Exclusiv Ortodocşii români din Franţa renovează o biserică catolică pe care au cumpărat-o în comuna lui Van Gogh. Care e stadiul lucrărilor
0În urmă cu opt ani, pe 4 ianuarie 2017, parohia ortodoxă română din Cergy cumpăra biserica romano-catolică Sfântul Nicolae, situată în comuna franceză Auvers-sur-Oise. Localitatea este celebră pentru că Vincent Van Gogh a pictat aici o parte dintre tablourile sale şi tot aici a fost şi îngropat.
Biserica catolică din Auvers-sur-Oise, cumpărată de români, nu mai era folosită pentru slujire de câteva decenii. Suma de 190.430 de euro necesară achiziționării bisericii, a fost strânsă printr-o campanie pe Facebook, prin donaţii de la români din toată lumea, dar şi prin împrumuturi din alte parohii aflate în regiunea pariziană.
Povestea achiziţionării bisericii catolice de către ortodocșii români este una ieşită din tipare. În urmă cu 9 ani, în 2015, la Auvers-sur-Oise, comună cu 7.000 de locuitori aflată la 30 de kilometri de Paris, a fost scoasă la vânzare pentru 233.000 de euro o biserică catolică ridicată în 1910 pe locul unei mănăstiri din secolul al XII-lea. Desacralizată, aceasta era folosită doar ca depozit pentru cărţi de zeci de ani. Un promotor imobiliar a vrut iniţial să-i dărâme turla şi să o transforme în imobil de locuinţe. Primăria Auvers-sur-Oise nu a fost însă de acord cu modificarea arhitecturală.
În aceste condiţii, parohia română din apropiere, de la Cergy, a reuşit să-şi facă auzită vocea pe lângă dioceza catolică şi să poată face o ofertă. În doar câteva luni, prin donaţii şi împrumuturi generoase de la alte parohii din Franţa, biserica catolică Sfântul Nicolae a putut fi cumpărată. Și tot în 2017 au fost făcute și câteva lucrări de renovare la biserica achiziționată
Iar din noiembrie 2024, după ce au fost achitate și rambursate toate datoriile de la cumpărarea bisericii, a început și renovarea din temelii a acesteia. Cel mai dificil de obținut a fost permisul de amenajare exterioară a bisericii, procedurile durând câțiva ani.
Când va fi finalizată renovarea
Părintele Lilian Măntăluţă, preot paroh la parohia Sfantul Martir Antim Ivireanul, s-a implicat constant alături de oamenii din comunitate pentru restaurarea bisericii catolice.
„Am început anul trecut acest proiect de renovare exterioară și pictura în interior. Suntem la începutul picturii în interior, am terminat de zugrăvit pereții ( pregătindu-i pentru pictură) în exterior, mai este de pavat jumătate de ogradă și îmbrăcarea pereților în piatră după condițiile care sunt puse de serviciul de urbanism al orașului. Ar mai fi amenajarea spațiilor verzi cu arbori, curățarea și renovarea fațadei. Ar fi necesari încă vreo 70-80 mii de euro pentru finalizarea proiectului. Până în luna iunie ne gândim să-l finalizăm”, a declarat pentru „Adevărul”, preotul Lilian Măntăluță, cel care este implicat constant și în numeroase proiecte caritabile.
Iar implicarea românilor din comunitate în restaurarea bisericii achiziționate în ianuarie 2017 este una foarte bună. În zona Auvers-sur-Oise sunt aproximativ 120 de familii de români.
„Chiar au fost foarte bucuroși când au aflat de începutul acestui proiect, doar că sumele sau donațiile ce vin din partea credincioșilor care sunt români, români din Basarabia și ucraineni sunt după posibilitatea fiecăruia, ceea ce ne face să avem dificultăți, dar vom reuși cu siguranță!”, mai spune părintele Lilian Măntăluță.
În 2017, părintele Răzvan Ionescu, paroh al parohiei Sfânta Parascheva şi Genoveva (biserica St. Sulpice) din Paris, consilier al Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Iosif (mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale), a primit responsabilitatea de a gestiona achiziţia şi a ajuta pe părintele Lilian Măntăluţă, în demersurile necesare.
Care e cea mai cunoscută biserică din Franța achiziționată de ortodocșii români
În comuna Auvers-sur-Oise şi-a petrecut ultimele luni din viaţă în 1890 faimosul pictorul olandez Vincent Van Gogh. Artistul a pictat în această localitate aflată aproape de Paris nu mai puțin de 70 de tablouri. Van Gogh s-a sinucis la etajul al doilea al unui han din Auvers-sur-Oise şi tot în această comună a fost îngropat. Atât locul unde s-a sinucis, cât şi mormântul său au devenit locuri de pelerinaj, fiind vizitate de zeci de mii de oameni de pe tot globul în fiecare an.
Cea mai cunoscută dintre bisericile cumpărate de către ortodocşii români din Franţa este cea din Paris, de pe strada Jean de Beauvais, achiziţionată în septembrie 1882 de către guvernul Regatului României. Este spaţiul uneia dintre cele mai vechi biserici gotice din capitala Franţei. Biserica a fost ridicată în secolul al XIV-lea şi este o clădire în care s-au rugat de-a lungul timpului François-Xavier şi Ignaţiu de Loyola – cofondatori ai ordinului iezuit, Cyrano de Bergerac, Nicolas Boileau, fraţii Perrault, Charles Rollin şi alte nume celebre ale lumii intelectuale şi ecleziastice franceze.