreau să-şi facă un viitor, dar acum vin mai mult persoane în vârstă, fără resurse în România".

Citeşte şi:

Reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului i-au vizitat pe românii din Spania

“Promovaţi faptele bune”, au cerut românii din Spania Guvernului de la Bucureşti

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite