Războiul kebabului între Turcia și Germania, tranșat de Bruxelles
0Turcia și Germania așteaptă decizia Comisiei Europene privind soarta kebabului. Turcia vrea să impună la nivel european respectarea reţetei tradiţionale, însă mai multe țări ale Uniunii se opun. Mai ales Germania, unde kebabul înseamnă afaceri de miliarde de euro pe an.

În aprilie, Ankara a solicitat ca döner kebab să fie protejat sub un statut numit „specialitate tradițională garantată”, ca șunca Serrano din Spania și pizza napolitană.
Conform propunerii Turciei, carnea de vită ar trebui să provină de la bovine care au cel puțin 16 luni și să conțină cantități specifice de grăsime animală, iaurt sau lapte, ceapă, sare și cimbru, precum și piper negru, roșu și alb. Bucățile de carne ar trebuie să aibă o grosime de 3 până la 5 milimetri.
În Occident se folosește inclusiv carne de viţel. În plus, unele legume care îmbogățesc kebabul din țările Uniunii Europene nu se folosesc în rețeta tradițională.
Se spune cã Berlinul este capitala doner kebab-ului din afara Turciei. Este un fel de mâncare adus de cei care au venit la Berlin, acum 50-60 de ani, iar acum este printre favoritele germanilor.
În cazul în care Turcia are câștig de cauza, kebabul în varianta actuală nu va mai putea fi vândut. Va trebui probabil redenumit.
Vânzările de kebab, în Germania, se ridică la miliarde de euro pe an. De aceea, vânzătorii de kebab sunt nemulțumiți de demersul Turciei.
„Am luat notă de cererea Turciei cu o oarecare uimire”, declară Cem Özdemir, Ministrul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania.
„Kebabul face parte din Germania, iar diversitatea metodelor sale de preparare reflectă diversitatea țării noastre – aceasta trebuie păstrată. În interesul numeroșilor fani din Germania, ne angajăm să ne asigurăm că döner kebab poate rămâne așa cum se prepară și se mănâncă aici”, spune ministru.
„De la guvern până în stradă, toată lumea mănâncă döner kebab”, a spus Deniz Buchholz, proprietarul Kebap With Attitude, citat de Euronews.
Se pare că legumele, curcanul și vițelul — toate fiind populare în Germania — nu ar mai fi permise în conformitate cu cererea Turciei, deoarece nu le menționează în mod specific, provocând confuzie în industria alimentară germană.
„Kebabul aparține Germaniei. Fiecare ar trebui să aibă voie să decidă singur cum se prepară și se mănâncă aici. Nu este nevoie de orientări de la Ankara”, a scris Cem Özdemir, ministrul federal al alimentației și agriculturii din Germania, care are și rădăcini turcești, pe platforma socială X.
În Turcia, felul de mâncare a fost inițial făcut din miel și vândut doar pe farfurie. Dar, în anii 1970, imigranții turci din Berlin au optat să o servească într-o pitta și să modifice rețeta pentru a o face specială pentru berlinezi.
Döner kebab are impact și în sfera politică
Furia față de prețul kebabului, care a crescut cu două cifre, a determinat Die Linke, partidul de stânga, să solicite cancelarului german Olaf Scholz o „reducere a prețurilor” care ar fi subvenționat mâncarea de stradă și ar fi stabilit un preț maxim pentru clienți.
Scholz a refuzat, dar a explicat pe rețelele de socializare că scumpirea alimentelor provine în parte din creșterea prețurilor la energie, care sunt alimentate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.