Papa Francisc , printre refugiaţii din insula grecească Lesbos VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc, la sosirea în insula grecească Lesbos
Papa Francisc, la sosirea în insula grecească Lesbos

Într-un gest de solidaritate, Papa Francisc a ajuns astăzi pe insula grecească Lesbos, o poartă de acces pentru migranţi în Europa, unde va petrece câteva ore.  La ora 10.04, Suveranul Pontif  a aterizat la Mytilene, capitala insulei, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul grec Alexis Tsipras, de  Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, şi de arhiepiscopul ortodox al Atenei şi al întregii Grecii, Ieronimos.

   

„Este o călătorie puţin diferită de celelalte. O călătorie marcată de tristeţe (...) Ne vom întâlni cu ce mai gravă criză umanitară de la cel De-al Doilea Război Mondial“, a declarat Papa în cursul zborului spre insula elenă. 

 Cei trei înalţi lideri religioşi creştini au urcat apoi într-un un microbuz pentru a ajunge la „hotspot-ul“  Moria, o tabără în mijlocul dealurilor plantate cu măslini în care sunt închişi 3000 de migranţi în condiţii deosebit de precare , potrivit organizaţiilor umanitare care funcţionează acolo.

În tabără, ei se vor întâlni cu zeci de minori, majoritatea neînsoţiţi, în prezent închişi, apoi se vor deplasa într-un cort pentru a se întâlni cu circa 250 de imigranţi reprezentativi pentru diferite situaţii.

Cel puţin 1.500 de copii imigranţi şi refugiaţi neînsoţiţi blocaţi în Grecia nu au unde să stea în siguranţă, iar mulţi dintre ei dorm în frig sau sunt încarceraţi, a atras sâmbătă atenţia organizaţia caritabilă Salvaţi Copiii, în ziua vizitei Papei Francisc în insula Lesbos, relatează Reuters. 

Salvaţi Copiii a transmis că Grecia nu trebuie să îi mai închidă pe copii şi a făcut apel la Uniunea Europeană să ajute la deschiderea mai multor adăposturi sigure pentru ei.

"Copiii dorm afară în locuri neoficiale de primire tot mai volatile sau sunt încarceraţi în centre de detenţie", a spus Amy Frost, liderul echipei Salvaţi Copiii din Grecia.

"Ei riscă să cadă victime violenţelor, abuzurilor şi exploatării de către traficanţii de persoane", a adăugat ea. 

După discursuri scurte, cei trei oficiali religioşi se vor deplasa într-un container special amenajat, una din multele carcase metalice care constituie principalele spaţii de cazare din tabără, pentru a lua masa cu opt imigranţi şi trei traducători.

Papa, patriarhul şi arhiepiscopul se vor urca din nou în microbuz la ora 13.30 pentru a se deplasa la sediul Gărzii de Coastă din portul Mytilene, pentru o întâlnire cu locuitori din Lesbos, precum şi cu o comunitate mică de catolici din insulele din jur.

Această scurtă întâlnire se va încheia cu o rugăciune pentru victimele migraţiei, în memoria cărora cei trei vor lansa fiecare o coroană de flori în Marea Mediterană.

După câteva scurte discuţii pe aeroport, Papa va pleca înapoi spre Roma la ora 15.15 (12.15 GMT). 

Suveranul Pontif, aşteptat cu speranţă de refugiaţi 

Vizita papei pe insula Lesbos, de sâmbătă, este aşteptată cu sentimente amestecate de localnici şi de migranţi. Dacă primii se tem ca disputele dintre refugiaţi să nu degenereze în prezenţa Suveranului Pontif, cei din a doua categorie sunt plini de speranţă şi afirmă chiar că papa va reuşi poate să deschidă frontierele, relatează AFP într-un reportaj realizat înainte de venirea papei. 

La câţiva kilometri de Mytilene, se află 200 de refugiaţi, toţi sosiţi în Grecia înainte de 20 martie, în principal familii siriene care aşteaptă să fie transferate în alt stat UE şi care trăiesc într-un hotel închiriat în noiembrie de ONG-ul catolic Caritas.

Aici locul nu are nimic de a face cu improvizaţiile sordide de la Pireu, din apropiere de Atena, sau de la Idomeni, de la frontiera macedoneană. Hotelul are un aer de vacanţă. Copiii aleargă în jurul piscinei, mamele colorează la umbră împreună cu micuţii, iar taţii fumează sau joacă cărţi.

