Restricții ca în pandemie pentru criminalii englezi. De ce s-ar putea schimba legea în Anglia
0Închisorile din Marea Britanie au devenit tot mai aglomerate, iar pentru a reduce presiunea pe acestea, reprezentanții avocaților englezi propun ca măsuri detenția „cu jumătate de normă” și înlocuirea ei cu impunerea unor restricții asemănătoare celor din timpul pandemiei.
Angajamentele guvernului Marii Britanii de a lua măsuri dure față de criminalitate nu vor putea fi îndeplinite prin pedepse mai lungi cu închisoarea, susține organizația reprezentativă a avocaților din Anglia și Țara Galilor, într-o nouă cerere de revizuire a sentințelor.
Consiliul general al Baroului solicită autorităților engleze restricții apropiate celor din pandemia Covid pentru a grăbi reintegrarea în societate a infractorilor non-violenți și pentru a reduce presiunea asupra închisorilor supraaglomerate, informează The Guardian, citând un comunicat al „Bar Council”, organizația cu aproape 18.000 de membri care practică avocatura.
Mai multă libertate pentru infractorii non-violenți
„Într-o prezentare oficială la o proiectului de revizuire a sentințelor condus de fostul secretar al justiției, conservatorul David Gauke, conducerea Baroului a cerut să se ia în considerare o utilizare mai creativă a pedepsei. Ideile prezentate de organismul care reprezintă avocații în Anglia și Țara Galilor includ măsuri îmbunătățite de detenție la domiciliu pentru infractorii non-violenți și închisori cu jumătate de normă care ar ajuta deținuții să se reintegreze în societate”, informează publicația britanică.
Consiliul Baroului a arătat că există deja legi pentru a interzice infractorilor accesul la puburi, pe terenuri sportive și la evenimente sociale, care ar putea „constitui o privare semnificativă de libertate” fără a-i pune în închisoare.
De asemenea, a cerut guvernului să caute inspirație în Suedia, unde deținuții pot fi eliberați pentru perioade stabilite între câteva ore și câteva zile pentru a vizita familia, a finaliza cursuri de educație și pentru a-și căuta de lucru.
O formă de închisoare cu jumătate de normă ar putea fi concepută pentru infractorii cu risc scăzut care nu au comis crime violente, permițându-le să lucreze, să se antreneze și să mențină legăturile de familie în timp ce se pregătesc pentru eliberare, arată reprezentanții avocaților din Anglia.
„Consiliul Baroului este unul dintre numeroasele grupuri care prezintă idei și dovezi la revizuirea politicii de condamnare, care a fost lansată în octombrie și se așteaptă să se încheie în cursul acestui an. Urmează o criză a populației penitenciare care i-a determinat pe conservatori să înceapă scheme de eliberare anticipată și măsuri de capacitate de urgență, inclusiv utilizarea celulelor poliției pentru a ține deținuți”, arată The Guardian.
Închisorile din Anglia, aglomerate de recidiviști
Numărul persoanelor aflate în închisoare a crescut constant, dar rata criminalității nu s-a redus, iar recidiva a crescut. Trimiterea oamenilor la închisoare pentru mai mult timp nu are efectul de descurajare pe care oamenii credeau că ar avea-o, arată reprezentanții Baroului.
Potrivit The Guardian, Ministerul Justiției din Marea Britanie a arătat că populația închisorilor din Anglia și Țara Galilor s-a dublat în ultimii 30 de ani, ajungând la cea mai mare rată de încarcerare din orice țară din vestul Europei.
„Populația închisorilor continuă să crească, sugerând că închisoarea nu are un efect descurajant asupra celor care intenționează să comită infracțiuni, susține Baroul. Potrivit cifrelor Ministerului Justiției, în ciuda faptului că reprezintă doar o zecime din totalul infractorilor, infractorii prolifici au fost responsabili pentru aproape jumătate (10,5 milioane) din toate sentințele în fața instanțelor în 2020-21”, arată organizația.
Una dintre recomandările reprezentanților avocaților din Anglia și Țara Galilor vizează creșterea duratei maxime a pedepsei care poate fi suspendată de la doi ani la trei ani, acest lucru ar elibera spații de închisoare pentru infractorii violenți.
„O pedeapsă lungă cu închisoarea este adesea răspunsul ușor, dar nu este întotdeauna soluția potrivită pe termen lung pentru infractor sau societate. În cele din urmă, avem nevoie de un regim de condamnare care să conducă la o reducere a criminalității și la creșterea încrederii și siguranței publicului”, arată președintele Baroului Barbara Mills KC .
Principalele recomandări ale Baroului:
O „închisoare cu jumătate de normă” pentru a găzdui infractorii cu risc scăzut, inspirată de modelul suedez. Închisoarea ar servi drept cazare, dar în timpul zilei, deținuții ar putea pleca pentru a urma activități în educație, angajare sau o activitate/funcție sub îndrumarea unui manager al infractorului. La sfârșitul zilei de lucru, aceștia își asumă sarcini și treburi de întreținere a închisorii.
O utilizare mai mare a stării de reținere de 20 de ore ca alternativă directă la custodie ar avea o varietate de beneficii, inclusiv economisirea costului unui loc de închisoare. O sugestie alternativă este reținerea de weekend (care permite accesul la un loc de muncă de luni până vineri, dar împiedică socializarea).
Etichetarea electronică ar trebui utilizată mai mult, împreună cu monitorizarea consumului de alcool (care este de obicei folosită doar de judecătorii care tratează persoanele cu o problemă cu alcoolul).
Monitorizarea alcoolului ar trebui folosită mai mult ca pedeapsă, în special atunci când un infractor a fost sub influența băuturii în timp ce comite o infracțiune
Mai multe investiții în centrele tranzitorii pentru deținuți (locuri unde sunt ținuți cei care își așteaptă eliberarea în curând) pentru a promova reintegrarea și a sprijini infractorii în momentul cel mai vulnerabil al acestora.