Discuții la NATO despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mute țările occidentale sunt din ce în ce mai hotărâte ca armatele lor să opereze direct pe teritoriul Ucrainei, iar unii membri NATO doresc să închidă spațiul aerian din vestul Ucrainei de rachetele rusești, scrie cotidianul german Bild.

rachete patriot

Unele țări NATO sunt pregătite să își extindă sprijinul pentru Ucraina și să acționeze direct pe teritoriul ucrainean. Unele dintre ele ar putea chiar să participe la închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, în timp ce altele sunt pregătite să trimită trupe.

Potrivit publicației germane Bild, care citează surse, următoarele țări sunt în favoarea extinderii asistenței acordate Ucrainei: Estonia, Marea Britanie, Polonia, Canada, Lituania și Franța. În același timp, Statele Unite și Germania sunt împotriva acestei idei.

După cum notează publicația, nu există încă o decizie finală, dar problema este ridicată în mai multe direcții. De exemplu, unele țări doresc să antreneze militarii ucraineni direct pe teritoriul Ucrainei. Potrivit fostului șef al cartierului general operațional al Ministerului german al Apărării, Nico Lange, este mai rezonabil și mai economic să trimitem instructori în vestul Ucrainei decât să forțăm sute de mii de ucraineni să umble prin Europa.

În continuarea angajamentului lor, mai multe țări NATO, inclusiv Marea Britanie, Canada și Estonia, iau în considerare nu doar livrarea de arme și muniții la granițele ucrainene, ci direct pe front, ca parte a unei strategii de „logistică avansată“, aflată în curs de dezvoltare.

În ceea ce privește sprijinul militar internațional conex, în urma atacului extins cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului din 13 aprilie, care a fost confirmat de Forțele de Apărare ale Israelului și care a implicat peste 300 de proiectile, Statele Unite, Regatul Unit și Iordania au jucat roluri semnificative în interceptarea atacului. SUA au interceptat cu succes peste 70 de drone și trei rachete balistice.

Făcând o paralelă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat, în cadrul unei reuniuni din 15 aprilie a Statului Major Suprem ucrainean, că măsuri de protecție similare, precum cele utilizate pentru apărarea Israelului, ar putea fi folosite pentru apărarea Ucrainei. El a subliniat că astfel de acțiuni de apărare nu ar necesita invocarea articolului 5 din statutul NATO, ci pur și simplu voință politică.

La 20 aprilie, Zelenski a reiterat faptul că forțele aliate ar putea ajuta Ucraina prin doborârea țintelor aeriene inamice. De asemenea, se analizează fezabilitatea tehnică și juridică a utilizării sistemelor de apărare aeriană ale Poloniei pentru a intercepta rachetele rusești deasupra teritoriului ucrainean din apropierea graniței, a dezvăluit Ministerul polonez de Externe la 22 mai.

Primii instructori militari francezi vor ajunge „în curând” în Ucraina

Comandantul-şef al armatei ucrainene a afirmat luni că Franţa va trimite „în curând“ primii instructori militari în Ucraina pentru a forma trupele ucrainene. „Salut iniţiativa Franţei de a trimite instructori în Ucraina pentru a forma militarii ucraineni. Am semnat deja documentele ce vor permite primilor instructori francezi să ajungă în viitorul apropiat în centrele noastre de formare şi să se familiarizeze cu infrastructurile şi personalul lor“, a scris pe Telegram generalul Oleksandr Sîrski.

El a postat acest mesaj după o discuţie cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. Contactat de AFP, Ministerul francez al Apărării s-a limitat să spună că dosarul este studiat, dar nu a evocat trimiterea de instructori anunţată de generalul ucrainean. „Cum am amintit deja de mai multe ori, formarea pe teritoriul ucrainean face parte din proiectele discutate după conferinţa asupra susţinerii Ucrainei convocată de preşedintele republicii (franceze Emmanuel Macron) pe 26 februarie“, a anunţat Ministerul francez al Apărării.

Polonia s-a alăturat numărului restrâns de țări occidentale care au sugerat că ar putea trimite militari în Ucraina, într-un moment în care trupele Kievului fac eforturi pentru a rezista asalturilor Rusiei în mai multe puncte ale frontului.

Întrebat de „Gazeta Wyborcza“ dacă Polonia este pregătită să trimită trupe în Ucraina, ministrul de externe Radoslaw Sikorski a spus că acest lucru nu ar trebui exclus. „Nu ar trebui să excludem acest lucru. Ar trebui să-l lăsăm pe Putin să ne ghicească intențiile”.

Lituania a anunțat de asemenea la începutul lui mai că este pregătită să trimită instructori în Ucraina.

Prim-ministra Ingrida Šimonytė a spus că are aprobarea parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina pentru scopuri de antrenament - o idee ce a mai fost vehiculată de guvernul ei - dar Kievul încă nu i-a cerut acest lucru.

Mai mulți lideri din țări occidentale, inclusiv din marile state NATO, precum SUA sau Germania au respins însă ideea, pentru a nu se ajunge la o confruntare directă a Alianței cu Rusia.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a face pace, folosind „toate mijloacele” necesare. În cadrul vizitei, de luni, din Spania, liderul ucrainean a declarat că este nevoie de „o constrângere tangibilă a Rusiei”, care încearcă să „distrugă Ucraina şi să meargă mai departe”. Zelenski i-a îndemnat pe liderii occidentali să ridice interdicţiile privind utilizarea armelor donate pentru a lovi teritoriul rusesc recunoscut internaţional, relatează BBC. Zelenski a semnat un acord de Securitate cu Spania, iar, marți, la Bruxeles a semnat cu Belgia un acord de securitate bilateral, ce include livrarea a 30 de avioane F-16.

Reacția Rusiei

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a subliniat că eventuala sosire a militarilor francezi în Ucraina îi va transforma pe aceștia în ținte legitime ale Moscovei, în vreme ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că o intervenție directă a NATO în război ar fi foarte periculoasă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite