Rămășițele lui Matei Corvin au fost găsite. Rege al Ungariei cu origini românești, a creat cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei
0Rămășițele regelui Matei Corvin, unul dintre cei mai emblematici regi ai Ungariei, au fost găsite la un sit memorial național din Székesfehérvár. El a avut rădăcini româneștii, fiind născut în orașul Cluj-Napoca. Descoperirea urmează să fie confirmată de ADN.

Potrivit Archeology News, descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 de pe locul fostei Bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și înmormântare al regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea, după secole de neglijare și deteriorare, inclusiv de către turcii otomani.
În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare Gyula László a creat o serie de reconstituiri grafice pornind de la craniile găsite la bazilică. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare stranie cu craniul lui János Corvinus - fiul nelegitim, dar recunoscut al lui Matei - ale cărui rămășițe au fost găsite anterior în Lepoglava, Croația.
Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a realizat o reconstrucție facială plastică științifică completă a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă. Trautmann a fost de acord cu analiza lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii proveneau probabil de la persoane strâns înrudite.
Totuși, oficialii maghiari îndeamnă la prudență. „Afirmațiile făcute în presă cu privire la scheletul regelui Matthias nu sunt încă confirmate. Verificarea științifică a ipotezei este în curs. Vom fi în măsură să facem o declarație finală după verificare”, a declarat Institutul de Cercetare Maghiar.
O confirmare finală va depinde de testele ADN.
Din fericire, oamenii de știință au deja markeri genetici de la János și Kristóf Corvin - descendenți ai lui Matei- datorită cercetărilor anterioare efectuate în 2021. Acest lucru le oferă cercetătorilor un punct de referință pentru următorii pași.
Cine a fost Matei Corvin
Matei Corvin a fost rege al Ungariei și Croației între 1458 și 1490. Este cel mai bine cunoscut pentru că a avut una dintre primele armate permanente din Europa, a alungat invadatorii otomani și a reformat sistemul judiciar. A fost un patron al științei și culturii și a fondat faimoasa Bibliotheca Corviniana, sfidând vechea nobilime prin promovarea talentului în detrimentul nașterii.
Viitorul rege s-a născut în 1443 la Cluj. A fost fiul celebrului Ioan de Hunedoara, mare feudal transilvănean, regent al Ungariei și erou al creștinătății. Matei Corvin a luat tronul, după o tinerețe zbuciumată într-un context dinastic dificil pentru Coroana Maghiară.
„Într-un document de donație al posesiunii Hunedoara, datat la 18 octombrie 1409 apar nominalizați Voyk sau Woyk, filius Serbe ori Serba, cu frații săi Magas și Radul, vărul lor Radul și fiul lui Woyk, anume Iohannes. Fiind vorba despre români, variantele în limba română ale acestor nume, trebuie să fi fost Voicu, Șerbu sau Șerban, Mogoș, Radul și Ioan sau Iuon. Cu alte cuvinte, străbunicul regelui Matia s-a numit Șerbu (Șerban), bunicul Voicu, unchii Mogoș și Radul, iar tatăl Ioan (Iuon)”, potrivit Wikipedia.
A creat „Legiunea Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei
Așa cum „Adevărul” a relatat, Matei Corvin a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
„Legiunea neagră” a Ungariei creată de Matei Corvin a fost o armată în adevăratul sens al cuvântului. Era formată însă exclusiv din mercenari. Erau „soldați ai norocului” din cele mai fierbinți zone de război, luptători cu forță fizică, experiență foarte mare și o pricepere aparte în meseria armelor. Majoritatea erau cehi, sârbi, slovaci, polonezi și nemți.
Din 1480, în „Legiunea Neagră” au fost acceptați și ungurii. Această puternică armată formată din aproximativ 28.000 de luptători. Majoritatea o forma cavaleria, adică 20.000 de oameni. Infanteria era formată din 8000 de războinici. Această armată era condusă de Ioan Haugwitz „Cel Negru", de unde s-ar fi tras și numele companie