Preţul gazelor creşte vertiginos: Un nou record pe piaţa europeană de referinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preţul gazelor naturale a atins un nou record marţi, fiind de aproape opt ori mai mare decât la începutul anului.

Frigul şi tensiunile geopolitice duc preţul gazelor la un nivel record, la 175 de euro pe MWh pe piaţa europeană de referinţă în ziua de 21 decembrie 2021 la ora 13.00. Recordul precedent data din 6 octombrie, în plin început al crizei energetice în Europa.

Pe piaţa din Marea Britanie, preţul gazelor cu livrare în luna următoare a atins de asemenea un maxim istoric, şi anume de 408,30 pence pentru o unitate termică, transmite AFP.

Aceste preţuri sunt de aproape opt ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului, iar analiştii de la Deutsche Bank apreciază creşterea lor drept „inexorabilă”.

Potrivit AFP, doi factori pot explica această evoluţie, şi anume temperaturile în scădere în Europa şi faptul că gigantul energetic rus Gazprom nu a rezervat capacităţi suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale pe care le livrează via Ucraina. Ori o treime din gazele naturale consumate de Europa vin din Rusia.

În plus, stocurile de gaze ale Europei nu au fost refăcute până la un nivel suficient după iarna prelungită din 2020.

Mai mulţi analişti afirmă că Rusia îşi limitează livrările de gaze spre Europa pentru a creşte preţul energiei în plină iarnă şi a face astfel presiuni pentru punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2.

Finalizat, gazoductul Nord Stream 2, menit să asigure transporturi de gaze între Rusia şi Germania via Marea Baltică, este în proces de certificare. Decizia în acest sens nu este aşteptată mai devreme de prima jumătate a anului viitor. Procedura a fost suspendată în această toamnă din cauza unui obstacol juridic. Ultimul cuvânt în privinţa omologării va reveni Comisiei Europene.

Deşi Kremlinul susţine că Nord Stream 2 este un proiect pur economic, mai multe ţări europene, cu Polonia şi Ucraina în frunte, consideră că acest gazoduct ar putea fi folosit de Rusia ca pârghie politică. Rusia şi-a făcut un obicei de a folosi gazele naturale ca armă politică, aşa cum se întâmplă în aceste zile în Europa.

Noul ministru german al Economiei, ecologistul Robert Habeck, a declarat despre Nord Stream 2 că este o „greşeală din punct de vedere geopolitic” şi a avertizat cu „consecinţe severe” pentru gazoduct în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.

De altfel, fiecare lovitură diplomatică între Moscova şi Occident duce la un nou val de achiziţii şi creşteri de preţuri pe piaţa gazelor. 

Ultimul exemplu îl reprezintă decizia de luni a Moscovei de a expulza doi diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară adoptată săptămâna trecută de Berlin în legătură cu dosarul asasinării unui opozant ceceno-georgian în capitala Germaniei la ordinul statului rus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite