Criza migranţilor. Europa nu se lasă şantajată de Turcia şi sare în ajutorul Greciei cu o forţă de intervenţie rapidă şi 700 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa Comsiei Europene, Ursula van der Leyen şi alţi doi lideri ai UE s-au deplasat la frontiera dintre Grecia şi Turcia luată cu asalt de migranţi
Şefa Comsiei Europene, Ursula van der Leyen şi alţi doi lideri ai UE s-au deplasat la frontiera dintre Grecia şi Turcia luată cu asalt de migranţi

Ţările membre ale UE au transmis marţi Agenţiei europene de control la frontiere Frontex acordul lor de a contribui la o intervenţie rapidă pentru a ajuta Grecia în faţa afluxului miilor de migranţi veniţi prin Turcia. În plus, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis Greciei, pe care a descris-o drept ''scutul european'', un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumătate imediat, pentru a face faţă valului migrator.

GALERIE FOTO 

Consiliul de administraţie al Frontex, compus din reprezentanţi ai poliţiei de frontieră din ţările membre şi ai Comisiei Europene, a subliniat că agenţia sprijină complet Grecia în faţa acestei situaţii şi va acţiona în spiritul solidarităţii europene se menţionează într-un comunicat.

Statele membre confirmă că sunt pregătite să aducă contribuţii obligatorii corespunzătoare în cadrul structurii de reacţie rapidă şi să contribuie de asemenea cu material tehnic, se mai spune în comunicat, fără să se precizeze calendarul acestei desfăşurări.

Frontex a acceptat luni lansarea unei operaţiuni rapide în sprijinul Greciei. Ea a desfăşurat deja întăriri şi a ridicat nivelul de alertă în zona frontierei dintre Turcia şi Grecia.

Turcia şi-a deschis graniţele cu Europa, spre Grecia şi Bulgaria, lăsând cale liberă miilor de refugiaţi şi migranţi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pune presiune pe UE şi NATO cu scopul de a obţine sprijinul lor în operaţiunile militare ale Turciei în Siria.

Sirieni au acuzat marţi armata turcă de faptul că i-a împins în Grecia, în contextul în care securitatea a fost consolidată în postul de frontieră dintre Grecia şi Turcia, unde erau aşteptaţi conducătorii UE şi şeful Guvernului elen, relatează AFP.

Ne-au lăsat pe malul fluviului şi ne-au spus «Plecaţi!». Ne-au lăsat singuri. Era armata turcă”, declară pentru AFP Taisir, în vârstă de 23 de ani, un sirian de la damasc refugiat de cinci ani la Istanbul.

Tânărul, care nu doreşte să-şi dezvăluie numele de familie, face parte dintr-un grup de zeci de persoane, toate siriene, reţinute marţi dimineaţa de poliţia elenă, care le-a confiscat cel puţin patru telefoane mobile.

În această zonă de frontieră, de 212 kilometri lungime, în apropierea fluviului Evros (numit Mariţa de partea turcă), mii de migranţi s-au adunat de partea turcă de vineri, cu speranţa de a trece în Europa.

Acceastă situaţie îngrijorează UE, care se teme de o ”criză” a migraţiei asemănătoare celei din 2015.

Migranţi la graniţa dintre Turcia şi Grecia FOTO EPA-EFE

Securitatea la postul de frontieră Kastanies, în extremul nord-est al Greciei, a fost consolidată marţi înaintea vizitei preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, premierului grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedinţilor Consiliului şi Parlamentului europene Charles Michel şi David Sassoli.

Întăriri importante din cadrul poliţiei au fost desfăşurate la intrarea în zona-tampon ce desparte cele două ţări, a constatat AFP la faţa locului.

Tensiunea, în continuare mare după ciocnirile de duminică între migranţi şi poliţişti greci, a scăzut cu un nivel luni.

Niciun tir cu pietre şi nici de gaze lacrimogene nu au fost constatate luni de echipa AFP prezentă de partea greacă a frontierei, iar o sursă guvernamentală elenă de la faţa locului a dat asigurări că situaţia era ”mai calmă” decât sâmbătă şi duminică.

Potrivit unor surse guvernamentale elene, de luni dimineaţa de la ora locală 6.00 (şi ora României) şi până marţi dimineaţa la aceeaşi oră, grăniceri au împiedicat intrarea a 5.183 de persoane pe teritoriul grec de-a lungul frontierei terestre, unde este desfăşurat ”un contingent de poliţie foarte important”.

Patruzeci şi cinci de persoane au fost reţinute în acest interval. ”Majoritatea dintre ele sunt originare din Afganistan, Pakistan, Maroc sau Bangladesh”, potrivit acestei surse.

Cu puţin înainte de vizita sa, şeful Guvernului grec a afirmat că se aşteaptă la o ”susţinere fermă” a UE, potrivit unei surse guvernamentale.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară a primit peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, a denunţat presiunea ”inacceptabilă” a Turciei ”pe socoteala refugiaţilor”.

”Grecia nu va fi şantajată de cei care folosesc persoane persecutate pentru a-şi servi propriile interese”, a declarat premierul grec, trecând în revistă ofiţeri din armată în apropiere de Kastanies. El a repetat că ”nimeni nu va intra ilegal în ţară”.

Pe ruta de la frontieră, grupul sirienilor îşi mărturiseşte furia din cauză că a fost obligat să plece de la Istanbul.

Între refugiaţi se află şi doi bebeluşi, în vârstă de cinci luni şi un an, protejaţi de frig cu pături, şi două fete mici, înfricoşate şi vizibil epuizate.

Migranţi la graniţa dintre Turcia şi Grecia FOTO AFP

Ieri ne-au gonit din casele noastre, ne-au luat banii, ne-au luat telefoanele mobile”, suspină tânărul neajutorat, în timp ce una dintre fete, care plângea, primea puţină apă.

Mărturia sa, culeasă în apriopierea satului grec Lavara este imposibil de verificat, însă ea coroborează spuse ale unor migranţi comasaţi la bariera de securitate de partea turcă a frontierei, după decizia Ankarei de a nu mai reţine migranţii care vor să se ducă în Europa.

Acest grup de sirieni urmează să îngroaşe valul de migranţi supuşi meandrelor justiţiei greceşti cu privire la o intrare ilegală pe teritoriul elen.

Migranţii care reuşesc să treacă frontiera sunt lăsaţi să rătăcească în voie pe un drum desfundat, pe maliul unui pârâu sau pe lângă un drum rapid.

Pe o distanţă de 100 de kilometri de-a lungul fontierei nu se întâlnesc cu niciun voluntar, nicio organizaţie umanitară sau ONG care să le aducă apă, supă sau asistenţă medicală.

Drumurile şi cărările sunt, în schimb, un du-te-vino de vehicule aparţinând armatei elene, care a trimis întăriri în weekend în această regiune rurală, una dintre cele mai sărace şi mai izolate din Grecia.

24.000 de migranţi, împiedicaţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia

Forţele de ordine greceşti au împiedicat peste 24.000 de migranţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia, dintre care 183 au fost arestaţi, a declarat marţi premierul Kyriakos Mitsotakis, în timpul unei vizite la punctul de frontieră Kastanies împreună cu oficiali europeni, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Parlamentului European, David Sasoli, transmit DPA.

Aceasta nu mai este o problemă de refugiaţi. Este o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperaţi pentru a-şi promova agenda geopolitică şi a devia atenţia de la situaţia îngrozitoare din Siria', a spus Mitsotakis, estimând că această strategie a Turciei ''a eşuat şi va continua să eşueze''.

''Europa nu va fi şantajată de Turcia cu problema refugiaţilor'', a continuat şeful guvernului grec. ''Suntem pregătiţi să susţinem Turcia să gestioneze problema refugiaţilor şi să găsească o soluţie pentru hăţişul sirian, dar nu în asemenea circumstanţe'', a insistat Mitsotakis, care a avut reproşuri şi faţă de Uniunea Europeană în timpul acestei vizite la care a fost însoţit de cei mai înalţi responsabili ai blocului comunitar.

Migranţi la graniţa dintre Turcia şi Grecia FOTO AFP

''Europa nu a fost la înălţimea aşteptărilor în gestionarea crizei migraţiei. Sper că această criză va fi un apel de trezire pentru fiecare să-şi asume responsabilităţile'', a indicat premierul grec.

Ajutor financiar de 700 de milioane de euro

În replică, Ursula von der Leyen a asigurat că ''aceia care încearcă să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiţi''. Ea a promis Greciei, pe care a descris-o drept ''scutul european'', un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumătate imediat, pentru a face faţă valului migrator.

''Principala noastră prioritate este să ne asigurăm de menţinerea ordinii la frontiera externă greacă, care este de asemenea frontiera europeană. Sunt total angajată pentru mobilizarea întregului sprijin operativ necesar în favoarea autorităţilor greceşti'', a mai afirmat preşedinta Comisiei Europene în timpul vizitei la punctul de frontieră Kastanies, unde au avut loc ciocniri între migranţi şi forţele de ordine greceşti.

Preşedinta Comisiei Europene şi-a exprimat şi ''compasiunea pentru migranţii care au fost atraşi în această situaţie prin promisiuni false''.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Turciei să respecte acordul din 2016 prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra UE să susţină Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a deschis frontierele către Europa pentru refugiaţii aflaţi pe teritoriul Turciei, care în total sunt circa 3,7 milioane.

Charles Michel a vorbit şi el despre protejarea frontierelor externe ale UE, adăugând însă că ''este crucial să se acţioneze în mod proporţional şi să se respecte demnitatea umană şi normele internaţionale. Adresându-se premierului Mitsotakis, el a adăugat: ''Avem încredere în dumneavoastră şi în guvernul dumneavoastră''.

În urma violenţelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat timp de o lună dreptul refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranţilor.

Numeroase ONG-uri au criticat Grecia pentru că a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva migranţilor care au încercat să-i treacă frontiera terestră.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat migranţii că vor fi responsabili legal dacă încearcă să pătrundă clandestin în Grecia. ''Nu încercaţi să intraţi ilegal. Nu veţi reuşi şi vă asumaţi responsabilitatea pentru consecinţe'', a avertizat el în timpul vizitei la punctul de frontieră Kastanies. În urma incidentelor din ultimele zile au fost arestaţi 183 de migranţi, un număr neprecizat dintre aceştia fiind deja condamnaţi de justiţia greacă la patru ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite