Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare ar fi fost furate de ruși din muzeul din Herson. Reacția ministrului român al Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pisaniile moldovenești ale domnitorului Ștefan cel Mare, artefacte care datează din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și transportate în Crimeea de către forțele ruse, conform lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

Pisanie moldovenească.
Pisaniile moldovenești ar fi fost furate de trupele ruse. Foto: Facebook/ Andrei Krasnojon

UPDATE: Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a afirmat, vineri, pentru Digi24.ro, că va vorbi cu omologul său ucrainean pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor domnitorului Ștefan cel Mare. 

 „Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, a declarat Romașcanu. 

Ministrul Culturii a afirmat că România are bunuri de patrimoniu comun în Ucraina și că pentru obiecte de mare valoare pentru istoria românilor, precum Pisaniile domnitorului Ștefan cel Mare, oficialii români vor face tot ce pot ca acestea să fie recăpătate, în cazul în care acest lucru este cu putință. 

 „La fel cum am primit 3 milioane de ucraineni, puteam primi și obiecte de patrimoniu. Partea ucraineană a fost foarte receptivă”, a declarat Lucian Romașcanu.  

Știrea inițială:

În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a afirmat Popescu. 

În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat pentru Digi24.ro, Anatol Popescu. 

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății. 

Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a afirmat Anatol Popescu. 

Conform acestuia, copii asemănătoare ale acestor pisanii au fost reașezate pe zidurile Cetății Albe în urmă cu câțiva ani. 

Arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, este îngrijorat de soarta pisaniilor moldovenești ale domnitorului, care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson. 

Invadatorii evacuează din orașul Herson colecția muzeului regional etnografic care, în ceea ce privește inscripțiile antice și medievale, întrece multe muzee specializate din Ucraina. Tocmai în acest muzeu sunt păstrate patru pisanii din secolul al XV-lea puse pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Semnificația acestor artefacte nu poate fi supraestimată pentru știință și pentru istoria Cetății Albe. Aceste pisanii au totodată o semnificație ideologică”, se arată în postarea lui Krasnojon, care a fost publicată pe pagina de Facebook. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite