Război mediatic Turcia-Grecia, pe seama migranţilor
0Situaţia dramatică a miilor de migranţi este folosită de autorităţile de la Ankara şi Atena pentru a atrage de partea lor opinia publică. Ciocniri au avut loc miercuri la frontiera turco-greacă, soldate cu cel puţin un rănit în rândul migranţilor, potrivit unor corespondenţi. Poliţiştii turci şi greci se „bombardează cu grenade lacriogene“
Pe Internet circulă un videoclip nedatat, de origine necunoscută, care arată cum membri ai gărzii de coastă din Grecia încearcă să respingă o barcă încărcată cu migranţi.Scena pare filmată de pe puntea unui alt vas. Imaginile arată o navă a pazei de coastă greceşti care trece pe lângă o barcă gonflabilă plină cu migranţi. Paza de coastă pare să vrea să respingă migranţii cu ajutorul unui băţ. De asemenea, se pot auzi somaţii şi tiruri de avertizare.
O bătălie pentru imagine
Această nouă controversă a alimentat „bătălia de imagine” dintre Ankara şi Atena, după decizia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a deschide graniţele ţării sale către Europa pentru migranţi, scrie cotidianul „Ouest-France“ care a analizat istoria acestui videoclip, care ar fi fost dat publicităţii de către autorităţile turce, potrivit Le Parisien. „Garda de coastă greacă a efectuat manevre menite să scufunde barca ce transporta migranţi ilegali spre Grecia. Apoi au deschis focul. Ulterior, migranţii din barcă au fost loviţi“ se arată într-un comunicat al gărzii de coastă turce.
Garda de coastă greacă nu a reacţionat oficial faţă de acest filmuleţ, relatează „Ouest-France“. Însă au postat un videoclip cu o barcă de patrulare turcă care escortează o altă barcă gonflabilă, bănuită că a fost capturată în largul coastei insulei Lesbos.
Reacţii pe reţelele de socializare
În urma difuzării acestui videoclip, mai multe personalităţi au reacţionat pe reţelele de socializare. Între acestea Raphaël Glucksmann, europarlamentarul de la Piaţa Publică care şi-a exprimat indignarea, şi Hassen Hammou, fost candidat al partidului Republicani, în alegerile locale. Publicaţia greacă „ Khatimerini“ atrage atenţia că materialele video care ar arăta un refugiat sirian împuşcat mortal în apropiere de Evros, la graniţa cu Turcia, sunt „ştiri false”.
Pe contul său de Twitter, purtătorul de cuvânt al guvernului grec Stelios Petsas a cerut „prudenţă în publicarea informaţiilor pe care promovează propaganda turcă”. El a mai susţinut că „poliţia greacă nu a tras focuri împotriva vreunei persoane care a încercat să intre ilegal în Grecia”.
Poliţia turcă trage cu gaze lacrimogene pentru a-i ajuta pe migranţi să treacă frontiera, acuză Grecia
Grecia a difuzat un videoclip miercuri spunând că acesta arată cum poliţia turcă trage cu gaze lacrimogene la punctul de trecere a frontierei Kastanies, unde mii de migranţi încearcă să treacă în Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Atena, susţinută de UE, acuză Ankara că îi provoacă pe migranţi să treacă în Grecia. Turcia a anunţat săptămâna trecută că nu va mai respecta un acord din 2016 cu UE pentru a-i menţine pe migranţi pe teritoriul său în schimbul ajutorului din partea blocului comunitar.
Înregistrarea video arată un rând de poliţişti antirevoltă turci în spatele scuturilor în timp ce patru dintre ei trag pe rând cu gaze lacrimogene spre teritoriul grec. Autenticitatea videoclipului nu a putut fi verificată independent.
Un oficial din securitatea elenă a declarat pentru Reuters că poliţia turcă a tras cu gaze lacrimogene într-un efort de a împinge înapoi forţele greceşti din cealaltă parte pentru ca migranţii să aibă mai multe şanse să treacă graniţa. "Al doilea motiv este să ne provoace", a notat oficialul grec.
Întrebat despre acuzaţiile Greciei, un oficial din securitatea turcă a declarat: "Poliţia turcă a răspuns cu gaze lacrimogene poliţiei elene care trage gloanţe în migranţi. Poliţia turcă niciodată nu a vizat migranţii, a urmărit să-i protejeze pe migranţi de tirurile grecilor".
Grecia a negat în repetate rânduri că deschide focul asupra migranţilor. De asemenea, Atena a respins acuzaţiile Ankarei că forţele sale au ucis patru migranţi în ultimele zile, numindu-le "fake news".
Relaţiile dintre cele două ţări sunt deseori tensionate. Poliţia antirevoltă greacă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă miercuri, într-un efort de a dispersa migranţii.
Autorităţile elene încalcă legislaţia internaţională în răspunsul lor la fluxul de migranţi de la graniţa cu Turcia, a acuzat la rândul său ministrul turc de interne Suleyman Soylu, citat miercuri de DPA.
"Prin uciderea încă a unui refugiat la astăzi ora 11.00 (08.00 GMT) şi rănirea altor cinci, Grecia încalcă regulile (internaţionale), continuă violările drepturilor omului, din moment ce Europa încă o răsfaţă", a scris Soylu pe Twitter.
Turcia afirmă că poliţia de frontieră greacă a împuşcat în piept şi a ucis un migrant la punctul de trecere a frontierei Pazarkule-Kastanies din oraşul turc de graniţă Edirne, ceea ce Grecia neagă.
Refugiaţii sirieni, goniţi de autorităţile turce
Sirienii au acuzat marţi armata turcă de faptul că i-a împins în Grecia, în contextul în care securitatea a fost consolidată în postul de frontieră dintre Grecia şi Turcia, relatează AFP. ”Ne-au lăsat pe malul fluviului şi ne-au spus «Plecaţi!». Ne-au lăsat singuri. Era armata turcă”, declară pentru AFP Taisir, în vârstă de 23 de ani, un sirian de la Damasc refugiat de cinci ani la Istanbul.
Tânărul, care nu doreşte să-şi dezvăluie numele de familie, face parte dintr-un grup de zeci de persoane, toate siriene, reţinute marţi dimineaţa de poliţia elenă, care le-a confiscat cel puţin patru telefoane mobile. Pe ruta de la frontieră, grupul sirienilor îşi mărturiseşte furia din cauză că a fost obligat să plece de la Istanbul. Între refugiaţi se află şi doi bebeluşi, în vârstă de cinci luni şi un an, protejaţi de frig cu pături, şi două fete mici, înfricoşate şi vizibil epuizate.
„Ieri ne-au gonit din casele noastre, ne-au luat banii, ne-au luat telefoanele mobile”, suspină tânărul neajutorat, în timp ce una dintre fete, care plângea, primea puţină apă. Mărturia sa, culeasă în apriopierea satului grec Lavara este imposibil de verificat, însă ea coroborează spuse ale unor migranţi comasaţi la bariera de securitate de partea turcă a frontierei, după decizia Ankarei de a nu mai reţine migranţii care vor să se ducă în Europa.
Poliţiştii turci şi greci se „bombardează cu grenade lacrimogene“
Ciocniri au avut loc miercuri la frontiera turco-greacă, soldate cu cel puţin un rănit în rândul migranţilor, potrivit unor corespondenţi, relatează AFP.
În apropierea postului de frontieră Pazarkule (Kastanies, de partea greacă), un migrant a fost rănit la picior de tiruri provenind din partea greacă, după ce a încercat, împreună cu un grup de refugiaţi, să taie grilajul ridicat la frontieră pentru a pătrunde pe teritoriul grec, a constatat un fotograf AFP.
Ciocniri au urmat acestui incident, în cursul cărora migranţi au aruncat cu pietre către forţele de securitate greceşti, care au ripostat cu gaze lacrimogene.
Mai multe ambulanţe turce au sosit în sector, în urma acestor ciocniri. Într-o înregistrare video furnizată AFP de către Guvernul grec, apar poliţişti turci trăgând cu grenade lacrimogene împotriva poliţiştilor greci din postul de frontieră.
Potrivit unor corespondenţi AFP prezenţi de partea turcă a frontierei, colonii de migranţi din zona-tampon s-au apropiat miercuri de sârma ghimpată.
Focuri de armă trase în aer, a căror origine nu a putut fi determinată, ţipete şi sirene de poliţie s-au auzit. Fum ieşea dintr-un foc mare.
Cordonae de poliţişti care purtau cască şi echipaţi puternic erau pregătiţi de partea greacă, potrivit aceleiaşi surse.
Turcia, care încearcă să obţină o susţinere occidentală mai importantă în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad şi aliatului său rus, a deschis vineri frontiera cu Grecia pentru a lăsa să treacă în Europa migranţi care se află pe teritoriul său.
În urma acestui anunţ, câteva mii de persoane au luat cu asalt punctul de trecerea frontierei de la Pazarkule.Mai multe bărci pneumatice cu migranţi au sosit, de asemenea, pe insulele elene de la Marea Egee Lesbos, Chios şi Samos.
Grecia, ajutor de la UE
Ţările membre ale UE au transmis marţi Agenţiei europene de control la frontiere Frontex acordul lor de a contribui la o intervenţie rapidă pentru a ajuta Grecia în faţa afluxului miilor de migranţi veniţi prin Turcia. Frontex a acceptat luni lansarea unei operaţiuni rapide în sprijinul Greciei. Ea a desfăşurat deja întăriri şi a ridicat nivelul de alertă în zona frontierei dintre Turcia şi Grecia.
În plus, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis Greciei, pe care a descris-o drept ''scutul european'', un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumătate imediat, pentru a face faţă valului migrator. Forţele de ordine greceşti au împiedicat peste 24.000 de migranţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia, dintre care 183 au fost arestaţi, a declarat marţi premierul Kyriakos Mitsotakis, în timpul unei vizite la punctul de frontieră Kastanies împreună cu oficiali europeni, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Parlamentului European, David Sasoli, transmit DPA.
„Aceasta nu mai este o problemă de refugiaţi. Este o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperaţi pentru a-şi promova agenda geopolitică şi a devia atenţia de la situaţia îngrozitoare din Siria“, a spus Mitsotakis, estimând că această strategie a Turciei „a eşuat şi va continua să eşueze“ . „Europa nu va fi şantajată de Turcia cu problema refugiaţilor“, a continuat şeful guvernului grec. „Suntem pregătiţi să susţinem Turcia să gestioneze problema refugiaţilor şi să găsească o soluţie pentru hăţişul sirian, dar nu în asemenea circumstanţe“, a insistat Mitsotakis, care a avut reproşuri şi faţă de Uniunea Europeană în timpul acestei vizite la care a fost însoţit de cei mai înalţi responsabili ai blocului comunitar.