Pot oamenii și șobolanii să trăiască împreună? Controverse legate de proiectul Armaghedon din „Orașul Luminilor“

0
Publicat:

Pot oamenii și șobolanii să trăiască împreună? Este ceea ce încearcă să afle liderii orașului Paris. Capitala franceză, ca multe metropole, are o problemă binecunoscută cu rozătoarele.

sobolan

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, formează un comitet pentru a studia „coabitarea” - în ce măsură oamenii și rozătoarele pot trăi împreună - a declarat joi, în timpul unei ședințe a consiliului municipal, unul dintre adjuncții săi, relatează CNN. 

Anne Souyris, viceprimarul Parisului însărcinat cu sănătatea publică, a anunțat acest demers ca răspuns la întrebările lui Geoffroy Boulard, șeful districtului 17 al Parisului și membru al partidului de centru-dreapta Republicanii.

Boulard solicitase primăriei să prezinte un plan mai ambițios împotriva înmulțirii șobolanilor în spațiile publice.

El a criticat-o anterior pe Hidalgo, membră a partidului socialist de centru-stânga, pentru că nu a făcut nimic pentru a elimina șobolanii din Paris, inclusiv în timpul grevelor de la începutul acestui an, în urma cărora gunoaiele s-au adunat în tot orașul.

„Prezența șobolanilor la suprafață este dăunătoare pentru calitatea vieții parizienilor”, a declarat Boulard.

Boulard a spus că și-a ridicat întrebarea după ce a dat peste un studiu în curs de desfășurare, Proiectul Armageddon. Misiunea proiectului este de a ajuta orașul să gestioneze populația de șobolani, iar printre obiectivele sale se numără combaterea prejudecăților împotriva șobolanilor pentru a-i ajuta pe parizieni să trăiască mai bine cu ei.

Studiul este finanțat de guvernul francez, deși orașul Paris este partener în cadrul proiectului.

Souyris a explicat că ceea ce se studiază este în ce măsură oamenii și șobolanii pot trăi împreună într-un mod care să fie „cel mai eficient și, în același timp, să se asigure că nu este insuportabil pentru parizieni”.

Deși șobolanii pot răspândi boli, viceprimarul a precizat că șobolanii despre care se discută nu sunt aceiași șobolani negri care pot transmite ciuma, ci alte tipuri de șobolani care transmit boli precum leptospiroza, o boală bacteriană. Souyris a evidențiat, de asemenea, unele dintre acțiunile întreprinse de oraș ca parte a planului său anti-șobolani din 2017, inclusiv investiția în mii de noi coșuri de gunoi pentru a „face șobolanii să se întoarcă în subteran”.

Souyris a declarat ulterior pe Twitter că șobolanii din Paris nu reprezintă un risc „semnificativ” pentru sănătatea publică. Ea a adăugat că a cerut Înaltului Consiliu Francez pentru Sănătate Publică să intervină în dezbatere.

„Avem nevoie de sfaturi științifice, nu de comunicate de presă politice”, a spus ea.

Grupul pentru drepturile animalelor Paris Animaux Zoopolis a salutat demersul orașului.

„Șobolanii sunt prezenți în Paris, ca în toate marile orașe franceze, așa că se pune în mod necesar problema coabitării”, se arată într-o declarație a grupului. „La PAZ, când vorbim despre «coabitare pașnică» cu șobolanii, nu ne referim la a trăi cu ei în casele și apartamentele noastre, ci la a ne asigura că aceste animale nu suferă și că nu suntem deranjați. Din nou, un obiectiv foarte rezonabil!”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite