Oficial de rang înalt de la Kiev: „Putin vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleksii Danilov FOTO Wkipedia
Oleksii Danilov FOTO Wkipedia

Preşedintele rus Vladimir „Putin vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS”, denunţă secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, care dă asigurări că acest plan este sortit eşecului, relatează AFP.

De câteva luni încoace, Occidentul se arată îngrijorat de o nou atac armat al Rusiei împotriva Ucrainei, după ce armata rusă a comasat peste 120.000 de militari pe flancul său vestic. Kremlinul susţine că nu are nicio intenţie belicoasă împotriva ţării vecine, dar sporeşte presiunile pe toate canalele.

„Pentru noi, ameninţarea există în fiecare zi, indiferent de numărul militarilor” desfăşuraţi de Moscova, spune pentru AFP Oleksii Danilov într-un interviu acordat din biroul său.

Vladimir Putin nu va reuşi să-şi atingă scopul, deoarece, „în cazul unei ofensive ruse, întreaga societate, militarii şi civilii vor opune rezistenţă”, apreciază secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.

„Ne vom apăra ţara. Punct”, subliniază el pentru AFP, potrivit news.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin pune la îndoială, de ani de zile, existenţa naţiunii ucrainene.

Joi, în tradiţionala sa conferinţă de presă de la sfârşit de ani, liderul de la Kremlin a susţinut că Ucraina este rodul unei inţiative a lui Lenin, la începutul deceniului 1920-1930.

Destabilizare

În opinia lui Danilov, Kremlinul caută, înainte de toate, „să destabilizeze” Ucraina din interior, prin „atacuri cibernetice” şi o „criză energetică”, în contextul în care această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, duce lipsă de cărbune şi gaze naturale şi riscă să se confrunte cu întreruperi de electricitate în această iarnă.

În cazul în care acest scenariu eşuează, puterea rusă va „folosi alte mijloace, inclusiv militare”, apreciază Oleksii Danilov.

„Ei vor să ne segmenteze ţara, pentru ca ea să nu mai existe în frontierele sale actuale”, adaugă el.

Rusia şi Ucraina se află la cuţite din 2014, după anexarea Crimeea de către Moscova, un rapt teritorial urmat în scur timp de o rebeliune prorusă în Donbas.

Kremlinul, în pofida dezminţirilor sale, este marele susţinător militar şi politic al separatiştilor proruşi din această regiune din sud-estul Ucrainei.

Acest conflict, a cărui rezolvare politică se află într-un punct mort, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproximativ 1,5 milioane de strămutaţi în Ucraina, o ţară cu 40 de milioane de locuitori situată la uşa Uniunii Europene (UE).

Moscova acuză Kievul de pregătirea unei ofensive în vederea unei recuceriri a teritoriilor separatiste, însă autorităţile ucrainene exclud ferm acest lucru.

„Nu putem” recurge la forţă, pentru că acest lucru ar antrena „un foarte mare număr de victime” civile, afirmă Danilov, fost primar al oraşului Luhansk, în prezent ocupat de separatişti.

„Am vrea să aibă loc negocieri şi ca ruşii să-şi retragă militarii şi tancurile. Să se întoarcă acasă. Însă Putin nu vrea”, continuă oficialul ucrainean.

Apel la înarmare

În schimb, în cazul unei escaladări cu Moscova, „milioane de refugiaţi” se vor năpusti „către Europa”, avertizează el.

Occidentul ameninţă Moscova cu noi măsuri punitive în caz de atac, însă Kievul cere, pe lângă sancţiuni preventive, armament suplimentar.

„Să ni se furnizeze armament pentru a ne apăra este problema numărul unu. Nu promisiuni şi sancţiuni efemere”, spune Oleksii Danilov.

„Când ţara noastră va fi distrusă, cui veţi impune sancţiuni?”, întreabă el retoric.

Oficialul ucrainean avertizează Occidentul împotriva oricărui aranjament cu Kremlinul, în condiţiile în care Washingtonul şi aliaţii săi europene se pregătesc să discute cu Moscova din ianuarie, la Geneva, pe tema solicitărilor sale de securitate. Una dintre propuneri este oprirea extinderii NATO, dar partea americană o consideră inacceptabilă.

Potrivit lui Oleksii Danilov, ucrainenii nu vor accepta niciodată acorduri încheiate „pe la spate”.

„Noi nu sutem Rusia. Aşa-zişi mari lideri nu ne pot supune şi nu pot decide în locul nostru”, afirmă secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite