Povestea de acoperire cu care un spion rus a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internaţională din Haga. Bărbatul a fost prins
0Serviciul olandez de informaţii a anunţat joi că a descoperit un spion rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în interiorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), care investighează acuzaţiile de crime de război în Ucraina.
Serghei Vladimirovici Cerkasov şi-a creat o acoperire elaborată, mergând mai mulţi ani în urmă, pentru a încerca să intre ca cetăţean brazilian în Olanda, unde să facă un internship în aprilie la Curtea Penală Internaţională din Haga (CPI), potrivit serviciului olandez de informaţii, relatează Reuters.
„Aceasta a fost o operaţiune a GRU (serviciului de informaţii militar al Federaţiei Ruse), pe termen lung, de mai mulţi ani, care a costat mult timp, energie şi bani”, a declarat şeful agenţiei olendeze de informaţii Erik Akerboom.
Moscova nu a avut deocamdată o reacţie, deşi în mod frecvent guvernul rus neagă a negat acuzaţiile de spionaj, catalogându-le drept o campanie occidentală de defăimare a Rusiei.
Serviciul General de Informaţii şi Securitate al Olandei a precizat într-un comunicat de presă că bărbatul, care s-a prezentat drept Viktor Muller Ferreira, a fost ridicat de pe un aeroport olandez.
El a fost declarat persoană indezirabilă şi urcat în primul avion înapoi spre Brazilia, unde va avea de urmat procedurile judiciare.
„Acest lucru ne arată clar ce fac ruşii - încearcă să obţină acces ilegal la informaţii din interiorul CPI. Clasificăm acest lucru ca pe o ameninţare de nivel înalt”, a mai precizat Akerboom, adăugând că CPI îl acceptase pe bărbat pentru un internship.
„CPI ia aceste ameninţări în serios şi va continua să lucreze şi să coopereze cu Olanda”, a spus purtătorul de cuvânt al CPI, Sonia Robla.
Autorităţile braziliene nu au oferit nici un comentaiu în acest sens.
Agenţia olandeză de informaţii a declarat că a făcut publice acetse informaţii detaliate despre caz pentru a dezvălui modul de acţiune a serviciilor ruse de informaţii.
Agenţia olandeză a publicat un document de patru pagini în care dezvăluie cum şi-a inventat Cerkasov acoperirea. Aceasta include o poveste despre o familie cu un istoric zbuciumat, detalii dintr-un club unde îi plăcea să asculte muzică electronică, dar şi care este restaurantul lui favorit din Brazilia, unde mânca o tocăniţă de fasole ieftină.
„Cerkasov a folosit o poveste de acoperire a identităţii bine construită, prin care şi-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general şi cu GRU în particular”, a arătat serviciul olandez de informaţii.
Curtea Penală Internaţională, primul tribunal permanent pentru crime de război format din 123 de state membre, a început o investigaţiela doar câteva zile după ce trupele ruse au atacat Ucraina, pe 24 februarie. Ea analizează acuzaţiie de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.
Olanda a expulzat în ultimii ani peste 20 de ruşi acuzaţi de spionaj.