Rețetă germană pentru a învinge dezinformarea Rusiei
0Kremlinul țintește Germania cu dezinformări periculoase. Berlinul trebuie să își consolideze apărarea, susține un fost secretar general adjunct al NATO.
Înainte de atacurile de la 11 septembrie 2001, poliția germană și serviciile de informații nu au reușit să coopereze. Părinții constituționali germani, învățând de la dictatura nazistă, au împiedicat agențiile de securitate să dobândească prea multă putere.
Această slăbiciune s-a dovedit insuportabilă în era terorismului internațional letal. La fel ca în SUA, Germania a creat un „Centru comun de apărare împotriva terorismului”. Numit GTAZ, acesta reunește autoritățile federale și de stat pentru a contracara numeroase atacuri teroriste, scrie diplomatul german Arndt Freytag von Loringhoven pentru CEPA.
Arndt Freytag von Loringhoven a fost director adjunct al Serviciului Federal de Informații al Germaniei între 2007 și 2010 și primul secretar general adjunct al NATO pentru informații și securitate. Este autorul cărții „Putins Angriff auf Deutschland: Desinformation, Propaganda, Cyberattacken [Atacul lui Putin asupra Germaniei: dezinformare, propagandă, atacuri cibernetice”], publicată în septembrie 2024.
”Astăzi, Germania are nevoie de un salt cuantic similar pentru a combate dezinformarea rusă. Kremlinul duce un război hibrid cuprinzător și constant, desfășurând tactici complexe și în continuă evoluție. O nouă strategie germană de dezinformare trebuie să dispună de o gamă largă de instrumente care să înțeleagă amenințarea, să sensibilizeze, să pună în aplicare contramăsuri și să sporească cooperarea internațională”, scrie diplomatul german .
”Manipularea informațiilor trebuie tratată ca o prioritate de securitate națională. În prezent, guvernul german angajează doar o mână de experți, împărțiți între diferite departamente. De ce avem sute de mii de soldați, zeci de mii de luptători pentru securitatea cibernetică, dar doar o mână de specialiști în războiul informațional?
Ar trebui studiate platformele utilizate pentru răspândirea dezinformării. În prezent, majoritatea verificatorilor de fapte investighează X. Motivul este banal: textele sunt ușor de examinat. Este mult mai dificil să se analizeze videoclipurile, chiar dacă acestea joacă un rol central în războaiele informaționale de astăzi. TikTok este puțin studiat. Dezinformarea și propaganda sunt răspândite din ce în ce mai mult în chat-uri de grup pe servicii de mesagerie precum Telegram.
Inteligența artificială reprezintă următoarea frontieră a manipulării informațiilor. Guvernul german trebuie să construiască expertiză profesională, iar companiile de tehnologie trebuie să fie trase la răspundere. Acordul AI de la München , un acord de combatere a dezinformării electorale încheiat de 25 de mari companii de tehnologie în marja Conferinței de securitate de la München 2024, reprezintă un început. Oamenii de știință și politicienii trebuie să aibă acces la datele din principalele rețele sociale. Marile companii trebuie să fie obligate să coopereze”, avertizează fostul adjunct al secretarului general al NATO.
”De asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru un viitor în care Rusia va merge dincolo de spionaj și acțiuni secrete în spațiul informațional și va efectua sabotaje împotriva obiectivelor fizice. Aceasta ar putea însemna explozii, incendieri și atacuri asupra infrastructurii. Germania trebuie să își consolideze protecția infrastructurii critice.
Serviciile secrete militare ruse au lansat atacuri cibernetice asupra Bundestagului și a partidelor politice germane. Politicienii și publicul trebuie să înțeleagă că un atac al hackerilor asupra infrastructurii IT critice poate fi la fel de periculos ca un atac fizic asupra unei gări sau centrale electrice.
”Minciunile trebuie să fie corectate - rapid”
Trebuie îmbunătățită educația publicului cu privire la manipularea informațiilor. Finlanda reprezintă un model bun. Aceasta începe formarea în domeniul mass-media în școala primară, învățându-i pe elevi despre rețelele sociale și verificare. În schimb, Germania reduce tăierile bugetare pentru educația civică.
Moderația germană înseamnă că războiul informațional rusesc nu implică costuri - politice sau de altă natură - pentru Moscova. Acest lucru trebuie să se schimbe.
Politicienii trebuie să se ridice. Un exemplu impresionant este ministrul polonez de externe Radek Sikorski. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, el a demontat punct cu punct minciunile Rusiei cu privire la Ucraina.
Sancțiunile trebuie să fie extinse. Germania ar trebui să interzică agenția video rusă Ruptly și Casa Rusă din Berlin. Plățile din partea Rusiei către mass-media de stat trebuie întrerupte,” recomandă fostul director adjunct al Serviciului Federal de Informații al Germaniei .
”Minciunile trebuie să fie corectate - rapid. Dacă o poveste falsă se răspândește de zeci sau sute de mii de ori, bătălia este pierdută. Ca și alte țări vizate de războiul informațional al Rusiei, Germania ar trebui să dezvolte instrumente concepute pentru a elimina conținutul ilegal și mecanismele răuvoitoare.
”Scopul Rusiei este de a ne distruge din interior”
Uneori este nevoie de „pre-bunking” - corectarea înaintea unui eveniment. Serviciile secrete anglo-saxone au dezvăluit public planurile de invazie ale Rusiei în Ucraina. Germania ar trebui să urmeze acest model. Ar trebui să utilizeze programe de verificare a faptelor bazate pe inteligență artificială, care să blocheze informațiile false înainte ca acestea să fie publicate.
Germania, Franța și Polonia au lansat un sistem de alertă timpurie și răspuns în 2024. Este un început bun. Prin Legea privind serviciile digitale și Legea privind inteligența artificială, Uniunea Europeană dispune de reglementări de mare anvergură care impun rețelelor sociale să își asume responsabilitatea pentru conținutul pe care îl găzduiesc. Acestea ar trebui să fie puse în aplicare. Comisia Europeană a ordonat Meta să elimine rețeaua rusească de dezinformare Doppelgänger și să conceapă sistemele astfel încât Doppelgänger să nu poată înregistra conturi noi.
Războiul informațional al Rusiei reprezintă o provocare formidabilă pentru democrațiile occidentale: trebuie să luptăm împotriva manipulării răuvoitoare, protejând în același timp libertatea de exprimare. Scopul Rusiei este de a submina valorile noastre democratice fundamentale, de a ne distruge din interior. Nu trebuie să cădem în capcană”, avertizează fostul adjunct al secretarului general al NATO.