Nedal, un inginer de 35 de ani, şi soţia lui, au rămas la Lesbos pentru că fiul lor de 3 ani, bolnav, a trebuit să fie spitalizat la sosire. Împreună cu doi prieteni, el vrea să meargă sâmbătă în portul Mytilene să-l vadă pe papă, despre care spune că este 'un om bun şi drăguţ, care ajută pe toată lumea şi vrea să-i ajute pe sirieni'.

„Poate că va reuşi să deschidă frontierele“, îşi exprimă speranţa Nedal, care vrea să creadă că Francisc va realiza un miracol cu prilejul vizitei sale la Lesbos. 

Maritina Koraki, coordonatoare a Caritas la Lesbos, confirmă că migranţii cazaţi în hotel „sunt foarte încântaţi, vor să-l atingă pe papă şi să-i vorbească şi speră că, după vizita sa, lucrurile vor merge mai bine“.

La Moria, în mijlocul colinelor cu măslini, ambianţa este cu totul alta. Aici poliţia îi împiedică pe ziarişti să se apropie de garduri.

Giorgos Patalakas, un bărbat de peste 50 de ani care ţine o dugheană în care serveşte cartofi prăjiţi în faţa taberei, consideră „importantă“ venirea papei care urmează să se întâlnească cu refugiaţii la Moria. Papa este 'ca un mare star al fotbalului, dar cu mai multă putere şi mai multă popularitate', susţine el.

Panos, care lucrează într-un garaj, nu este prea liniştit în privinţa vizitei. El se teme că certurile pe care le aude zilnic în tabără „să nu degenereze în prezenţa“ Suveranului Pontif.

Contactat telefonic în interiorul taberei, Farydoon, un afgan de 23 de ani, este disperat. El vorbeşte despre mai multe tentative de sinucidere printre tovarăşii săi din tabără. „Poate că papa măcar va înţelege ceea ce ni se întâmplă“, a spus el.

Ilias, un congolez grec din Atena, a primit autorizaţia să vină să discute prin gard cu vărul său din Kinshasa, sosit în urmă cu două săptămâni, căruia i-a adus nişte bani. Tânărul migrant, care nu-şi dă numele, nu are practic nicio şansă să obţină azil.

„Este totuşi bine ca papa să vină, va pleda pentru noi“, a spus el. „În situaţia ta, nu îţi face prea multe iluzii“, l-a temperat vărul său Ilias. 

Lacrimi şi emoţii în ochii refugiaţilor

Unii migranţi au plâns în hohote în momentul în care s-au întâlnit cu Papa Francisc, care face o vizită încărcată de momente emoţionante în centrul de detenţie de la Moria, pe Insula Lesbos din Grecia.

Un bărbat a plâns în hohote, fără să se poată stăpâni, în momentul în care a îngenunchiat, sâmbătă, în faţa Papei Francisc.

"Mulţumesc, Doamne. Îţi mulţumesc. Părinte, binecuvântează-mă!", a spus el.

Copiii i-au oferit Papei desene, iar acesta a lăudat o fată pentru pictura sa. "Bravo. Bravo", i-a spus el, în timp ce dădea planşa membrilor personalului său. Suveranul Pontif le-a transmis apoi acestora: "Nu o împături. O vreau pe biroul meu".

În timp ce mergea printre migranţi, bărbaţilor strângându-le mâinilor, iar în faţa femeilor plecându-se, refugiaţii strigau numele ţărilor lor natale. "Afganistan". "Siria".

Un băiat şi-a scos capul printr-un gard pentru a săruta inelul Papei.

Un grup de minori neînsoţiţi l-au întâmpinat pe Papa Francisc şi pe liderii creştinilor ortodocşi şi Bisericii Ortodoxe elene la sosirea în centrul de detenţie pentru migranţi de la Moria, pe Insula Lesbos.

Băieţi care au venit din ţările lor în Grecia neînsoţiţi s-au aliniat la intrare şi au strâns mâinile liderilor religioşi, iar unii dintre ei au agitat un steag sirian.

Cei trei lideri spirituali au salutat apoi femei şi copii, adunaţi în spatele unei bariere de metal.

Papa, Patriarhul şi arhiepiscopul le-au strâns mâinile, iar pe unii copii i-au mângâiat pe faţă, în timp ce alţi refugiaţi îl fotografiau pe Suveranul Pontif cu telefoane mobile.

Papa Francisc ar urma să ia zece refugiaţi cu el în Italia, anunţă televiziunea elenă de stat ERT. Postul de televiziune precizează că este vorba despre opt sirieni şi doi afgani. Includerea afganilor reprezintă un gest simbolic puternic, în contextul în care Europa nu-i mai consideră în mod automat refugiaţi şi nu-i include între naţiunile ale căror cereri de azil sunt aprobate automat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite