Parlamentul European, nemulţumit de tăierile bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images/Arhivă
Foto: Getty Images/Arhivă

Mai mulţi europarlamentari au acuzat, miercuri, lipsa de transparenţă a Comisiei Europene în prezentarea propunerilor sale privind bugetul Uniunii Europene post-Brexit, afirmând că ascunde adevărata amploare a tăierilor avute în vedere în ceea ce priveşte politica agricolă şi cea de coeziune.

„Propunerea Comisiei este o poveste frumoasă, dar nu una adevărată“, a declarat în faţa presei eurodeputata socialistă Isabelle Thomas, co-raportoare a Parlamentului European (PE) pentru cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

„Nu suntem foarte mulţumiţi, în special atunci când cifrele nu reflectă acelaşi tablou care a fost prezentat de Comisie“, a afirmat, la rândul său, eurodeputatul Jan Olbrycht, membru al grupului PPE, referindu-se la propunerile prezentate de Comisia Europeană la începutul acestei luni, care prevăd reduceri de 5% în cazul fondurilor alocate politicii agricole comune (PAC) şi de 7% în cazul celor alocate politicii de coeziune, destinate regiunilor cel mai puţin dezvoltate din UE.

Aceste propuneri de tăieri bugetare în cazul celor două politici emblematice ale Uniunii, care concentrează circa două treimi din buget, au provocat reacţii puternice în rândul statelor membre, notează AFP, adăugând că, potrivit unei analize a serviciilor Parlamentului European, amploarea lor ar fi mai mare decât cea descrisă de Comisie.

Astfel, în cazul PAC, diminuarea fondurilor ar fi, potrivit PE, de peste 15%, incluzând o scădere de peste 10% pentru plăţile directe către agricultori şi de peste 25% pentru fondurile consacrate dezvoltării rurale.

Iar diminuarea fondurilor avută în vedere pentru politica de coeziune ar fi per total de 10%, numai că această reducere ar ajunge la 45% pentru fondurile destinate ţărilor cel mai puţin dezvoltate ale UE.

Diferenţele între evaluarea Parlamentului European şi prezentarea Comisiei rezultă însă din metodologii diferite de calcul, adaugă agenţia de presă citată. De exemplu, eurodeputaţii sunt de părere că nu ar trebui incluse efectele inflaţiei pentru a compara cadrul financiar multianual actual (2014-2020) cu cel viitor (2021-2027).

Totuşi, propunerile Comisiei Europene reprezintă numai o etapă în elaborarea bugetului multianual, care va fi definitivat în urma negocierilor cu statele membre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite