Cum arată Turnul lui Ştefan cel Mare de la Curtea Domnească din Piatra Neamț, avariat de un trăsnet violent
0Cele mai mari pagube provocate de furtunile din ultimele zile în județul Neamț au fost la Turnul lui Ştefan cel Mare, de pe platoul Curţii Domneşti, din Piatra Neamţ. Pe 22 august, în jurul orei 16.30, construcţia veche de peste cinci secole, a fost lovită de un trăsnet extrem de violent.

Comisia care a inventariat, miercuri, pagubele produse la turn a constatat că structura nu a fost afectată, dar instalaţia electrică a fost distrusă în totalitate, astfel că muzeul din incintă nu mai poate fi vizitat. Efectele trăsnetului pot fi observate şi lângă construcţie.
Descărcarea electrică a dislocat dalele din piatră în două locuri de la intrare, iar la bază a smuls câteva borduri provocând gropi. Turnul este proprietatea Mitropoliei Moldovei, dar este administrat de Consiliul Județean Neamţ. Acum, autoritățile județene fac demersuri la Guvern pentru alocarea de fonduri pentru reparaţii.
„Situaţia înregistrată trebuie soluţionată în cel mai scurt timp posibil şi din acest motiv am solicitat implicarea imediată a tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în cazul de faţă, pentru că Turnul Clopotniţă este emblema oraşului“, a declarat prefectul Adrian Niţă.
Vijelia a provocat pagube şi la sediul Primăriei Piatra Neamț, fiind „arse“ calculatoare şi instalaţii electrice, la fel la Muzeul Cucuteni, iar locuitorii caselor din apropiere au rămas fără electricitate. De asemenea, au fost afectate şi câteva semafoare.
„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase, Turnul luiŞtefan cel Mare a fost lovit de un trăsnet. Un echipaj de pompieri cu o autospecială, care s-a deplasat lafaţa locului, a constatat că instalaţia electrică a fost afectată, geamurile ferestrelor, vitrinele expoziţionale şi proiectoarele care luminau turnul au fost deteriorate“, comunica ISU Neamţ.
Turnul lui Ştefan cel Mare de la Piatra Neamţ este amplasat lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, ctitorie a voievodului moldovean, ambele formând ceea ce în prezent se numeşte ansamblul arhitectural Curtea Domnească.
Este clopotniţa aşezământului de cult, fiind ridicat la un an după construirea bisericii, zidirea terminându-se pe 28 octombrie 1499 şi îşi păstrează forma gândită de „arhitecţii“ din vremea domnitorului, în timp fiindu-i aduse puţine adăugiri structurale.