Parlamentul ucrainean a respins demisia premierului Iaţeniuk
0Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral), reunită în sesiune extraordinară, a respins joi demisia premierului Arseni Iaţeniuk. Pentru demisia şefului Executivului au votat doar 16 dintre cei 311 deputaţi. Doi dintre aceştia fac parte din Partidul Regiunilor, iar 14 sunt din afara fracţiunii.
Prezent la şedinţa Parlamentului, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a solicitat ca deputaţii să-şi exprime votul de încredere Guvernului.
Acesta a ţinut să menţioneze că, în prezent, nimănui nu îi este uşor, „nici premierului care îşi asumă o serie de responsabilităţi, dar nici parlamentarilor şi nici preşedintelui”. „Dar mult mai dificil astăzi le este eroilor ucraineni care apără onoarea, independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării noastre", a declarat Poroşenko.
Şeful statului ucrianean şi-a exprimat convingerea că atunci când există astfel de probleme este necesară unitatea. „Avem nevoie de Guvern sigur, şi eu sunt sigur că colaborarea noastră constructivă va aduce roade”, a mai adăugat Poroşenko.
Iaţeniuk, un prooccidental aflat în funcţie de la fuga preşedintelui demis Viktor Ianukovici, a ameninţat că pleacă la 24 iulie, după dizolvarea în Parlament a coaliţiei guvernamentale care deschide calea alegerilor legislative anticipate dorite de preşedinte.
Deputaţii au respins atunci legile privind redresarea finanţelor ţării, care se menţine pe linia de plutire graţie unui ajutor internaţional masiv şi care se află într-o recesiune profundă.
Iaţeniuk a denunţat atunci o "crimă morală şi politică", denunţând faptul că parlamentarii în campanie nu vor adopta legi de care depinde "soarta ţării".
Ulterior, el şi-a temperat declaraţiile şi a acceptat să rămână în funcţie cu condiţia ca legile bugetare şi fiscale respective să fie votate, ceea ce s-a şi întâmplat joi. Textele prevăd în special economii bugetare şi noi finanţări pentru forţele armate implicate în est.
După votul deputaţilor, Iaţeniuk le-a mulţumit aleşilor şi a spus: „Astăzi, în economia mondială sunt două ştiri importante. Prima: Argentina a ajuns în incapacitate de plată şi a doua: Ucraina niciodată nu va da faliment”.
Dar, guvernul ucrainean nu a stat pe loc. A publicat lista întreprinderilor care vor fi scoase la privatizare în anul 2014. Astfel, urmează să fie privatizate următoarele întreprinderi: Uzina Portuară Odesa (vor fi scoase la vînzare 99,567% din acţiuni), complexul Uzinei de reparaţie a navelor maritime din Iliciovsk (25,1%), Flota comercială din Donbas (99,5%), „Kievtehservis” (100%), „Donbasşahstroi” (100%), „Dneprmetrostroi” (100%), Ukruglepromtrans” (100%). Vor fi scoase la vînzare mai multe întreprinderi energetice de pe întreg teritoriul ţării.