Polonia a adoptat un plan energetic până în 2040

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatele minerilor din Polonia protestează faţă de importurile de cărbune 31„ ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT
Sindicatele minerilor din Polonia protestează faţă de importurile de cărbune 31„ ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Guvernul polonez a adoptat marţi o strategie energetică până în anul 2040, care potrivit ministrului Mediului va oferi un compas în tranziţia de la cărbune, potrivit Agerpres care citează Reuters.

"#PEP2040 va fi compasul nostru în tranziţia la o economie cu emisii zero de carbon", a scris ministrul polonez al Mediului, Michal Kurtyka într-o postare pe Twitter.

Conform planului adoptat marţi, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 Gigavaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 Gigavaţi.

De asemenea, în 2033 ar urma să fie demarată producţia de electricitate la primul reactor nuclear din Polonia, care are o capacitate de 1-1,6 Gigawaţi. Noi reactoare ar urma să fie date în folosinţă la fiecare doi-trei ani.  Întregul program nuclear al Poloniei presupune construcţia a şase reactoare, scrie Agerpres.

Polonia îşi bazează cea mai mare parte din producţia de electricitate pe cărbune şi este singura ţară din UE care nu s-a angajat să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.

Cel mai important grup energetic din Polonia, PGE, o companie de stat a salutat strategia energetică, potrivit Reuters.

„Documentul a fost unul aşteptat de întregul sector energetic. Tranziţia corectă, sistemul energetic cu emisii zero şi o mai bună calitate a aerului sunt pilonii PEP2040. De asemenea, ele sunt elementele importante ale strategiei Grupului PGE”, a spus directorul executiv al PGE, Wojciech Dabrowski.

Polonia a adoptat planul după mai multe modificări şi întârzieri în contextul în care a încercat să-şi alinieze strategia la politicile UE în timp ce s-a lovit de opoziţia sindicatelor miniere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite