Pub-ul, pe cale de dispariţie în Irlanda. De vină să fie criza?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barurile irlandeze rămân fără clienţi
Barurile irlandeze rămân fără clienţi

„The pub" , pe vremuri principala atracţie în Irlanda, cunoaşte un declin abrupt. Un pub îşi închide porţile la fiecare două zile.


Nu cu multă vreme în urmă, întreaga societate era tributară pub-ului. Aniversări, botezuri, lte evenimente importante sfârşeau în cele din urmă în interiorul său întunecat. Familiile îşi trimiteau reprezentanţi pentru a-i aduce acasă pe băutorii care nu mai vroiau să plece.

Cei care se trezeau dis-de-dimineaţă se întâlneau la o halbă, în drum spre lucru, cu cei care îşi petrecuseară noaptea acolo. Oamenii se lăudau că şi-au petrecut nopţile închişi în camere mici şi întunecate, lângă nişte distribuitoare de bere.

Acum, pub-urile se închid aproape unu la fiecare două zile. Declinul lor a fost adesea pus pe seama regresului ruralităţii, dar barurile din toate zonele şi de toate tipurile îşi închid porţile, scrie publicaţia „ The Irish Times".

Ce alungă clienţii

Prăbuşirea acestui tip de local a fost pusă pe seama unor motive diverse. O bună parte a deceniului trecut, patronii de baruri s-au plâns de interzicerea fumatului şi de schimbările legilor privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Şi totuşi aceste schimbări au avut loc cu multă vreme în urmă - interzicerea fumatului a intrat în vigoare în 2004 şi primele schimbări ale legilor privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice datează din 2003.



Alţii spun că s-a petrecut un fenomen mai important, o schimbare radicală a felului în care trăim şi, îndeosebi, a modului în care ne petrecem timpul liber. „Se pare că asistăm la o schimbare fundamentală a modului de trai", spune Mary Lambkin, profesor de marketing la Universitatea din Dublin, citat de „ The Irish Times".

„Pe măsură ce oamenii se îmbogăţesc şi devin mai sofisticaţi, nu mai sunt dispuşi să stea într-un bar murdar. Tinerii, în special, îşi doresc să se poată întâlni în locuri mai noi, mai luminoase, mai moderne", mai spune Lambkin.

„Mai sunt în continuare baruri nesemnificative care nu ies cu nimic în evidenţă. Multe dintre acestea, cu interioarele lor întunecate şi sordide, şi tejghelele lor murdare, par că nu au fost renovate din 1954. Aceste localuri nu vor supravieţui recesiunii şi probabil că nici nu merită să supravieţuiască", este de părere Mary Lambkin.

Oamenii nu mai au nici bani nici timp

Patronii de bar sunt conştienţi de aceste schimbări atât culturale cât şi economice. „Înainte oamenii aveau bani dar nu aveau timp, acum nu mai au bani, dar nici timp", spune Padraig Cribben, directorul general al Federaţiei negustorilor de vin din Irlanda, care reprezintă 4 500 dintre patronii de baruri din ţară.

Geraldine Lynch, ce deţine pub-ul The Cuckoo's Nest (Cuibul cucului) din Tallaght, a văzut cum cifra de afaceri din timpul săptămânii a scăzut cu două treimi din cauza recesiunii şi a altor factori.

„Pe vremea mea, week-end-ul începea joi seara, dar recesiunea a tăiat această zi. Apoi a început să dispară şi vinerea. Oamenii au încetat să mai vină aici după serviciu, sau veneau doar pentru un pahar şi apoi plecau"spune Geraldine.

Irlandezii nu mai au aceleaşi obiceiuri sociale ca înainte. În loc vină la pub ca să discute, ca de obicei, despre subiecte locale, noii clienţi, mai mult tineri, se îmbătă dinainte acasă cu vodcă şi bere ieftine.

„Generaţia celor care au mai puţin de 26 de ani este complet diferită de cea dinainte. Este o generaţie care nu are prea mult chef să petreacă o seară liniştită, stând într-un singur loc, într-un bar liniştit. Ei muncesc mult, beau mult, şi ies în oraş la o oră la care părinţii lor se întorceau eventual acasă ca să se culce", povesteşte un alt proprietar de pub.

Pub irlandez
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite