Replica unei asistente europarlamentare de extremă dreapta după ce un proprietar din Bruxelles a refuzat să-i închirieze locuinţa din considerente politice
0Un proprietar italian din Bruxelles a refuzat din considerente politice să-şi închirieze locuinţa unei asistente angajate recent de un deputat europarlamentar italian ales pe listele partidului populist Lega Nord, informează Il Mattino.
„Această casă e de stânga, unde opiniile politice contează mult”, a fost mesajul proprietarului care a stârnit revolta extremiştilor de dreapta.
Susţinătorii lui Salvini şi-au exprimat solidaritatea faţă de tânăra în vârstă de 26 de ani proaspăt ajunsă în capitala europeană şi pe cale să-şi caute o locuinţă de închiriat.
Jessica Polo, asistenta deputatului de extremă dreapta Paolo Borchia, a reacţionat totuşi ironic în urma valului de mesaje postate de susţinători şi membri ai partidului Lega Nord: "Îmi pare rău că am apelat la proprietari originari din ţara noastră şi că am răspuns unui anunţ imobiliar în limba noastră. Asta înseamnă că va trebui să apelez de acum la non-italieni”, citează Il Giornale.
Lorenzo Fontana, ministrul Familiei şi Persoanelor cu Dizabilităţi, denunţă un caz de „discriminare pe criterii politice”: "Solidaritatea cu Jessica! Mă întreb dacă discriminarea în acest caz reprezintă o infracţiune sau nu", a postat oficialul pe pagina de Facebook.
Europarlamentarul Paolo Borchia a postat captura schimbului de mesaje dintre asistenta sa şi proprietar, adăugând: "Unui militant al Ligii îi este refuzată o locuinţă de închiriat pentru motivele pe care le puteţi citi: motive politice. Nu sunt adeptul „dietrologiei” ( n. r. teorii ale conspiraţiei, ocultelor), dar asemănările dintre anumite forme de exprimare a stângii moderne şi unele regimuri din trecut se dovedesc a fi impresionante", a postat el pe pagina de Twitter.
Comentatori au reacţionat la rândul lor în urma aşa zisei „discriminări politice”, identificând elementul de bază al discursului populist de extremă dreapta, şi anume victimizarea, precum şi trâmbiţarea unei poziţionări înşelătoare de tip „anti-sistem”, un model care pare să fi avut succes în urma alegerilor europarlamentare, Lega Nord înregistrând 34% din voturi, procent favorizat în mare parte şi de abstenţionismul contorizat mai ales în regiunile meridionale din Italia.