Polonia va renunţa la camera disciplinară care controlează judecătorii Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jaroslaw Kaczynski, Foto: Arhivă Adevărul
Jaroslaw Kaczynski, Foto: Arhivă Adevărul

Polonia va elimina secţia disciplinară pentru judecători, în condiţiile în care Curtea Europeană de Justiţie a decis că aceasta încalcă normele UE. Anunţul a fost făcut de liderul PiS, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, care a ţinut însă să critice instanţa europeană acuzând extinderea jurisdicţiei dincolo de prevederile Tratatului UE.

„Vom suprima Camera disciplinară (a Curţii Supreme) în forma în care funcţionează în prezent şi astfel va dispărea şi obiectul litigiului (cu UE)", a declarat preşedintele PiS (Lege şi Justiţie) într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă PAP, transmite Agerpres.

Declaraţia vine după ce vineri ministrul Justiţiei afirma că „Polonia nu trebuie să rămână în UE cu orice preţ”.

Primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menţionat politicianul polonez.

La 14 iulie, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for "nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă" şi nu este "ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive".

Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE „nu sunt conforme" cu Constituţia Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare, aminteşte France Presse. Săptămâna aceasta, preşedinta Curţii Supreme a anunţat îngheţarea provizorie a activităţilor controversatei camere.

„Nu recunosc astfel de hotărâri (ale CJUE), întrucât ele merg clar dincolo de tratate şi extind competenţa tribunalelor UE", a subliniat Kaczynski în interviul citat, adăugând că „totuşi, obiectul litigiului există fără îndoială".

Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preţ, a declarat ministrul polonez al Justiţiei Zbigniew Ziobro într-un interviu publicat vineri şi citat de Reuters. Declaraţia vine în contextul în care independenţa justiţiei este unul dintre dosarele grele care a generat tensiuni cu Bruxellesul şi a atras chiar sancţiuni pentru Varşovia. În acest context, ministrul a acuzat ”şantajul” practicat de UE la adresa Poloniei, pe tema reformelor din justiţie.

Ziobro, liderul partidului conservator mai mic din coaliţia guvernamentală de la Varşovia-Polonia Unită, este ”arhitectul” măsurilor judiciare are au dus la un conflict cu UE, blocul comunitar acuzând puterea din Polonia că subminează independenţa instanţelor.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia Curţii privind desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători. Ca urmare, joi, şeful Curţii Supreme din Polonia a dispus suspendarea parţială a camerei. Reuters menţioneză că actuala coaliţie din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă faţă de ultimatumul dat de CE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite