Românii din Marea Britanie, ofensivă la atacurile de imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un editorial din The Telegraph semnat de Ambasadorul României la Londra aduce în atenţia publicului britanic potenţialul dezvoltării relaţiilor dintre cetăţenii români aflaţi în Regat şi britanici, precum şi cel mai nou proiect de colaborare a forţele de poliţie din cele două ţări.

În Marea Britanie sunt 6.000 de studenţi români care au ales universităţi britanice pentru că în această ţară sunt unele din cele mai bune universităţi din lume, iar mulţi dintre studenţii români se numără printre cei mai străluciţi din lume, aşa încât, evident, aceste „minţi“ valoroase sunt dorite de universităţile britanice. Nu mai e nevoie să spunem că aceşti studenţi plătesc taxe pentru a studia în Regatul Unit. De asemenea, în universităţile britanice sunt sute de profesori şi cercetători români care dezvoltă proiecte în domenii ca lasere, medicină (un nou tratament pentru boala Alzheimer) sau chiar teleportarea particulelor subatomice, notează ambasadorul român.

„Studenţii din România - avem peste 250 la universitatea noastră - sunt excepţional de buni“, a recunoscut Bill Rammell, prorector al Universităţii din Bedfordshire şi fost ministru de stat pentru învăţământul superior, în cadrul celei de-a şasea Conferinţă a studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români din Marea Britanie, găzduită sâmbăta trecută de Ambasada României la Londra, aminteşte Ion Jinga. La rândul său, directorul executiv al Consiliului Camerelor de comerţ britanice din Europa, Anne Marie Martin, a desfiinţat în alocuţiunea sa stereotipurile eronate despre români din Marea Britanie.

„Le-am spus participanţilor români că reprezintă o punte între România şi Marea Britanie şi că au şansa să studieze şi să lucreze la cele mai bune universităţi din lume. Am adăugat că mă aştept ca ei să profite de această şansă nu doar în avantajul propriu, ci şi al Marii Britanii şi al României, ţara de unde vin şi unde sper să se întoarcă într-o zi“, a continuat dr. Ion Jinga.

Poliţia română, implicată într-un proiect inedit

Un grup de opt ofiţeri români de poliţie a sosit la Londra pentru a participa alături de Poliţia Metropolitană londoneză (MET) în proiectul Nexus care vizează crearea primelor echipe multinaţionale de poliţie din Uniunea Europeană. Ofiţerii au fost primiţi de Ambasadorul român, care a salutat promptitudinea autorităţilor naţionale faţă de programele comune de cooperare în domeniul aplicării legii.  

Excelenţa Sa a insistat asupra faptului că „acest răspuns rapid nu este o urmare a faptului că numărul infracţiunilor comise de cetăţeni români este mai mare decât media celor comise de alte comunităţi străine din Marea Britanie - mai ales că, după acum arată statisticile, numărul cetăţenilor români condamnaţi în prima jumătate a lui 2013 a scăzut cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012“. De asemenea, directorul Europol Rob Wainwright şi ministrul britanic de Interne Theresa May au anunţat că nu există un risc al unui „val de infracţiuni“ după ridicarea acestor restricţii pentru români şi bulgari.

„Răspunsul prompt s-a datorat legăturilor puternice dintre sistemele de poliţie românesc şi britanic. Britanicii ne-au ajutat să dezvoltăm standardele şi procedurile poliţiei române şi totodată să reformăm sistemul judiciar, notează ambasadorul României la Londra. Forţele de poliţie din România şi Marea Britanie au convenit în 2011 să facă schimb de bune practici, un prim proiect-pilot având loc în a doua jumătate a lui 2012, când 10 ofiţeri români au lucrat alături de colegii lor britanici, având rezultate excelente, iar actualul transfer de ofiţeri români în cadrul MET este o urmare firească a acestui model de cooperare bilaterală dezvoltat în ultimii ani“, subliniază Ion Jinga.

Ofiţerii români vor colabora cu colegii lor britanici în zone unde trăiesc comunităţi româneşti mai importante, precum şi în zonele afectate de comportamente antisociale comise de o mică proporţie dintre cetăţenii noştri, a anunţat Ambasadorul român în publicaţia „The Telegraph”.

Experinţa poate fi benefică ambelor state, în condiţiile în care poliţia din România, care are de apărat peste 1.000 de km din frontiera externe a UE, are şansa de a dobândi în mod direct experienţă de la una din cele mai respectate forţe de poliţie din lume în privinţa operării într-un mediu multicultural, potrivit diplomatului Jinga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite