SUA, recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre organizația Rybar din Rusia, acuzată de interferențe în alegeri
0Statele Unite au anunțat o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații privind proiectul rusesc „Rybar” , care, potrivit autorităților americane, încearcă să intervină în alegerile prezidențiale americane. Datele în acest sens au fost publicate pe site-ul web al programului „Recompense pentru asistență judiciară” al Departamentului de Stat al SUA. Acum, potrivit SUA, Rybar primește bani pentru că lucrează pentru corporația de stat Rostec, care este supusă sancțiunilor SUA.
Rybar și angajații săi sunt acuzați că au folosit rețelele sociale pentru a se amesteca în viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.
Recompensa stabilită vine în contextul în care SUA continuă să ia măsuri drastice împotriva presupusului amestec al Rusiei în alegeri.
La 4 septembrie, în plină perioadă de campanie electorală prezidențială, SUA au anunțat sancțiuni împotriva unor propagandiști ruși de profil precum Margarita Simonian și au confiscat 32 de domenii de internet legate de campaniile de propagandă ale Kremlinului.
Rybar LLC, fondată de fondatorul Wagner PMC, Evgheni Prigojin, mort în urma unui accident aviatic suspect, este o organizație media rusă finanțată de producătorul rus de arme Rostec, deținut de statul rus, potrivit programului Rewards for Justice al Departamentului de Stat.
Angajații lui Rybar gestionează mai multe canale social media sinonime cu mișcările conservatoare din Statele Unite, inclusiv canalele social media #HOLDTHELINE și #STANDWTHTEXAS.
Înainte de alegerile prezidențiale din 2024, Ryabr a creat canalul „TEXASvsUSA” pe platforma de socializare X, menit să „exploateze problema imigranților fără acte care trec granița Texasului”, a declarat Departamentul de Stat .
Prin utilizarea celui mai recent canal social media, Departamentul de Stat susține că Rybar urmărește „să semene discordie, să promoveze diviziunea socială, să alimenteze discordia partizană și rasială și să încurajeze ura și violența în Statele Unite”.
Rybar și angajații săi sunt incluși într-o listă de 8 persoane sau entități pe care Departamentul de Stat le enumeră ca acordând recompense pentru prinderea lor.
Programul Rewards for Justice oferă recompense pentru informațiile care conduc la localizarea Project Fishermen care „au participat sau participă cu bună știință la interferența în alegerile din SUA” și pentru informațiile care conduc la prevenirea interferenței în alegerile străine.
https://www.facebook.com/RewardsForJustice
"Dacă aveți informații despre Rybar LLC, aceste persoane, activitățile lor răuvoitoare sau despre persoane sau organizații asociate, vă rugăm să ne contactați prin intermediul liniei noastre fierbinți Tor de mai jos. Informațiile dumneavoastră vă pot face eligibil pentru un premiu și o relocare”, se arată într-o postare a programului Facebook al Departamentului de Stat al SUA. Postarea este însoțită de numele și fotografiile personalului Fisher.
Potrivit The Register, de interes deosebit pentru autoritățile americane sunt:
Vladimir Sergheevici Berkutov, care a lucrat la campania „TEXASvsUSA”;
Alexander Klimovici Kan, șeful departamentului video al proiectului Rybar;
Tatiana Petrovna Kosterova, șefa departamentului de resurse în limbi străine al proiectului Rybar;
Olga Sergheievna Kuznețova, director regional al Rybar;
Aleksander Igorevici Minin, șef de conținut la TEXASvsUSA;
Valentina Valerievna Minin, care a lucrat la „TEXASvsUSA”;
Maxim Vitalievici Matveev, designer și șef al echipei de conținut;
Mihail Sergheevici Zvinciuk, director al Rybar;
Valeria Vladimirovna Zvinciuk, director de creație al Rybar.
Rusia a fost acuzată că a folosit dezinformarea din rețelele sociale, ferme de boți și alte mijloace pentru a-l sprijini pe Donald Trump împotriva adversarilor săi democrați - Hillary Clinton și Joe Biden - în timpul alegerilor din 2016 și 2020.
Trump candidează pentru a treia oară la președinție și se va confrunta cu vicepreședintele Kamala Harris în noiembrie. Oficialii serviciilor de informații americane au declarat că „nu au observat o schimbare în preferințele Rusiei pentru cursa prezidențială față de alegerile anterioare”.
Programul Rewards for Justice a fost fondat în 1984. Autoritățile americane spun că în cei 40 de ani de existență, programul a plătit peste 250 de milioane de dolari peste 125 de persoane care au ajutat SUA să aducă în fața justiției oamenii de interes.
„Rybar” este un canal Telegram rus pro-guvernamental cu o audiență de 1,3 milioane de oameni. Canalul scrie în principal despre războiul ruso-ucrainean. În noiembrie 2022, a devenit cunoscut faptul că acest canal a fost creat de un fost angajat al serviciului de presă al Ministerului Apărării, Mihail Zvinciuk, unul dintre autorii canalului este programatorul și politologul Denis Șciukin.
În septembrie, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva canalului de televiziune rusesc de propagandă RT și Dialogue ANO, acuzându-le că au încercat să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA.