Poliţia italiană a arestat-o pe „Patroana“, o femeie suspectată de reorganizarea Cosa Nostra după moartea lui Toto Riina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Angela Di Trapani (în centrul imaginii) a fost reţinută alături de alte 24 de persoane FOTO ANSA
Maria Angela Di Trapani (în centrul imaginii) a fost reţinută alături de alte 24 de persoane FOTO ANSA

Carabinierii italieni au anunţat arestarea unei femei suspectate de preluarea puterii în Cosa Nostra după decesul lui Toto Riina, care a rămas în istoria mafiei ca „Naşul tuturor naşilor“.

Este vorba de Maria Angela Di Trapani, fiica unui fost lider mafiot şi soţia unui alt lider mafiot, Salvino Madonia, care ispăşeşte o condamnare la închisoare pe viaţă pentru uciderea antreprenorului sicilian Libero Grassi, în 1991.

Femeia a mai stat la închisoare, fiind găsită vinovată de transmiterea ordinelor soţului său. Ea a fost eliberată în septembrie 2015, după şapte ani de detenţie. Acum este suspectată că încearcă să reorganizeze mafia siciliană.

Conform unor înregistrări, ea este numită „Patroana“ şi are parte de susţinerea clanului Madonia. Porecla i-a fost atribuită după moartea lui Toto Riina, care a condus mafia siciliană decenii bune şi a murit în închisoare la 17 noiembrie.

„Abia ieşită din închisoare, a reuşit să prea frâiele familiei şi să-şi impună voinţa când a fost vorba de alegerea unui lider“, explică Francesco Lo Voi, procurorul din Palermo.

Carabinierii au arestat-o marţi dimineaţă, împreună cu alte 24 de persoane. Ea este acuzată de asociere de tip mafiot, extorsiune şi tentative de extorsiune, fapte care indică, potrivit carabinerilor, „forţa de intimidare“ a Cosa Nostra în obţinerea „pizzo“, o sumă de bani cerută în schimbul garantării protecţiei.

„Adiopizzo“, o asociaţie antimafia, i-a îndemnat pe antreprenorii sicilieni să colaboreze cu autorităţile, pentru a pune capăt activităţilor de racket ale Cosa Nostra.

Un raport al poliţiei italiene, publicat la o săptămână de la moartea lui Toto Riina, arată că mafia ţine captiv sudul Italiei, este în plină dezvoltare în nord, mai ales la Milano, şi are ochii aţintiţi asupra mediului virtual.

Pe lângă traficul de droguri la scară mare, grupările mafiote sunt prezente în sectoarele de mare distribuţie, alimentaţie publică, construcţii, sport, trafic de migranţi sau gestionarea deşeurilor.

Acum mafioţii ucid mult mai puţin, din motive de discreţie, dar şi pentru că mult mai eficientă decât ameninţarea se dovedeşte corupţia, conchide poliţia italiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite