Raportul cu privire la petrecerile din Downing Street a fost publicat: „încălcări grave ale standardelor” de conduită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson FOTO EPA-EFE
Boris Johnson FOTO EPA-EFE

Un raport administrativ foarte aşteptat privind scandalul petrecerilor de la sediul Guvernul britanic în timpul carantinei anticovid (”partygate”) i-a fost remis premierului britanic Boris Johnson, scrie luni presa britanică, relatează AFP, citat de news.ro. Raportul conţine informaţii parţiale despre numărul petrecerilor şi constată „încălcări grave ale standardelor” înalte de conduită cerute unui guvern, relatează The Guardian.

Raportul întocmit de un înalt  funcţionar este concentrat pe cinci pagini şi jumătate şi face referire inclusiv la „eşecuri de leadership”.

Gray a dezvăluit că a examinat 16 adunări la sediul guvernului şi în biroul cabinetului, din care 12 sunt acum anchetate de poliţie. Între acestea din urmă se numără petrecerea din grădină la care a luat parte şi Johnson, şi unde s-a băut vin, respectiv o petrecere organizată de soţia premierului pentru Dominic Cummings, pe 13 noiembrie 2020.

Raportul nu este complet, nu include detaliile adunărilor şi alte informaţiii omise la solicitarea poliţiei pentru a nu prejudicia ancheta. De aceea Gray spune că nu poate prezenta o versiune „semnificativă” care să expună toate informaţiile obţinute.

„Utilizarea grădinii din Downing Street ar trebui să fie în primul rând de către prim-ministru şi rezidenţii privaţi . În timpul pandemiei, a fost adesea folosit ca o extensie a locului de muncă ca un mijloc mai sigur de a organiza întâlniri de grup într-un spaţiu ventilat. Aceasta a fost o măsură  de bun simţ pe care personalul a apreciat-o, dar grădina a fost folosită şi pentru adunări fără autorizaţie sau supraveghere clară. Acest lucru nu a fost potrivit. Orice acces oficial la spaţiu, inclusiv pentru întâlniri, ar trebui să se facă numai pe bază de invitaţie şi într-un mediu controlat.

Unii membri ai personalului au vrut să-şi manifeste îngrijorarea cu privire la comportamentele la care au fost martori la locul de muncă, dar uneori s-au simţit în imposibilitatea de a face acest lucru. Niciun membru al personalului nu ar trebui să se simtă incapabil să raporteze sau să conteste o conduită  nepotrivită dacă este martor la aceasta”.

       

O publicare a acestui raport - întocmit de către o funcţionară de rang înalt, Sue Gray - cu privire la petreceri de despărţire de foşti colegi, petreceri în grădină (”garden party”), de Crăciun sau de aniversări, organizate în 2020 şi 2021 la reşednţa premierului britanic ţine cu sufletul la gură, de mai multe săptămâni, atât presa, cât şi clasa politică britanică, scrie AFP, potrivit news.ro

Însă acest document întârzie să fie publicat, potrivit presei, din cauza unor întrebări despre ceea ce mai poate conţine raportul, după ce poliţia anchetează, la rândul său cu privire la ”partygate”.

”Putem confirma că Sue Gray i-a prezent un rezumat al anchetei sale premierului” Boris Johnson, anunţă într-un comunicat laconic un purtător de cuvânt al Cabinet Office, o agenţie interministerială în subocrinea căreia a anchetat funcţionara de rang înalt.

Potrivit agenţiei britanice de presă PA, ”o versiune” a anchetei a fost predată premierului Boris Johnson.

Potrivit Sky News, documentul remis luni nu este ”raportul complet şi final”, iar liderul conservator urmează să facă luni seara o declaraţie în Camera Comunelor.

Poliţia din Londra, care a deschis o anchetă cu privire la mai multe dintre aceste petreceri - cele care-i pot dăuna cel mai mult lui Boris Johnson - a provocat un val de indignare după ce a cerut ca din acest raport intern să se scoată elemente-cheie, pentru a nu dăuna propriei anchete.

Acest lucru alimentează temeri cu privire la publicarea unei versiuni ”îndulcite” a raportului.

Aceste petreceri l-au aruncat pe Boris Johnson într-o gravă criză, care-i ameninţă postul.

Îndemnuri la demisia lui Boris Johnson s-au multiplicat, inclusiv în tabăra conservatoare a acestuia.

Mulţi deputaţi din tabăra conservatoare aşteaptă publicarea acestui raport intern pentru a decide să-l debarce sau nu, printr-o moţiune de cenzură.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite