Proteste și indignare în Turcia după ce mai multe femei au fost ucise cu cruzime. Erdoğan promite că înăsprește legislația
0Susținătorii drepturilor omului suspectează de mult timp că combaterea violenței împotriva femeilor nu este o prioritate pentru partidul islamist aflat la putere.
O serie de omoruri îngrozitoare de femei a stârnit indignare națională în Turcia, forțându-l pe președintele Recep Tayyip Erdoğan să se angajeze să înăsprească legislația penală a țării.
Violența împotriva femeilor este o infracțiune larg răspândită în Turcia - aproape 300 de femei au fost ucise până acum în acest an - însă protestatarii consideră de mult timp că partidul islamist AK, aflat la putere, nu consideră siguranța femeilor drept o prioritate politică, scrie politico.eu.
Cu toate acestea, un trio de crime foarte mediatizate a propulsat subiectul în fruntea agendei, sute de protestatari mărșăluind în diferite orașe, făcând apel la guvern să pună capăt impunității pentru vinovați și să ia mai multe măsuri împotriva valului de violență.
Săptămâna trecută, Semih Çelik - un măcelar în vârstă de 19 ani - a ucis și decapitat o femeie pe nume İkbal Uzuner, înainte de a se sinucide, într-un caz care a provocat un val de șoc în întreaga națiune. Ucigașul a aruncat capul lui Uzuner de pe zidurile orașului istoric Istanbul, în timp ce mama ei era prezentă. Çelik a ucis și o altă tânără, Ayșenur Halil, tăindu-i gâtul în aceeași zi.
Aceste decese au venit imediat după asasinarea unei polițiste în vârstă de 26 de ani în septembrie, care a fost, de asemenea, ucisă de un suspect cu un lung cazier.
Ca răspuns la furia crescândă a publicului, Erdoğan a declarat miercuri în fața grupului parlamentar al partidului său de guvernământ AK: „O serie de evenimente recente, de la martiriul unei polițiste la uciderea brutală a tinerelor noastre femei, au provocat o reacție justificată în cadrul națiunii noastre”.
„Ne deranjează, la fel ca pe toată lumea, să vedem infractori cu zeci de dosare în cazier, plimbându-se liber”, a adăugat el, promițând să înăsprească sistemul de executare a pedepselor și să oprească eliberările anticipate.
Însă multe femei sunt sceptice cu privire la ultima promisiune a lui Erdoğan, deoarece președintele a decis unilateral să se retragă din Convenția de la Istanbul - care are ca scop prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor - în 2021, sub pretextul că unele dintre clauzele sale sunt dăunătoare structurilor familiale tradiționale. Convenția urmărește, de asemenea, să protejeze comunitățile LGBTQ+ din țară.
Platforma „We Will Stop Femicide” a raportat că, în Turcia, 34 de femei au fost ucise de bărbați, iar alte 20 au murit în circumstanțe suspecte numai în luna septembrie.
Potrivit The Monument Counter, o platformă digitală care actualizează numărul neoficial de femei ucise în țară, 297 de femei au fost ucise în 2024 până în prezent. Bilanțul a fost de 416 în 2023.
Hülya Gülbahar, o proeminentă avocată și activistă pentru drepturile femeilor, a declarat că Legea nr. 6284 din Turcia, care oferă protecție pentru violența domestică, este suficient de puternică în sine, dar nu este pusă în aplicare în mod corespunzător.
„Dacă 6284 ar fi fost pusă în aplicare, mii de vieți de femei ar fi fost salvate ... Dar impunitatea este o politică de stat sistematică”, a susținut ea.
Furia din Turcia a ajuns la fiecare nivel al societății, în măsura în care celebrități, politicieni și utilizatori ai rețelelor de socializare sunt acum implicați activ.
Ministrul justiției, Yılmaz Tunç, a declarat miercuri că un tribunal din Ankara a decis să interzică accesul la platforma de mesagerie instant Discord, sub suspiciunea că aceasta a fost utilizată pentru infracțiuni de „abuz sexual asupra copiilor și obscenitate”.
Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora utilizatorii Discord au lăudat uciderea oribilă a celor două femei de către Çelik.
Ceren Kalay Eken, o avocată pentru drepturile femeilor din Ankara, a declarat că ea crede că Turcia a fost târâtă într-o spirală a violenței cu consecințe fatale și că eliminarea Convenției de la Istanbul a înrăutățit mult lucrurile.
„După 22 de ani de guvernare a Partidului AK, acum avem băieți tineri care se dovedesc a fi victime sau criminali”, a spus ea.
„Statul nu poate proteja femeile și copiii”.