Video Premierul pro-rus al Georgiei promite că nu va permite o „revoluţie” în țară. Poliția a pus tunurile cu apă pe protestatari

0
Publicat:

Poliția a împrăștiat din nou mii de demonstranți la Tbilisi pe 2 decembrie, în cea de-a cincea noapte de proteste din capitala Georgiei. Oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de planurile guvernului de a suspenda până în 2028 negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Proteste antiguvernamentale în Georgia/ FOTO: Profimedia
Proteste antiguvernamentale în Georgia/ FOTO: Profimedia

Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe protestatari de lângă clădirea parlamentului, unde s-au adunat în fiecare noapte începând cu 28 noiembrie.

Protestatarii au continuat să mărșăluiască chiar și în mijlocul norilor de gaze lacrimogene de pe străzi în primele ore ale zilei de 3 decembrie.

Poliția din Tbilisi a făcut zeci de arestări. Jurnaliștii RFE/RL au declarat că poliția a arestat și bătut mai mulți demonstranți după ce au fost dispersați în jurul orei 2 dimineața, pe 2 decembrie.

Ministerul de Interne a declarat că 224 de protestatari au fost reținuți pentru acuzații administrative și trei pentru acuzații penale. În plus, trei ofițeri de poliție au fost spitalizați și alți 113 au avut nevoie de tratament medical, a declarat ministerul pe 2 decembrie.

Președintele georgian Salome Zurabișvili a declarat pe rețeaua X că mulți dintre protestatarii arestați aveau răni la cap și față. Unele persoane au fost supuse bătăilor sistematice între arestare și transportul în centrele de detenție, a adăugat ea.

„Este o revoluție. Aceasta este o mișcare națională uriașă, aș spune, care s-a răspândit cu adevărat în întreaga țară, geografic și social, cuprinzând toate segmentele populației”, a declarat Zurabișvili pe 2 decembrie într-un interviu acordat Reuters.

Premierul georgian Irakli Kobajidze a declarat luni seară, în timp ce mii de protestatari s-au adunat din nou în faţa parlamentului de la Tbilisi, că manifestaţiile pro-europene desfăşurate în ţara sa de mai multe zile sunt finanţate din străinătate şi a asigurat că nu va exista o "revoluţie" în Georgia, refuzând totodată orice discuţii cu opoziţia, care nu recunoaşte rezultatele alegerilor legislative ce au avut loc în octombrie.

Şeful guvernului georgian a declarat de asemenea că guvernul său va face "maximum de eforturi" pentru aderarea Georgiei la UE, după ce săptămâna trecută a anunţat suspendarea oricăror ambiţii de aderare, anunţ care a alimentat protestele organizate de opoziţie.

El a exclus însă posibilitatea unor negocieri cu această opoziţie care boicotează noul parlament rezultat în urma alegerilor din octombrie. Partidul Visul Georgian a obţinut atunci aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziţiei, împreună, aproape 38%. Acestea din urmă, sprijinite de preşedinta pro-occidentală Salome Zurabişvili, susţin că ar fi existat fraude şi ingerinţe ruseşti şi cer repetarea scrutinului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite