Reuters dezvăluie planul de sancțiuni secundare împotriva Rusiei propuse UE de către Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a pregătit 40 de pagini de recomandări pentru aplicarea de sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei, pe care urmează să le propună săptămâna viitoare UE, relatează Reuters. Acestea includ o legislație pentru confiscarea activelor rusești, precum și introducerea unor sancțiuni secundare asupra țărilor care cumpără petrol rusesc. Solicitarea Kievului vine în contextul în care președintele american Donald Trump a dat înapoi de la înăsprirea sancțiunilor, după ultima convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin, motivând că dorește să lase spațiu relansării negocierilor de pace între Ucraina și Rusia.

Volodimir Zelenski vorbește la telefon cu Donald Trump FOTO EPA EFE
Volodimir Zelenski vorbește la telefon cu Donald Trump FOTO EPA EFE

Planul, dezvăluit în premieră de Reuters, solicită celor 27 de state membre ale UE să adopte o poziție mai agresivă și mai independentă de SUA cu privire la sancțiuni, în timp ce incertitudinea planează asupra rolului viitor al Washingtonului.

Printre cele 40 de pagini de recomandări se numără apeluri la adoptarea unei legislații prin care ar fi accelerată confiscarea de către UE a activelor rusești de care să beneficieze direct Ucraina. Persoanele cărora le-ar fi confiscate bunurile și activele ar putea ulterior să solicite despăgubiri de la Rusia.

UE ar trebui să ia în calcul demersuri prin care sancțiunile să fie aplicate și în afara granițelor, Astfel, ar fi vizate companiile străine care își pun la dispoziție tehnologia pentru a ajuta Rusia, precum și „introducerea unor sancțiuni secundare asupra cumpărătorilor de petrol rusesc”.

Astfel de sancțiuni secundare, care ar putea afecta cumpărători importanți precum India și China, ar reprezenta un pas major pe care Europa a fost reticentă până acum să-l facă. Trump discutase public despre acest lucru înainte de a lua decizia de a nu acționa deocamdată în acest sens.

O altă sugestie ar fi ca UE să ia calcul reguli prin care să decidă majoritatea, pentru a împiedica anumiți membri să blocheze măsuri care în mod normal necesită unanimitate.

După ce a vorbit luni cu Putin, Trump a hotărât să nu impună noi sancțiuni Rusiei, spulberând speranțele liderilor europeni și ale Kievului, care făcuseră lobby pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei.

Trump le-a spus liderilor europeni și președintelui ucrainean că nu dorește să impună sancțiuni acum, explicând că dorește să acorde timp părților să reia negocierile, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu conversația.

Totuși, UE și Marea Britanie au impus oricum sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei marți, declarând că speră că Washingtonul se va alătura inițiativei. Totodată, europenii discută deschis despre modalitățile prin care pot menține presiunea asupra Moscovei în scenariul în care Washingtonul nu este dispus să participe.

UE, rol de catalizator

Documentul elaborat de ucraineni subliniază natura „fără precedent” a sancțiunilor impuse de UE până acum și potențialul lor de fi mult mai puternice.

De asemenea, include o evaluare angajamentului administrației Trump față de eforturile de coordonare de până acum.

„Astăzi, în practică, Washingtonul a încetat să participe la aproape toate platformele interguvernamentale axate pe sancțiuni și controlul exporturilor”, se arată în document.

În ultimele luni, Washingtonul a încetinit activitatea grupului de monitorizare a aplicării de plafoane de preț petrolului rusesc, a dizolvat un grup de lucru federal axat pe urmărirea penală a încălcărilor sancțiunilor și a redistribuit un număr semnificativ de experți în sancțiuni către alte sectoare, a adăugat acesta.

Ucrainenii au menționat și faptul că au fost elaborate două pachete de sancțiuni majore din partea SUA - unul de către guvern și altul de către senatorul Lindsey Graham - dar că este „neclar” dacă Trump le va aproba.

Ucrainenii notează și că incertitudinea privind poziția SUA a încetinit ritmul contramăsurilor economice și al coordonării multilaterale, însă acest fapt „nu ar trebui să determine Uniunea Europeană să reducă sancțiunile”, se arată în raport.

„Dimpotrivă, ar trebui să catalizeze UE să își asume un rol de lider în acest domeniu.”

Ucraina îşi face griji că pasul în spate făcut de Statele Unite ar putea suscita îndoieli în blocul comunitar unde în mod tradiţional deciziile se iau pe bază de consens.

„Retragerea americanilor din regimul de sancţiuni (ar fi) o lovitură uriaşă la adresa unităţii UE", a declarat un oficial guvernamental ucrainean pentru Reuters.

Uniunea Europeană nu poate înlocui impactul Statelor Unite în aplicarea presiunilor economice asupra Rusiei, notează Reuters. Mare parte din efectul sancţiunilor americane provine din supremaţia dolarului în comerţul global, pe care moneda euro nu o poate egala.

Totuşi, lipsa sancţiunilor americane nu ar impulsiona întoarcerea investitorilor străini în Rusia şi nici nu ar stimula investiţiile, dacă Europa se ține pe poziție, a explicat Craig Kennedy, expert în energie la Harvard

 „Europa deține mai multe cărți decât credeţi", a subliniat acesta.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite