Pandemia Covid-19. Spania, pe urmele Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor înregistrate în Italia au început să scadă timp de două zile la rând, Spania pare să-i fi luat locul În Spania, numărul de decese a explodat în ultimele 24 de ore, cu 514 de noi victime, 87 % dintre acestea având peste 70 de ani.

Răspândirea noului coronavirus este mai rapidă în Spania, în comparaţie cu Italia – regiunile afectate sunt cuprinse mai repede de virus, iar creşterea excponenţială a contaminării este mai mare, potrivit El Pais. Autorităţile distribuie 650.000 de teste rapide, pentru a identifica dimensiunea epidemiei care a ajuns la 39.673 de cazuri depistate şi 2.696 de morţi. 12% dintre cazurile de contaminare sunt în rândul medicilor şi al personalului medical. Spitalele nu mai fac faţă, întreprinderile spaniole sunt la rândul lor sufocate de îngheţarea activităţii economice, de prăbuşirea consumului şi a turismului şi de lipsa lucrătorilor sezonieri în agricultură. 

Printre cazurile confirmate cu coronavirus se numără 600 de membri ai personalului medical din spitalele madrilene. Şi vicepremierul Carmen Calvo a fost spitalizată şi este suspectă de infecţie cu COVID-19 . În regiunea Madrid, cea mai afectată, cu peste 10.575 de cazuri şi peste 1.263 de decese, morgile încep să se umple de corpuri neînsufleţite.

Imagini dramatice au fost difuzate şi din spitalele supraaglomerate din Madrid. Într-un din acestea, în aşteptarea consultului, pacienţii earu întinşi pe jos, cât mai aproape de perete, astfel încât să nu blocheze trecerea personalului medical. Unii se aud tuşind. Întrebat despre situaţia disperată a acestor oameni, ministrul sănătăţii a spus că a existat un aflux de pacienţi la sfârşitul săptămânii trecute la unitatea de primiri urgenţe. Între timp, a fost amenajat un spaţiu în care bolnavii să aştepte în condiţii decente.

Palatul de Gheaţă, transformat în morgă

Palatul de Gheaţă din Madrid, cu o suprafaţă de 1800 de metri pătraţi, va fi transformat în morgă. Aflat în incinta unui centru comercial de la periferia oraşului Madridului, Palatul găzduieşte, pe lângă magazine, cinematografe, piste de bowling, restaurante şi cafenele, unul dintre cele mai mari patinoare ale lumii, unde sunt organizate competiţii de hochei şi patinaj artistic.

 „Pregătirile au început pentru a primi cadavrele în Palacio de Hielo şi astfel să faciliteze munca serviciilor funerare în faţa acestei situaţii excepţionale“ au anunţat autorităţile din regiunea Madridn care au evocat „o măsură excepţionalău, vizând să „amelioreze durerea apropiaţilor victimelor şi situaţia din spitalele madrilene“. 

Primăria din Madrid a indicat luni că serviciul funerar municipal nu poate colecta trupurile din lipsă de echipamente de protecţie pentru personalul său.  Acest patinoar se află în apropiere de târgul din Madrid al cărui pavilion a fost transformat în spital de campanie de 1.500 de paturi şi care ar putea primi până la 5.500. Alte regiuni afectate sunt Catalonia - cu 5.925 de cazuri şi 245 de decese, Ţara Bascilor - cu 2.421 de cazuri şi 120 de morţi.

Morţi descoperiţi într-un azil de bătrâni

Militarii spanioli au găsit bătrâni abandonaţi, chiar morţi în paturi, în azilurile afectate de coronavirus din Spania, a anunţat Ministerul apărării de la Madrid.

 „În cursul unor vizite, armata a observat persoane în vârstă absolut abandonate, chiar moarte în paturi", a precizat ministrul apărării de la Madrid, Margarita Robles. Armata a intervenit în aziluri de bătrâni după ce s-au semnalat zeci de decese în mai multe astfel de instituţii, în special la Madrid şi în provincia Castilla - La Mancha din centrul Spaniei.

 Margarita Robles a spus că un asemenea comportament inuman nu va fi tolerat şi că aceia care sunt responsabili vor fi duşi în faţa procurorilor. „Vom fi implacabili şi transmitem un mesaj clar – cele mai aspre pedepse legale vor fi aplicate celor care nu-şi îndeplinesc obligaţiile”, a spus Robles. Acum armata spaniolă se ocupă de dezinfectarea acestor aziluri de bătrâni.

Premierul Sanchez cere UE un Plan Marshall

Premierul spaniol Pedro Sanchez a îndemnat Uniunea Europeană (UE) să creeze un vast program de investiţii publice, de tipul ”Planului Marshall”, care a permis reconstruirea Europei după al Doilea Război Mondial, în vederea contracarării impactului financiar al epidemiei noului coronavirus, relatează Reuters. Pedro Sanchez consideră că este necesar ca UE să emită obligaţiuni paneuropene – „coronabonds” – pentru a ajuta statele membre să răspundă crizei sanitare şi economice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite