Politicienii danezi reacţionează la ideea că Trump vrea să cumpere Groenlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groenlanda, vedere aeriana FOTO EPA-EFE
Groenlanda, vedere aeriana FOTO EPA-EFE

Politicienii danezi au luat în derâdere, vineri, ideea de a vinde Groenlanda Statelor Unite, după informaţiile apărute în presă, potrivit cărora preşedintele american Donald Trump a discutat în privat cu mai mulţi consilieri ai săi ideea achiziţiei celei mai mari insule din lume, informează Reuters.

Trump va vizita Copenhaga în septembrie şi se pare că zona Arcticii va fi pe agenda întâlnirilor cu prim-miniştrii Danemarcei şi Groenlandei, un teritoriu danez autonom.

„Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarat pentru Reuters ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger.

„Trebuie să fie o glumă de 1 aprilie. E în afara sezonului”, a scris pe Twitter fostul prim-ministru Lokke Rasmussen.

Noţiunea achizitionării teritoriului a fost ironizată de către unii consilieri, dar a fost şi luată în serios de alţii de la Casa Albă, au declarat pentru Reuters, joi, două surse familiare cu situaţia.

„Dacă se gândeşte cu adevărat la acest lucru, atunci asta e dovada supremă că a luat-o razna”, a declarat purtătorul de cuvânt pe afaceri externe al Partidului Popular Danez, Soren Espersen, pentru postul DR.

„Ideea ca Danemarca să vândă 50.000 de cetăţeni  Statelor Unite este complet ridicolă”, a mai precizat el.

„Sunt sigură că majoritatea din Groenlanda crede că e mai bine să aibă o relaţie cu Danemarca, decât cu Statele Unite, pe termen lung”, a afirmat Aaja Chemnitz Larsen, europarlamentar din al doilea cel mai mare partid al Groenlandei, Inuit Ataqatigiit (IA). „Primul meu gând este <<Nu, multumesc>>”, a adăugat ea.

„O, doamne. Ca cineva care iubeşte Groenlanda, a fost acolo de nouă ori, în fiecare colţ şi-i iubeşte oamenii, asta este o catastrofă totală”, a spus fostul ambasador al SUA în Danemarca, Rufus Gifford, pe contul său de Twitter.

Groenlanda este din ce în ce mai curtată de către puterile mondiale, inclusiv China, Rusia şi SUA, datorită localizării sale strategice şi resurselor minerale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite