Atac masiv rusesc asupra mai multor orașe din Ucraina. Peste 100 de rachete au fost lansate, mare parte din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat joi dimineața un val masiv de rachete asupra mai multor orașe ucrainene, printre care Kiev, Odesa, Cernihiv, Jitomir și Dnipropetrovsk.

Apărarea antiaeriană din Kiev FOTO Profimedia
Apărarea antiaeriană din Kiev FOTO Profimedia

Potrivit sursei citate, autoritățile ucrainene au emis o alertă aeriană pentru tot teritoriul țării, joi dimineață, iar începând cu ora 8.30 explozii s-au auzit la Kiev și în mai multe orașe.

Consilierul prezidențial Aleksei Arestovici a scris pe Facebook că peste 100 de rachete au fost lansate, în mai multe valuri, informație care, dacă se va confirma, ar indica unul dintre cele mai puternice atacuri aeriene lansate de Rusia până acum.

Toate canalele ucrainene de Telegram raportează faptul că antiaeriana trage după ținte aeriene, iar televiziunea Nexta susține că o rachetă a fost doborâtă la Odesa, dar o alta ar fi trecut în direcția Republicii Moldova. Informația nu este confirmată.

Potrivit unui oficial ucrainean, cel puțin o parte a rachetelor sunt lansate de pe navele de război rusești din Marea Neagră.

La Kiev, fragmente ale unei rachete doborâte au deteriorat o clădire privată din districtul Darnitski, a raportat Administrația Militară a orașului Kiev 

Potrivit KMVA, o mașină parcată în apropiere a fost și ea avariată.

„Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare”, a spus administrația.

„Pot fi întreruperi de curent în Kiev. Încărcați-vă telefoanele și alte dispozitive. Aprovizionați cu apă", a transmis primarul Vitali Kliciko locuitorilor.

De asemenea, au fost avariate o întreprindere industrială din districtul Holosiivski și un loc de joacă pentru copii din districtul Pecersk.

Locuitorii orașului raportează și pene de curent în metroul din Kiev. Trei persoane au fost rănite în capitală, între care o fată de 14 ani.

"Peste 120 de rachete au fost lansate pentru a distruge infrastructuri civile esenţiale şi pentru a ucide în masă civili", a adăugat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pe Twitter, fără a oferi un bilanţ al potenţialelor victime.

Alertele aeriene au putut fi auzite în toată Ucraina joi dimineaţă.

Mai multe explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului. Primarul capitalei, Vitali Kliciko, a vorbit despre mai multe explozii, soldate cu trei răniţi, între care o adolescentă de 14 ani. Toţi sunt spitalizaţi, a scris Kliciko pe contul său de Telegram. El a atras atenţia asupra unor posibile întreruperi de electricitate şi le-a cerut locuitorilor să îşi încarce telefoanele şi să facă provizii de apă.

Autorităţile au raportat de asemenea atacuri în mai multe părţi din sudul şi vestul Ucrainei.

Liov, mare oraş din vestul Ucrainei, era privat de electricitate în proporţie de 90% joi dimineaţă după aceste noi bombardamente asupra infrastructurii energetice ucrainene în plină iarnă.

"90% din oraş este fără electricitate (...) Tramvaiele şi troleibuzele din oraş nu mai merg. Ar putea apărea întreruperi ale alimentării cu apă", a spus primarul din Liov, Andrii Sadovi, pe reţeaua de socializare Telegram.

Rusia atacă intensiv reţeaua energetică şi alte infrastructuri critice din Ucraina o dată la câteva zile începând din octombrie.

Kremlinul a atras atenţia că nu va exista niciun armistiţiu de Anul Nou pe teren în Ucraina.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri