Premierul ucrainean : Prioritatea Ucrainei, normalizarea relaţiilor cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prioritatea economiei Ucrainei este normalizarea relaţiilor cu Rusia. Cu această declaraţie a deschis astăzi şedinţa Guvernului de la Kiev premierul Mikola Azarov. Pe de altă parte, ministrul Energiei a confirmat că Naftogaz nu va cumpăra gaz rusesc până la sfârşitul anului.

"Pentru orice persoană este clar că sarcina numărul unu a economiei naţionale este normalizarea relaţiilor cu Rusia", a declarat premierul Ucrainei, Mikola Azarov.

Şeful cabinetului de miniştri de la Kiev a subliniat că normalizarea relaţiilor cu Moscova este importantă pentru că nimeni nu oferă o alternativă Ucrainei în schimbul pieţei ruse. Oficialul a mai informat că preşedinţii Victor Ianukovici şi Vladimir Putin s-au înţeles, la recentele întâlniri, în privinţa unor măsuri necesare pentru deblocarea schimburilor comerciale. Pe de altă parte, ministrul Energiei de la Kiev a declarat că Ucraina nu va cumpăra gaz rusesc până la sfârşitul anului, pentru că ţara nu are nevoie de noi datorii şi există suficiente rezerve.

Azarov a dat asigurări că această decizie nu va afecta tranzitul spre Europa şi a menţionat că Ucraina a plătit Gazpromului datoria pentru octombrie.

Deputatul Iuri Luţenko a scris pe pagina sa de Facebook că zădărnicirea integrării europene de către Viktor Ianukovici şi Partidul Regiunilor a devenit un fapt împlinit şi problema Iuliei Timoşenko nu este motivul principal.

„Ianukovici s-a speriat de ameninţarea Kremlinului de a înainta un alt candidat prorus la preşedinţie, că va a organiza o revoltă a nomenclaturii şi alegătorilor Partidului Regiunilor şi Partidului Comunist. Desigur, asupra schimbării cursului preşedintelui ucrainean, care a adus ţara în pragul falimentului, a influenţat şi turta dulce sub forma unui credit al Gazprom-ului în loc de FMI şi prima personală în valoarea "ieftinirii "gazului", mai scrie Luţenko.

El a remarcat, de asemenea, că "jocul regionalilor în problema Timoşenko este pur şi simplu o încercare a camarilei de guvernămînt de a provoca opoziţia să renunţe la variantele tot mai obscene de eliberare a acesteia. Totodată toţi sunt conştienţi de faptul că, fără plecarea Iuliei Timoşenko la tratament, acordul cu UE este imposibil. Lipsa soluţiei în această problemă până la 13 noiembrie, când Europa va audia raportul misiunii Cox - Kwasniewski , este ultima dovadă de trădare a politicii eurointegrării de către Ianukovici şi Partidul Regiunilor. 13 noiembrie este punctul fără întoarcere", crede Luţenko.
 

citeşte şi :

Ambasadorul Ucrainei în România se declară „surprins că se pune în balanţă soarta întregii ţări de personalitatea Iuliei Timoşenko”

Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, s-a declarat surprins de „atenţia profundă acordată personalităţii Iulia Timoşnko”. Miercuri dimineaţă, în timp ce Parlamentul de la Kiev amâna votul privind o serie de reforme-cheie, care reprezintă o condiţie pentru semnarea acordului de asociere şi liber schimb între Ucraina şi UE, ambasadorul dădea la Bucureşti asigurări că „drumul Ucrainei către integrarea europeană este ireversibil”.

Parlamentul ucrainean a încheiat şedinţa extraordinară fără un vot în cazul Timoşenko

Parlamentul ucrainean a încheiat şedinţa extraordinară de miercuri fără să supună la vot proiectul de lege care ar fi permis rezolvarea situaţiei opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, a cărei eliberare este cerută de Uniunea Europeană în vederea semnării unui acord de asociere, relatează AFP.

Diplomaţii europeni cred că Ucraina va da ţeapă Uniunii Europene

Diplomaţii UE au renunţat la speranţa că Ucraina va semna acordul de asociere şi pe cel de liber schimb, la summit-ul Parteneriatului Estic de la  Vilnius ce va avea loc la sfârşitul acestei luni . Această percepţie vine mai ales după ce autorităţile ucrainene l-au arestat, luni, pentru violenţă conjugală, pe Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier Iulia Timoşenko .

Summitul de la Vilnius: De ce se teme Rusia de Uniunea Europeană

Este o toamnă deosebit de activă pentru Europa de Est. În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte pentru 28 şi 29 noiembrie un summit la Vilnius cu ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), Moscova încearcă prin toate mijloacele să deraieze relaţiile UE cu fiecare dintre aceste ţări pentru a le atrage în noul său proiect hegemonic, Uniunea Economică Euroasiatică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite