Polonia își antrenează cetățenii pentru un posibil război cu Rusia: „Vremurile sunt periculoase”
0Polonia a lansat programul „Antrenează-te cu Armata” prin care civilii sunt instruiți în lupte corp la corp, acordarea primului ajutor și purtarea unei măști de gaz, relatează BBC, într-un reportaj de la un poligon de antrenament.

La un poligon lângă orașul Wrocław, polonezi de toate vârstele, femei și bărbați, stau la coadă pentru a deprinde ce au de făcut în cazul unui atac al Rusiei. Ei sunt învățați de toate de la cum să tragă cu arma la tehnici de supraviețuire.
„Vremurile sunt periculoase acum, trebuie să fim pregătiți. Ne paște o amenințare militară din partea Rusiei și ne pregătim pentru aceasta”, spune coordonatorul proiectului, căpitanul Adam Sielicki.
Acesta spune că sunt mai mulți doritori decât locuri, astfel că guvernul polonez face planuri pentru a oferi instruire fiecărui bărbat adult din țară.
Polonia, care are granițe cu Rusia și Ucraina, își propune să cheltuiască aproape 5% din PIB pentru apărare în acest an, cel mai mult din țările din NATO.
Polonia își propune să aibă „cea mai puternică armată din regiune” a declarat recent premierul Donald Tusk, iar Varșovia a demarat achiziții de avioane, nave, sisteme de artilerie și rachete din SUA, Suedia și Coreea de Sud, printre altele.
„Istoria ne-a învățat că trebuie să fim pregătiți să ne apărăm singuri. Nu putem conta pe nimeni altcineva. Azi există alianțe, iar mâine s-ar putea rupe”, spune Dariusz, unul dintre cei prezenți la cursul de sâmbătă, la poligonul din Wrocław.
Spune că ar fi „primul” care s-ar oferi voluntar dacă Polonia ar fi atacată.
Un alt participant, Bartek spune că majoritatea polonezilor „vor pune mâna pe arme”, „și vor fi gata să apere țara.”
Agata, care participă la curs împreună cu o prietenă, spune că alegerea lui Donald Trump a stârnit îngrijorare printre polonezi.
„Vrea să se retragă [din Europa]. De aceea avem un sentiment de nesiguranță. Dacă nu ne pregătim și Rusia ne atacă, vom deveni prizonierii lor”, spune ea.
Și oficialii de la Varșovia sunt profund îngrijorați de această perspectivă, în urma declarațiilor recente ale administrației Trump.
Vizitând capitala Poloniei în februarie, secretarul american al apărării Pete Hegseth a spus că Europa nu trebuie să presupună că prezența trupelor SUA pe continent „va dura la nesfârșit.”
Polonia e pregătită să fie gardianul porții Europei
În prezent, Statele Unite au 10.000 de soldați staționați în Polonia, dar Washingtonul, luna trecută, a anunțat că va retrage trupele de la baza militară din orașul Rzeszów, în estul Poloniei. Oficialii americani spun că trupele vor fi redistribuite în Polonia, dar anunțul a sporit totuși neliniștea în țară.
Polonia urmează să semneze un acord de apărare cu Franța în următoarele zile, Totodată, alt pact cu Marea Britanie este în pregătire, în cadrul unor demersuri suplimentare ale Varșoviei pentru a se orienta mai mult spre Europa, mai degrabă decât spre legăturile tradiționale cu Washingtonul. De asemenea, se discută despre includerea Poloniei sub „umbrela nucleară” a armatei franceze.
„Cred că [Trump] ne-a determinat să gândim mai creativ despre securitatea noastră. Cred că SUA nu își permit să piardă Polonia, pentru că acest lucru ar semnala că nu poți conta pe SUA. Totuși, trebuie să gândim și alte opțiuni și să ne dezvoltăm propriile capabilități”, a subliniat Tomasz Szatkowski, reprezentantul permanent al Poloniei la NATO și consilier prezidențial pentru apărare
„Dacă rușii își continuă intențiile agresive față de Europa, vom fi primii, gardienii porții,” spune acesta, care atribuie rapiditatea creșterii militare a Poloniei „în primul rând, situației geopolitice, dar și experienței istorice.”
După ce i-a respins pe germani în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a instalat în Polonia un regim pro-Moscova, care a condus țara până în 1989.
La optzeci de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, polonezii își privesc din nou vecinii cu nervozitate. Într-un depozit din sudul Poloniei, la cererea publicului, o companie a construit o machetă a unui adăpost antiatomic.
„Aceste adăposturi sunt concepute în principal pentru a proteja împotriva unei bombe nucleare, dar și împotriva atacurilor armate”, spune Janusz Janczy, șeful ShelterPro, care îmi arată buncărul de oțel, cu paturi suprapuse și un sistem de ventilație. „Oamenii construiesc aceste adăposturi pur și simplu pentru că nu știu la ce să se aștepte mâine.”
Janusz spune că cererea pentru adăposturile sale a crescut vertiginos de când Donald Trump a preluat funcția. „Înainte erau doar câteva apeluri telefonice pe lună. Acum sunt zeci pe săptămână”, spune el. „Clienții mei se tem cel mai mult de Rusia. Și sunt îngrijorați că NATO nu va veni să apere Polonia.”
În prezent, aproximativ 216.000 de militari, bărbați și femei, alcătuiesc forțele armate poloneze. Guvernul intenționează să crească numărul acestora la o jumătate de milion, inclusiv rezerviștii – ceea ce ar face din armată a doua cea mai mare din NATO, după Statele Unite.
Un sondaj recent a constatat că doar 10,7% dintre adulți au declarat că s-ar înrola în armată ca voluntari în caz de război, iar o treime au spus că ar fugi.
„Războiul este foarte aproape, dar pare destul de departe”, spune studentul la medicină Marcel, „dar dacă Rusia ar ataca, cred că aș fugi.”